Tıp tarihindeki müslüman bilim adamları Londra’da
Müslümanlar bilimin pek çok alanında olduğu gibi, tıp alanında da önemli eserler vermiş kişilere sahip. Ortadoğunun altın çağından kalma pek çok çalışma ve eser, Londra’da görücüye çıktı.
Ömer Çiftçi’nin Haberi
RİSALEHABER- Londra Müslüman hekimlerin çalışmalarına ev sahipliği yapıyor. Başta İbn-i Sina olmak üzere, pek çok Müslüman tıp bilimi öncüsünün çalışmaları, “tıbbın aynası; İslam coğrafyasında tıbbın altın çağı” sergisinde bir araya getiriliyor.
Sergi pek çok ünlü üniversite tarafından destekleniyor. Cambridge, Oxford, Eton gibi meşhur üniversitelerin arşivleri ile destek verdiği sergi, 13. yüzyıldan başlayıp 16. Yüzyıla kadar olan tüm Müslüman cerrahların çalışmalarını kapsıyor. Özellikle insan bedenleri üzerinde yaptıkları çalışmalar, çizdikleri insan bedeni şemaları gibi önemli eserler serginin baş köşesini teşkil ediyor.
Sergide eski Yunan ve Roma anatomi öncülerinin çalışmalarını Arapçaya çeviren pek çok dil bilgininin de çalışmaları yer alırken, Müslüman hekimlerin bu çalışmaları nasıl ileriye götürüp, Avrupa Rönesansı’na ön ayak oldukları detaylı bir biçimde anlatılıyor.
Serginin hazırlanmasında emeği geçenler arasında bulunan Manchester Üniversitesi öğretim görevlisi Peter E. Pormann; “İslam coğrafyasında tıbbın temellerine baktığımızda, bugünün şartlarının nasıl oluşturduklarına da şahit olabiliriz. Ondan dolayı bu sergiye “tıbbın aynası” ismini verdik” ifadeleri ile Müslüman coğrafyasının tıbbın temellerini nasıl attığını ortaya koyuyor.
Atlasobscura’nın haberine göre İbn-i Sina gibi dünyaca ünlü Müslüman tıp öncüsünün yanı sıra, Ali Bin Abbas, İbn-i Ebi Usebiya, İbn’un Nefis gibi tıp alanında ilklere imza atan isimlerin çalışmaları bulunuyor.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.