TÜBİTAK nedir? TÜBİTAK'ın görevleri nelerdir?
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Türkiye'de bilim ve teknolojiyi teşvik etme, yönlendirme ve popülerleştirmeyi amaçlayan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının "ilgili" kuruluşlarından olup özel hukuk hükümlerine tâbidir.
1963'te Cemal Gürsel tarafından hükûmete danışmanlık yapılması ve millî bilim politikasına rehberlik edilmesi amaçlarıyla kurulduğunda "Türkiye Bilim Teknik ve Araştırma Kurumu" diye bilinirken, sonradan adı "Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu" olarak değiştirilmiş ve uzun süre bu adla anılmıştır. Ardından "teknik" yerine "teknolojik" kelimesinin kullanılması ile 2005 yılında kurumun adı son halini almıştır. Bir devlet kurumu olan TÜBİTAK, doğrudan Başbakanlığa bağlıdır. Merkezi Başkent Ankara'dadır. Başlıca amacı, Türkiye'de bilim ve teknolojinin teşvik edilmesini sağlamaktır. Günümüzde bir çok alanda Ar-Ge çalışmaları yürütmektedir.
Tarihçe
TÜBİTAK, Türkiye'nin planlı ekonomi dönemine geçişiyle birlikte, 24 Temmuz 1963 tarih ve 11462 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren, 17 Temmuz 1963 tarihli 278 sayılı kanun ile kurulmuştur.
Başlangıçtaki misyonu bilimsel araştırmaları ve genç bilim insanlarını desteklemek iken, bugün bünyesinde barındırdığı onlarca birimle birlikte, tarım politikalarının yönlendirilmesinden, Ar-ge projelerinin desteklenmesine kadar farklı alanları kapsayan bir misyona sahiptir.
Kurum, Türkiye'de müspet bilimlerde araştırma ve geliştirme faaliyetlerini ülke kalkınmasındaki önceliklere göre geliştirmek, özendirmek, düzenlemek ve koordine etmek; mevcut bilimsel ve teknik bilgilere erişmek ve erişilmesini sağlamak amacı gütmektedir. TÜBİTAK, bilim ile ilgilenen birçok kuruluşa destek sağlamaktadır.
TÜBİTAK'ın görevleri
TÜBİTAK kurulduğu tarihten itibaren kurumlar tarafından kendisine verilen görevler çerçevesinde çalışmalarını devam ettirmiştir. Başlıca görevleri;
-Bilim ve teknoloji alanında Ar-Ge çalışmaları yapmak.
-Türkiye’nin belirlediği bilim ve teknoloji politikasını takip etmek ve uygulamak.
-Sanayi alanında araştırmalar yapmak, teknoloji ile geliştirilebilir konularda yenilikler sağlamak. Sanayi kuruluşlarına üretim alanında destek vermek, projeleri geliştirmek.
-Uluslararası araştırma ve geliştirmeleri takip etmek.
-Geleceğin bilim adamlarının keşfetmek, destek sağlamak ve iş faaliyetlerine katılmak.
-İcat ve buluşları değerlendirmek, topluma kazandırmak.
-Bilime teşvik etmek için seminerler düzenlemek.
-Bilim alanında dergi ve kitaplar yayınlamak.
-Uluslararası bilim ve teknoloji kurumları ile işbirliği içerisinde çalışmalar yapmak.
İLKHA
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.