Tevekkül ve kanaat krizi

Tevekkül ve kanaat krizi

Çalışmadan, İlâhî kanunlara, sünnetullaha, sebeplere müracaat etmeden işi Allah’a havale etmek tevekkül değil, tembelliktir

Risale Haber-Yeni Asya yazarı Ali Ferşadoğlu, ekonomik krizin asıl sebebinin, tevekkül ve kanaat krizi olduğunu yazdı. Ferşadoğlu, "Tevekkül ve kanaati yanlış anlama krizidir ekonomik krizi doğuran!" dedi.

Tevekkülün direkt iman ve ekonomi ile de ilgisi bulunduğuna dikkat çeken Ferşadoğlu, İslâm âleminin maddî yönden geri kalmasının sebeplerinden birisinin de tevekkülün yanlış anlaşılması ve tembellik döşeğine düşülmesi olduğunu anlattı.

"Tevekkül ile tembellik arasında ince bir perde var, birbiriyle karıştırmamalı" diyen Ferşadoğlu, "Bediüzzaman’ın orijinal ifadesiyle, “Tertib-i mukaddematta tefvîz tembelliktir; terettüb-ü neticede tevekküldür” şeklinde vecizeleşmiştir. Yani, çalışma yapmadan, İlâhî kanunlara, sünnetullaha, sebeplere müracaat etmeden işi Allah’a havale etmek tevekkül değil, tembelliktir. Âlemlerin Rabbi olan Allah’ın tabiata, fıtrata koyduğu kanunlara sebeplere müracaat ettikten; gerekli şartları yerine getirdikten sonra sonucu Allah’tan beklemek tevekküldür. Kâinattaki düzen, kanunlar ve hikmet, sebeplere uymayı gerektirir" şeklinde yazdı.