Trabzon Ayasofya'sı müze değil cami

Trabzon Ayasofya'sı müze değil cami

Trabzon İdare Mahkemesi, Ayasofya Müzesi'nin camiye çevrilmesi ve ibadete açılmasına ilişkin işlemin iptali için açılan davayı reddetti

Trabzon İdare Mahkemesi, Ayasofya Müzesi'nin camiye çevrilmesi ve ibadete açılmasına ilişkin işlemin iptali talebiyle açılan davayı reddetti. Trabzon Vakıflar Bölge Müdürü Mazhar Yıldırımhan, yaptığı açıklamada, geçmişte cami olarak kullanılan ancak ardından müze olarak hizmet vermeye başlayan Ayasofya Mahallesi'ndeki tarihi Ayasofya'nın bir süre önce yeniden cami olarak hizmet vermeye başladığını anımsattı. Mimarlar Odası Trabzon Şubesi'nin de aralarında bulunduğu bazı kuruluşlarca Ayasofya'nın camiye çevrilmesi ve ibadete açılmasına ilişkin işlemin iptal edilmesi istemiyle Trabzon İdari Mahkemesine başvurduğunu belirten Yıldırımhan, söz konusu davanın idari işlemin mevcut bulunmadığı için reddedildiğini söyledi.

TAPUSUNDA ZATEN CAMİ

Yıldırımhan, Trabzon'daki Ayasofya'nın tapusunda cami olarak gözüktüğünü ve buranın camiye çevrilmesinde de herhangi bir idari işlem yapmadıklarını ifade ederek, 'Biz orada Ayasofya'nın yapısıyla ilgili herhangi bir idari değişiklik ya da herhangi bir çalışma yapmadık. Sadece tapusundaki fonksiyonunu verecek şekilde tefrişat yaptık. Dolayısıyla davacıların talepleri mahkemece reddedildi' dedi.

DAVACILAR HAKSIZ BULUNDU

Trabzon Vakıflar Bölge Müdürü Yıldırımhan, 'Davacılar Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesini istemiyorlardı ve camiye dönüştürülme işlemin durdurulmasını istiyorlardı. İdare Mahkemesi de davacıları haksız bulup davayı reddetti' diye konuştu.

Müze itirazı reddedildi

Ayasofya, Fatih Sultan Mehmet'in 1461'de Trabzon'u fethinin ardından camiye dönüştürüldü. I. Dünya Savaşı sırasında Trabzon'u işgal eden Rus ordusu tarafından depo ve askeri hastane olarak kullanıldı. Savaş sonrasında 1960 yılına dek cami olarak kullanılan yapının Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilerek 1964 yılında müze haline getirildi. 28 Haziran 2013 Cuma günü ise vakit namazının kılınmasıyla, 52 yıl sonra yeniden ibadete açılmıştı.

AA