Trump, 'dinimizi geri getirmemiz lazım' diyerek İncil bastırdı: Hem ticaret hem siyaset!

Trump, 'dinimizi geri getirmemiz lazım' diyerek İncil bastırdı: Hem ticaret hem siyaset!

Eski Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, Çin'de kapağında adının da basıldığı ve “Tanrı ABD'yi Korusun” yazılı binlerce İncil bastırdı

Trump, sık sık Amerikan işlerini çalmak ve haksız ticaret uygulamaları yapmakla Çin'i suçlanmasıyla biliniyor.

Associated Press (AP) tarafından incelenen küresel ticaret kayıtlarında, Çin'in doğusundaki Hangzhou kentindeki bir matbaa şirketinin şubat başı ile mart sonu arasında ABD'ye 120.000'e yakın İncil gönderdiği belirlendi.

İhracat ve ithalatı takip etmek için gümrük istatistikleri kullanılan veri tabanlarına göre, üç ayrı sevkiyatın tahmini değeri 342.000 dolar (11 milyon Türk Lirası) civarında olduğu, İncil başına da yaklaşık 3 dolardan (102 TL) daha az maliyete tekabül ettiği belirtildi.

Trump destekli İncil'in minimum fiyatı ise 59.99 dolar (2000 TL), bu da potansiyel satış gelirinin yaklaşık 7 milyon dolar (239 milyon TL) olduğunu gösteriyor.

"Trump İncil'inin" daha önce rapor edilmemiş olan Çin bağlantısı, eski başkanın Çin karşıtı sert söylemi ile kampanya sırasında para kazanma telaşı arasındaki derin uçurumu ortaya koyuyor.

Trump seçim kampanyası ekibi, AP'nin yorum isteyen e-posta ve telefonlara yanıt vermedi.

TRUMP: "İNCİL, AMERİKA'YA YARDIM EDECEK'

Trump'ın İncil'inin 70.000 nüshalık en büyük ve en son siparişi, Trump'ın Truth Social platformunda yayınladığı bir videoda İncilleri satmak için şarkıcı Lee Greenwood ile ortaklık kurduğunu duyurmasından iki gün sonra, 28 Mart'ta konteyner gemisiyle Los Angeles Limanı'na ulaştı.

Videoda Trump, Greenwood'un “God Bless the USA (Tanrı Amerika'yı Korusun)” şarkısından esinlenerek izleyicileri İncil satın almaya çağırırken dini kampanya mesajıyla harmanladı.

İncil, ABD Anayasası, Bağımsızlık Bildirgesi, Haklar Bildirgesi ve Bağlılık Yemini'nin kopyalarını da içeriyor.

Trump, “Bu İncil, Amerika'da geri getirmemiz ve Amerika'yı yeniden büyük yapmamız gereken en büyük şeyin dinimiz olduğunu hatırlatıyor” dedi.

Eski ABD Başkanı, Yahudi-Hıristiyan değerlerinin “belki de daha önce hiç olmadığı kadar saldırı altında” olduğunu da sözlerine ekledi.

Trump “Tanrı ABD'yi Korusun” İncillerinin nerede basıldığını ya da fiyatını açıklamasa da, eski başkan tarafından elle imzalanmış bir İncil kopyası 1,000 dolara (34 bin TL) satılıyor. Trump ayrıca satış başına ne kadar kazandığını da açıklamadı.

59.99 dolarlık İncil'in bir versiyonu 13 Temmuz'da Pensilvanya'da eski başkana yönelik suikast girişimini anıyor.

Trump'ın adı İncil'in kapağında “Tanrı'nın Müdahale Ettiği Gün” ifadesinin üzerinde yer alıyor. Bu ifadenin İncil üretildikten sonra üzerine basıldığı anlaşılıyor.

Trump cumartesi günü yaptığı açıklamada, suikast girişiminin “takdiri ilahi ve Tanrı'nın müdahelesi” ile başarılı olamadığını söyledi.

İnciller, herhangi bir siyasi kampanyaya bağlı olmadığını ya da Trump'a ait olmadığını veya Trump tarafından kontrol edilmediğini belirten bir web sitesi aracılığıyla satılıyor.

İnternet sitesinde yayınlanan bir fotoğrafta Trump, Oval Ofis'teki masasında otururken ve şarkıcı Greenwood da yanında dururken görülüyor. Bir başka fotoğrafta ise Trump'ın İncil'in bir kopyasını tutarken genişçe gülümseyen bir görüntü sitede bulunuyor.

TRUMP'IN ADI VE GÖRÜNTÜSÜNÜN LİSANSI BULUNUYOR

Web sitesi Trump'ın adının ve resminin, Trump'ın en son mali açıklamasında sahibi olduğunu bildirdiği bir şirket olan CIC Ventures tarafından ücretli bir lisans altında kullanıldığını belirtiyor.

Açıklamaya göre CIC Ventures, İncil satışlarından 300.000 dolar telif hakkı kazandı. Bu rakamın hangi dönemi kapsadığı ya da açıklamanın yapıldığı ağustos ayından bu yana Trump'ın ne kadar ek ödeme aldığı ise belli değil.

AP, İncil'in web sitesindeki bir e-postaya ve Greenwood'un bir reklamcısına gönderilen sorulara ise yanıt alamadı.

euronews

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.