Tüm liselerde ders saatleri eşitlendi
MEB'in güncellediği ortaöğretim kurumları yönetmeliğinde köklü değişiklikler yapıldı. Revize edilen yönetmeliğe göre, tüm ortaöğretim kurumlarında bir ders saati 40 dakika olarak eşitlendi, toplam devamsızlık 45 güne düşürüldü.
Öğrencilerin başarı puanı 45 den 50 puana yükseltildi, öğrencinin, ders yılı sonunda herhangi bir dersten başarılı sayılabilmesine yönelik puanlar yeniden belirlendi.
Milli Eğitim Bakanlığı'nca (MEB) hazırlanan ve güncellenen ortaöğretime geçiş sistemine yer verilen Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nde, ortaöğretimle ilgili bazı hükümler sadeleştirilip güncellendi. Yönetmelikle getirilen yenilikler şöyle;
Artırılan okul kontenjanları bu yönetmeliğe yansıtılarak, fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, spor liseleri, güzel sanatlar liseleri ile Anadolu sağlık ve sağlık meslek liselerinde bir şubeye alınacak öğrenci sayısı 30, diğer ortaöğretim kurumlarında şube kontenjanları ise 34 olarak belirlendi.
Tüm ortaöğretim kurumlarında bir ders saati 40 dakika olarak eşitlenerek, ayrı ayrı okul türüne dönüştürülen güzel sanatlar ve spor liselerinin yeni durumları da yönetmeliğe yansıtıldı.
Ortaöğretim kurumlarına devam zorunluluğu getirilerek, özürsüz devamsızlık 10 günle, özürlü özürsüz toplam devamsızlık ise 45 günle sınırlandırıldı.
6287 sayılı Kanun kapsamında ortaöğretimin zorunlu hale getirilmesine bağlı olarak, öğrencilerin bir ortaöğretim kurumuna kaydettirilmesi ve devamının sağlanması konusunda öncelikle veli sorumlu kılınıp, okul/kurum yöneticileri, milli eğitim müdürleri mahalli ve mülki idare amirleri ise yaptırım ve mevzuat hükümlerini uygulama konusunda yetkilendirildi.
Öğrenci başarısının değerlendirilmesinde, sözlü ve ödevle değerlendirme yerine proje ve performans çalışmasına yer verildi.
Tasdiknameyle ilgili hükümler çıkarılarak, bununla ilgili kavramlar yeniden düzenlendi. Bu bağlamda öğrenim durum belgesi ile okul/kurum değiştirme cezası kavramlarına yer verildi.
Uygulamadaki puan ve notla değerlendirme esasına dayanan ikili ölçme değerlendirme sistemi, sadece puanı esas alan tekli değerlendirme sistemine dönüştürüldü.
Başarı puanı 45'ten 50 puana yükseltildi, öğrencinin, ders yılı sonunda herhangi bir dersten başarılı sayılabilmesine yönelik puanlar yeniden belirlendi
Okul türlerine göre ortalamayla sınıf geçilmesine ilişkin farklılık kaldırılarak tüm okul türleri açısından yıl sonu başarı puanı en az 50 olan öğrencilerin başarılı sayılmalarına ve sınıf geçmeleri sağlandı.
Ortaöğrenim süresince en az 3 öğretim yılının bütün dönemlerinde takdir belgesi alan öğrencilere üstün başarı belgesi verilmesi kararlaştırılarak ftihar listesine işlerlik kazandırıldı.
Doğrudan sınıfını geçemeyen öğrencilerden, sınıf bazında başarısız ders sayısı en fazla 3 olanlarla alt sınıflar da dahil toplam 6 dersten başarısız olanların sorumlu olarak sınıf geçmelerine imkan verilerek, sınıf tekrarının azaltılmasının, başarının artırılmasının hedeflendi.
Ortaöğretimin zorunlu eğitim kapsamına alındığı için diploma harcı kaldırıldı.
Açıköğretime telafi sınavı
Açıköğretim ortaokulu öğrencilerinden mazereti nedeniyle merkezi sistem ortak sınavına giremeyenler Bakanlıkça yapılacak telafi sınavlarına katılabilecek. Resmi Gazete'de yayımlanan Açık Öğretim Ortaokulu Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğe göre, ağırlıklı başarı puanının hesaplanmasında kullanılacak ders saati sayısında, örgün ilköğretim kurumlarındaki haftalık ders saati sayıları esas alacak.
ARİTMETİK ORTALAMA
Bir dersin ağırlıklı başarı puanı, o derse ait haftalık ders saati sayısıyla o dersin yıl sonu puanının çarpılmasıyla bulunacak. Yıl sonu başarı puanlarının aritmetik ortalaması, diploma puanı olarak belirlenecek. Beşlik not sistemine göre belirlenen ağırlıklı not ortalamaları, 100'lük sisteme çevrilirken ağırlıklı not ortalamasına 1 eklenecek ve çıkan sayı 50/3 ile çarpılacak.
İlköğretim yönetmeliğine merkezi sınav ayarı
MEB değişen Ortaöğretime geçiş sistemi ile ilgili İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nde değişiklik yaptı. Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliğin değişiklik yapılan bölümlerinde merkezi sınavla ilgili hükümler düzenlendi. Buna göre; 'Ortaokul ve imam hatip ortaokullarının 8'inci sınıflarında Türkçe, matematik, fen ve teknoloji, yabancı dil, din kültürü ve ahlak bilgisi ve T.C inkılap tarihi ve Atatürkçülük derslerinden iki yazılı sınav yapılanlardan birincisi, üç yazılı sınav yapılandan ise ikincisi olmak üzere her dönem merkezi sistemle ortak sınav yapılır. Sınavların yapıldığı günlerde okulda ders yapılmaz. Bu fıkranın uygulanması ile ilgili usul ve esaslar yönerge ile belirlenir.' denildi.
