Türk halkı teknolojiyi sevdi

Türk halkı teknolojiyi sevdi

Türkiye bilgi teknolojileri ve iletişim sektörü 2012 yılını hareketli geçirdi.

Kenan Mehmetzade'nin haberi;

2011’de 29 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan sektörün 2012’de yüzde 6 büyüyerek 31 milyar doları (55 milyar lira) aşması bekleniyor.

Bu büyüme rakamı sektörü memnun etmese de, yakalanan kâr oranları şirketlerin 2013’e umutlu bakmalarına vesile oldu. Sektörün lokomotifi olarak kabul edilen iletişim firmaları, yılın 9 ayında 22,5 milyar gelir açıkladı. 9 ayda Türk Telekom 2,04 milyar lira, Turkcell ise 1,6 milyar lira kâr elde etti. Uzun aradan sonra kâr etmeye başlayan Vodafone Türkiye, yılın son çeyreğinde pozitif rakama ulaştı. Avea’nın ise zararı gittikçe azalttığı dikkat çekiyor. 2012 yılı değerlendirmesi yapan Türk Telekom CEO’su Tahsin Yılmaz’ın sözleri, sektörün genel görünümünü özetler nitelikte. 2012’nin 3. çeyreğinde TT Grubu’nun gelirlerinin geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 6 artarak 3,2 milyar liraya ulaştığını vurgulayan Yılmaz, “Grubun net kârı geçen yıla kıyasla yüzde 77 artarak 636 milyon lira oldu. 2012’de yüzde 6-8 oranında büyüme öngörüyoruz.” dedi. Grup, yılın ilk 9 ayında 9,38 milyar lira gelir ve 2,038 milyar lira kâr elde ederken, kâr marjını yüzde 22’ye çıkarmayı başardı.

Index Grup CEO’su Erol Bilecik ise yılın ilk 6 ayında teknoloji sektöründe ve bireysel tüketici ayağında durgun bir dönem geçirdiklerini söyledi. Eylül itibarıyla tablete olan talebin artması, yeni akıllı telefonların piyasaya sürülmesiyle perakende zincirlerinde daha fazla talebin oluştuğunu ifade eden Bilecik, “Bu doğrultuda 2012 birçok sektörde olduğu gibi teknoloji sektörünün de beklentilerin gerisinde kapanan bir yıl oldu.” dedi. Türkiye’deki 10. yılını kutlayan Huawei de, bu süre zarfında Türkiye’deki operasyonlarında yüzde 85’i Türk 750 çalışana iş imkânı sağlıyor. Türkiye’nin büyüme potansiyeline dikkat çeken Huawei Türkiye Genel Müdürü Wu Congcheng, akıllı telefonlar da dâhil olmak üzere mobil geniş bant ve ev cihazları satışında 2,5 milyon adede ulaştıklarını söyledi. Congcheng, 2013’te yerel operasyonlar için 100 milyon dolar satın alma ve 20 milyon dolarlık Ar-Ge harcaması yapmayı hedeflediklerini söyledi. Fatih Projesi’nin pilot aşaması için düzenlenen tablet ihalesini kazanması, yerli teknoloji üreticisi Vestel’i ihya etmesi bekleniyor. İç piyasada bilişim sektöründeki gelirlerin düzenli olarak artış gösterdiğini söyleyen Vestel Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdürü Ergün Güler, “Sektörde kârlılığın ciro artışına paralel bir artışa sahip olduğunu söyleyemeyiz. Her geçen yıl bilişim sektöründe artan rekabetten dolayı oluşan agresif fiyat seviyeleri kârlılığı ciddi oranda etkiliyor.” diye konuştu.

Casper CEO’su Charlotte Lambracht, Windows 8 işletim sistemine sahip ürün kategorisini 5’e çıkardıklarını söyledi. 2013’te klavyeli veya klavyesiz kullanılabilen, ince tasarıma sahip tablet modellerini piyasaya sunacaklarını vurgulayan Lambracht, hedeflerinin 600 bin ürün satarak 600 milyon lira ciroya ulaşmak olduğunu ifade etti. Exper Genel Müdürü İbrahim İlerisoy da, bu yıl dokunmatik ekran teknolojisine sahip ürünleri pazara sunmaya odaklanacaklarını kaydetti. Geçen yılın ilk yarısında televizyon pazarında yüzde 30’luk bir artış kaydettiklerini vurgulayan Panasonic Türkiye Genel Müdürü Ahmet Telatar, Panasonic’in yurtdışında gerçekleştirdiği güneş enerjisi, yapay fotosentez, geri dönüşüm projeleri için Türkiye’de de zemin oluşturma çalışmaları yaptıklarını söyledi. Şirket, LED aydınlatma, küçük ev aletleri gibi alanlara yeni ürünler ekleyecek.

