Tunceli'de "Lekeli Semender" arandı
Tunceli'nin Çemişgezek ilçesinde Lekeli Semender bulunduğu bilgisi üzerine aralarında akademisyenlerin de bulunduğu bir grup, ilçede inceleme yaptı
Orman ve Su İşleri Bakanlığınca hayata geçirilen "Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi" kapsamında Çemişgezek ilçesinde Lekeli Semender bulunduğu bilgisi üzerine aralarında akademisyenlerin de bulunduğu bir grup ilçede incelemede bulundu.
Adnan Menderes Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Zooloji Ana Bilim Dalı öğretim üyeleri Prof. Dr. Kurtuluş Olgun ve Doç. Dr. Aziz Avcı ile Doktorant Emin Bozkurt ve Aydın Fen Lisesi Biyoloji öğretmeni Dr. Hülya Olgun ilçede arazi çalışmalarına katıldı.
Prof. Dr. Olgun, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi kapsamında Tunceli’de çeşitli bölgelerde arazi çalışmaları yaptıklarını belirtti.
Kentte yayılış gösteren kurbağa ve sürüngenlerin envanter altına alınma çalışması yürüttüklerini aktaran Olgun, “Kente gelirken açıkçası yaptığımız literatür çalışmasında kurbağa ve sürüngen olarak toplam 25-26 veya daha az türün olabileceğini tahmin ediyorduk. Ama burada kısa süreli yaptığımız çalışmalar sırasında tür sayısının 30’a kadar çıktığını, hatta bu sayının artabileceğini düşündük” dedi.
Zehirli olmayan Lekeli Semender'in Tunceli'nin tanıtımına katkıda bulunabileceğini söyleyen Olgun, şunları kaydetti:
“Özellikle Lekeli Semender geçen yıl yaptığımız çalışmada Tunceli’de ilk kez bulduk. Çok ilginç hayvan. Semender bir kuyruklu kurbağa türüdür. Türkiye’nin başka yerlerinde de var ama Tunceli’de çıkması bizim için oldukça ilginçti. Özellikle Tunceli’nin Çemişgezek ilçesinde bu hayvanın bulunması, Tunceli’nin biyolojik çeşitliliğinin biraz daha zenginleşmesi açısından bizim için önemliydi. Her canlı grubu kendi doğal ortamında yaşamak ister. Özellikle insan müdahalesi, bu hayvanların doğal ortamlarından uzaklaşması ve yok olması için en önemli nedenlerinden bir tanesidir. Bu hayvanların doğal ortamlarında korunması için özellikle ortamların bozulmaması, buradaki bu hayvan yaşam alanlarının daraltılmaması ve yine bu hayvanlar için oldukça önemli olan su kaynaklarının kurutulmaması çok önemli. Kendi alanlarında bu hayvanların bırakılmaları ve yine yapılacak eğitim çalışmasında, hayvanların yöre halkına tanıtılması bunların gelecek kuşaklara aktarılması ve doğal yaşamlarında kalabilmeleri için oldukça önemli.”
Tunceli’de Lekeli Semender ve diğer sürüngenlerin yayılışının tekrar belirlenmesinin ardından bilimsel bir makale hazırlayacaklarını kaydeden Olgun, doğadan alınan birkaç hayvanı Adnan Menderes Üniversitesi Biyoloji bölümündeki müzede teşhir etmek ve korumak amacıyla götüreceklerini belirtti.
-Biyokaçakçılık
Uzun yıllar ülkenin biyolojik zenginliklerinin farkına varılmadığı için yurtdışına kaçırıldığını vurgulayan Olgun, son 2-3 yıldır yapılan çalışmalarla biyolojik zenginliklerin farkına varıldığını belirtti.
Vatandaşlara da çağrıda bulunan Olgun, “Türkiye’deki, Tunceli’deki tüm halkımıza biyolojik zenginliklerimizin korunması, bu hayvanları değişik amaçlarla toplayan yabancı insanları gördüklerinde ilgili kurumlara şikayet etmeleri konusunda öneride bulunuyoruz. Eğer bu şekilde arazide gelişi güzel gezinen insanları görürseniz lütfen onları ilgili kurumlara bildiriniz. Çünkü bizim biyolojik zenginliklerimizi haberimiz olmadan yurtdışına kaçırıyorlar. Ancak bu şekilde bu kaçırılmayı önleyebiliriz” değerlendirmesinde bulundu.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.