Türkiye dünyada ilk üçte: İsraf, Ramazan'ın ruhuna aykırı!

Türkiye dünyada ilk üçte: İsraf, Ramazan'ın ruhuna aykırı!

Bolluk ve bereket ayı ramazanda, başta gıda olmak üzere israf oranımız normal döneme göre yüzde 20-25 oranında yükseliyor

Ramazan ayında “atık gıda oranı” normal döneme göre yüzde 20-25 seviyesinde artış gösteriyor.

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı verilerine göre; ülkemizde normal şartlarda her gün 5 milyon ekmek çöpe giderken, ramazanda bu rakam 8 milyona kadar çıkıyor. Türkiye dünyada en fazla gıda israfı yapan üçüncü ülke konumunda bulunuyor. Evlerde en fazla ziyan olan ürünler meyve-sebze, un ve unlu mamuller ile peynir-zeytin ve reçel gibi kahvaltılıklardan oluşuyor. Sadece gıda değil, ramazan ayında elektrik ve su israfının da arttığı gözleniyor.

‘AÇIK BÜFE İFTAR’ İSRAFI ARTIRIYOR

Bu dönemde restoranlarda da israf yükseliyor. İftar menüleri hazırlayan işletmeler, tüketilmeyecek ürünleri bile “zengin iftar menüsü” adı altında çeşitlendiriyor. Ayrıca restoranlarda plansız yapılan üretim de israfı artıyor. Yine restoranlarda en fazla israf, ana yemek öncesi verilen iftariyelik bölümünde gerçekleşiyor. Ayrıca şirketlerin iftar programlarında da yine geniş menüler tercih ediliyor. “Ne kadar zengin sofra o kadar itibar” gözüyle bakılıyor. Bir diğer israf durumu da açık büfe iftar programları… Bazı otellerde açık büfe verilen iftar programları israfın daha da artmasına sebep oluyor.

NEFSİMİZE HÂKİM OLALIM

Başta Diyanet İşleri Başkanlığı olmak üzere çeşitli kurum ve kuruluşlar, iftar sofralarında gıda israfı yapılmaması yönünde uyarılarda bulunuyor. Konuyla ilgili açıklama yapan uzmanlar “Ramazan ayı, aslında şükretmenin ve paylaşmanın en önemli olduğu zamanlardan biri. Bu mübarek ayda, sadece tüketmeye değil, bilinçli yaşamaya da odaklanarak israfı en aza indirmek mümkün. Unutmayalım, israf edilen her lokma, her damla su ve her enerji kaynağı, geleceğimize zarar veriyor. Dinimiz açısından da olumsuz bir durum oluşturuyor. Bu dönemde nefsimize hâkim olarak, bolluk ve bereket ayını yaşamalıyız” diyor.

LİSTE YAPIN VE İHTİYACINIZ KADAR ALIN

Tüketici dernekleri, vatandaşlara, ramazan ayı alışverişinde ürün fiyatlarını, son kullanma tarihlerini kontrol etmesi ve ihtiyaçtan fazla ürün almaması yönünde uyarıda bulundu. Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Levent Küçük, ramazan ayının ilk haftasında bazı işletmelerin talep artışı beklentisiyle fiyat güncellemesine gittiğini belirterek “Vatandaşlar ramazan ayının ilk günlerinde dikkatli olmalı. İhtiyaç duyulan kadar iftarlık ve sahurluk ürünlerin satın alınması birinci kural olmalı, ikinci olarak da mutlaka piyasada fiyat araştırması yapılmalı. Ramazanda ihtiyacımız olan ürünleri alışverişe çıkmadan bir liste yaparak belirlemek ve ihtiyacımız kadar alışveriş yapmak, ani şekilde talebi artırarak fiyatların yükselmesine imkan vermemek açısından önem taşıyor” dedi. İftarda, restoran ve lokantalara gideceklerin de işletmelerin girişinde ve masalarda fiyat listesi olup olmadığına dikkat edilmesi konusunda hatırlatmada bulunan Küçük, fiyat listelerinde belirtilmeyen hizmet ücretlerinin ödenmemesi gerektiğini söyledi. Küçük, bu durumun tüketici hakem heyetlerine veya Ticaret Bakanlığına şikayet edilebileceğini söyledi.

Türkiye

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum
  • İbrahim baz / 19 Şubat 2025 01:04

    Tam tersi olması gerekirken, tersi oluyor. Ramazan da israfın artması, oruç gibi bir ibadetle ters orantılı olması tabiatı gereği iken böyle olmuyorsa, ya oruçluda bir problem var, yada toplum ile oruç arasında derin problemler var demektir

    Yanıtla (1) (0)