‘çok amaçlı cihazlar piyasayı hareketlendirecek’

Lenovo Türkiye Genel Müdürü Gülfem Çakmakçı, kişisel bilgisayar pazarında 2013’te bir büyüme beklentisi olmamasına rağmen, Windows 8 ile farklılaşan ‘çok amaçlı cihazların’ pazara yeni bir hareket getireceği beklentisi olduğunu ifade etti. Çakmakçı, “Pazarda büyüme olmazken biz pazarın çift haneli rakamlarla üzerinde büyüyecek şekilde stratejilerimizi belirledik.” dedi. Nokia Türkiye Genel Müdürü Çiçek Uyansoy İcan, geçen yıl cep telefonları sektöründeki güçlü konumunu koruduklarını, görüntüleme alanında bir devrim olan 41 MP’li Nokia 808 PureView akıllı telefonunu pazara sunduklarını söyledi. İcan, kasımda Windows Phone 8’li yeni Nokia Lumia 920 ve Nokia Lumia 820 akıllı telefonlarını Türkiye’de tanıttıklarını söyledi. Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen, geçen ekimde Windows 8’i tüm dünya ile aynı anda Türkçe olarak kullanıcıların beğenisine sunduklarını, yıl bitmeden Xbox’ın kullanıcılarla buluştuğunu ifade etti. 2012 mali yılında yüzde 17 büyüme gerçekleştiren şirket, 2013’te de yeni ürünler ve hizmetler tanıtmaya devam etmeyi planlıyor.

Tüketici pazarına bakılırsa, 2012’de bilişim pazarı yeni gelişmelere sahne oldu. Dokunmatik ekranlı cep telefonları, tablet bilgisayarlar, 3. nesildeki yeni yatırımlar, üç boyut teknolojisi, internet televizyonu, mobil internet gibi gelişmeler piyasaya hareket getirdi. Microsoft’un yeni işletim sistemi Windows 8, Nokia’nın Lumia, Samsung’un Galaxy S3 ve Note 2 modelleri, Apple’ın iPhone 5 ve iPad mini ve Google’un Nexus cihazları pazarı canlı tuttu. Bu gelişmelerin etkisiyle dünyada 2012’nin sonunda bilişim ürün ve servis harcamalarının 3,7 trilyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor (2011 rakamı 3,5 trilyon dolar). Türkiye bilişim pazarının 2012’de 31 milyar dolar büyüklüğe ulaştığı tahmin ediliyor. Bunun yüzde 23’ünün yazılım, yüzde 43’ünün donanım ve yüzde 34’ünün ise bilgi teknolojileri servisleri olarak gerçekleşeceği düşünülüyor.

bilgisayar ve internet erişim oranı yüzde 50

Bilişim sektörünün lokomotifi GSM’de yakalanan ivme korunursa, yıl sonunda iletişim piyasası 25 milyar doları aşacak. Yılın ilk 9 ayında mobil operatörlerin abone sayısı yüzde 3 artarak 67,2 milyon kişiye ulaştı; sabit operatör abone sayısı ise 460 bin eriyerek 14,1 milyon kişi oldu. Mobil ve sabit geniş bant abone sayısı 20 milyonu aşmış durumda. Bunun 7 milyonu sabit, geriye kalan 13 milyonu ise mobil abonelerden oluşuyor. Türkiye’de 2012 yıl sonu itibarıyla nüfusun yarısı, teknoloji ile tanışmadı. Avrupa ülkelerinde bilişim okur-yazarlığı yüzde 72 düzeyindeyken, Türkiye’de bilgisayar ve internet erişim oranı yüzde 50 civarında. Çağrı merkezleri tarafındaki hızlı büyümenin etkisiyle bilişim sektöründe (donanım, yazılım ve hizmet, elektronik haberleşme, e-ticaret, savunma sanayii) 2012’de çalışan sayısının yılı toplam istihdamı ise 131 bin kişi olduğu tahmin ediliyor.

SEKTÖR NE DİYOR?

2013 yılında araştırma yatırımlarımız artacak

Tahsin Yılmaz (Türk Telekom CEO’su): Eylül 2012 itibarıyla 14,5 milyon sabit ve 7 milyon geniş bant abonemiz var. 2012’nin 3. çeyreğinde grup gelirleri geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 6 artarak 3,2 milyar liraya ulaştı. TT’nin 2013 yılı stratejisini üç boyutlu vizyon olarak belirledik. Avrupa Yatırım Bankası ile 70 milyon Euro’luk işbirliğine imza attık. Bu kaynağı yenilikçi ürün, servis ve teknolojiler geliştirmek için araştırma projelerinde kullanacağız.