MAZERET SINAVLARI İLE İLGİLİ HÜKÜM BELİRLENDİ
Sınavlara herhangi bir nedenle katılamayanların durumu ile ilgili de; 'Öğretmenler tarafından yapılan sınavlara herhangi bir nedenle katılamayan, proje ve performans görevini zamanında teslim edemeyen öğrencinin durumu velisine bildirilir. Veli, öğrencinin bunlara katılamama veya zamanında teslim edememe gerekçesini en geç beş iş günü içinde okul yönetimine yazılı olarak bildirir. Merkezi sistem ortak sınavlara katılmayan öğrencilerin bilgileri aynı gün okul müdürlüğünce e-okul sistemine işlenir. Merkezi sistem ortak sınavlarına katılamayanların durumu okul yönetimince mazeret sınavından önce karara bağlanır. Özrü uygun görülen öğrenciler için bakanlıkça belirlenen tarih ve merkezlerde mazeret sınavı yapılır. Geçerli özrü olmadan öğretmenler tarafından veya merkezi sistemle yapılan ortak sınava katılmayan, proje ve performans görevini teslim etmeyen öğrencilerin durumları puanla değerlendirilmez. Ancak dönem puanı ve ortaöğretime yerleştirmeye esas puan hesaplamalarında sınav, proje ve performans adedi tam olarak alınır.' hükümlerine yer verildi.
Nakiller esnek hale geldi
Yönetmelikte Bakanlığın uygulamaya koyduğu temel öğretimden ortaöğretime geçiş ve yerleştirme sistemine de yer verildi. Tüm ortaöğretim kurumlarının kayıt kabul, nakil ve geçişlerine yer verilerek okulların özelliklerine göre iş ve işlemleri ortak kriterlere bağlanarak, nakil ve geçişler esnek hale getirildi. Buna göre aynı okul türünde sınırlama olmaksızın, farklı okul türlerinde ise 10. sınıfın sonuna kadar nakil yapılabilmesine, yurtdışından gelen ve nakil şartlarını taşımayan öğrencilerin de sınavla öğrenci alan okullara nakline imkan verildi.
Boş kontenjanlar yarın açıklanacak
Milli Eğitim Bakanlığı sınavla öğrenci alan okullardan boş kalan kontenjanları için ek yerleştirme yapacak. Boş kalan kontenjanlar 9 Eylül Pazartesi günü açıklanacak.
Milli Eğitim Bakanlığı, SBS ile öğrenci alan ortaöğretim kurumlarında boş kalan kontenjanlar için öğrencilere ek tercih ve yerleştirme hakkı verilmesine ilişkin açıklama yaptı. Buna göre, 2013 yılı SBS'ye katılan ve OYP'si 201 ve üzeri olan, tercih döneminde okul tercihi yapmayan veya yapamayan, tercih yaptığı halde hiçbir okula yerleşemeyen, herhangi bir tercihine yerleştiği halde okul mülakatında elenen, asıl veya yedek kayıt döneminde herhangi bir tercihine kayıt hakkı kazanarak kaydını yaptıran tüm öğrencilere, 9 Eylül 2013 Pazartesi günü saat 10.00'da açıklanacak boş kontenjanlar için 'https://e-okul.meb.gov.tr' adresinde yayımlanan okullara en fazla 5 tercih olmak üzere yeni tercih hakkı tanındı. Ek yerleştirme sonucu tercihlerinden birini asıl olarak kazanan öğrenciler 17 ve 18 Eylül saat 17.00'ye kadar asıl olarak yerleştirildiği okula giderek kaydını yaptırabilecek.
Özel okullar kendi sınavlarını istiyor
Güncellenen ortaöğretime geçiş sistemine ilişkin eğitim çevreleri çeşitli değerlendirmelerde bulunuyor. Özel okullar, öğrencilerini merkezi sınavla almak isterken, dershaneler ise kendilerine ihtiyacın artacağını savunuyor. Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Cem Gülan, devletin özel okullara katkısının olmadığını, bu okulların yaşamak için kendi öğrencilerini bulmak zorunda olduğunu söyledi. Nabi Avcı'ya özel okulların kendi sınavlarını yapmak istediğini ilettiklerini ancak güncellenen sistemde, bu konunun yer almadığını ifade eden Gülan, ''Biz tekrar, gerek Bakandan, gerek Müsteşardan 'özel okulların kendi merkezi sınavı olsun' isteğimizi iletmek için görüşme talep edeceğiz'' diye konuştu.
SADECE SINAV İÇİN GELMİYORLAR
Özel Dershaneler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Köprülü ise öğrencilerin dershaneleri sadece sınavlara hazırlanmak için değil okuldaki ders başarılarını artırmak için de tercih ettiğini savundu. Köprülü, 'Buna bir örnek vermek gerekirse önümüzdeki yıl 6. ve 7. sınıflara merkezi sınav olmamasına rağmen şu anda bu sınıflardan da kayıtlar devam ediyor. Bu da bize gösteriyor ki öğrenci dershanelere sadece sınava hazırlanmak için gelmiyor'' dedi.
AA