Tüketiciye yenilikçi ürünler sunacağız

Koray Öztürkler (Turkcell Genel Müdür Yardımcısı): 2012 sonu gelir beklentimizi yukarı yönlü revize ettik ve 10,4 milyar liraya çıkardık. Ayrıca 3. çeyrekte Turkcell Grup gelirleri geçen yıla göre yüzde 9 artarak 2,8 milyar liraya ulaştı. 9 aylık dönemde abone sayımız da 620 bin artışla 35,2 milyon oldu. Yeni yılda inovasyon, yeni ürün-servisler ve en iyi müşteri deneyimini müşterilerimize yaşatmak ana odaklarımız olacak.

Mobil interneti herkese ulaştıracağız

Gökhan Öğüt (Vodafone Türkiye Genel Müdür Yardımcısı): 2012 yılında sabitten mobile yaşanan dönüşümün etkilerini gerek bireysel gerekse kurumsal bazda görüyoruz. Mobil interneti herkes için ulaşılabilir hale getirmeyi hedefliyoruz. Farklı sektörlerde, tüketici ihtiyacını mobil iletişim tabanlı akıllı teknolojilerle karşılayacak iş modelleri, ürün ve hizmetlerin gelişimine tanıklık edeceğiz. Bu hizmetleri erişilebilir kılan birincil cihazlar olarak akıllı telefonlar da 2013’te yükselişe geçecek.

Otobanda sol şeride geçip hızlı yol aldık

Erkan Akdemir (Avea CEO’su): 2012, Avea’nın otobanda sol şeride geçip hızlı yol aldığı bir yıl oldu. Yılın ilk 9 ayında hızlı büyüyerek abone sayımızı 13,2 milyona, gelirimizi 2 milyar 553 milyon liraya ulaştırdık. 2013’te bir yandan mobil iletişim sektörü içinde yoğun rekabet sürerken, diğer taraftan mobil bağlantı içindeki farklı katmanlarda müşteri kazanma rekabeti yaşanacak. 2013’te de akıllı cihaz kampanyaları ve mobil internet teklifleriyle bu alandaki iddiamızı sürdüreceğiz.

Sosyal medya kullanımında Türkiye, ilk 10 ülkeden biri

Dünyada Facebook kullanıcı sayısı Kasım 2012 itibarıyla bir milyarı aştı. En büyük Facebook kullanıcısı 156 milyon ile ABD olurken, onu 43 milyon ile Endonezya ve Hindistan takip ediyor. Türkiye 31 milyonu aşan abonesiyle 4. sırada. Diğer bir sosyal mecra Twitter’da ise 9 milyon abonesiyle ilk 10 ülkeden biri Türkiye. Yine Türkiye, 29 milyonluk Live Messenger üye sayısıyla Brezilya’dan sonra 2. sırada geliyor. Teknolojiye meraklı büyük bir genç nüfus kitlesine sahip olan Türkiye, Instagram, Flickr, Google+ gibi sosyal mecraları da etkin şekilde ‘tüketen’ bir ülke.

Bulut bilişim pazarı 2015’te 300 milyon doları bulur

2012’de hem Türkiye hem dünyada öne çıkan diğer bir teknoloji de bulut bilişimi oldu. Özellikle küçük işletmelere ilave donanım yatırımı yapmadan bilişim altyapısını dışarıdan almaya imkan tanıyan bulut hizmetlerini yerli operatörler sunmaya başlarken, HP, IBM, SAP, EMC gibi yabancı devler de kendi çözümleriyle pazara girdi. Dünyada 2015’e kadar 200 milyar dolarlık bir pazara ulaşması beklenen bulut bilişimin, aynı süre içerisinde Türkiye’de 300 milyon doları bulacağı öngörülüyor.

Fatih Projesi’ne 1,4 milyar lira kaynak

Bilişimin kamu tarafında önemli adımlar atıldı. Bunlardan biri de, öğrencilere tablet bilgisayar dağıtılmasını öngören Fatih Projesi. Cumhuriyet’in yüzüncü yılı olan 2023’e kadar Türkiye’nin bilgi toplumuna dönüşmesi kapsamında, bu hedefin en önemli parçası olan Fatih Projesi’nde yeni gelişmeler oldu. Pilot aşamasının 2. ayağı için 49 binlik tablet ve internet altyapı ihalesi yapıldı. Ayrıca, ülke 2013 bütçesinden projeye 1,4 milyar lira kaynak aktarılmasına karar verdi. Diğer ülkelerle beraber Türkiye de siber saldırılara karşı Siber Güvenlik Kurumu’nu kurdu. Ama 2012’nin en büyük olayı aralık ayında gerçekleşti. TÜBİTAK tarafından geliştirilen yerli keşif uydusu Göktürk-2, Çin’den uzaya fırlatıldı. Tüm bunlar 2023 yılında 160 milyar dolar büyüklüğe ulaşmak isteyen sektörün hedeflerini tutturması için yeterli olmasa da, yakalanan ivme gelecek 11 yılda çıtanın yakalanmasında tetikleyici olacak.

Zaman