Türkiye hızla yaşlanıyor: 2030'da her 8 kişiden biri 65 yaş üstü olacak

Türkiye hızla yaşlanıyor: 2030'da her 8 kişiden biri 65 yaş üstü olacak

Türkiye’de yaşlı nüfus son beş yılda yüzde 21 oranında arttı. Nüfus projeksiyonlarına göre, 2030 yılında her 8 kişiden biri 65 yaş üstü olacak. Uzmanlar, hızla yaşlanan Türkiye’de acilen yaşlı politikalarının hayata geçirilmesi gerektiğini vurguluyor

Türkiye’nin yaşlı nüfusu her geçen yıl artıyor. 2023 verilerine göre, 65 yaşını geçenlerin sayısı 8 milyon 722 bin 806 kişiye ulaştı. Son beş yılda yaşlı nüfus yüzde 21 oranında artarken, Türkiye nüfusunun yüzde 10’unu 65 yaş üstü bireyler oluşturuyor.

Uzmanlar, Türkiye’nin en hızlı yaşlanan ülkeler arasında yer aldığını vurguluyor ve yaşlı politikalarının hızla devreye girmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

YAŞLI NÜFUS YÜZDE 25’E ULAŞACAK

Nüfus projeksiyonlarına göre, Türkiye’de yaşlı nüfus oranı 2030’da yüzde 12, 2040’da yüzde 16, 2060’da yüzde 22 ve 2080 yılında yüzde 25 olacak. Yaşlanma ile birlikte, gelişmekte olan ülkelerde ortalama yaşam süresinin de 5 yıl daha uzaması bekleniyor, bu da yaşlılık döneminin daha uzun sürmesi anlamına geliyor.

DOĞURGANLIK HIZI AB ORTALAMASININ ALTINDA

Yaşlanmanın yanında Türkiye'de doğurganlık hızı da hızla düşüyor. 2023 yılı itibarıyla Türkiye’nin doğurganlık hızı 1,51’e gerileyerek Avrupa Birliği (AB) ortalamasının (1,54) altına düştü. Düşen doğurganlık hızı, genç nüfusun azaldığı ve yaşlı nüfusun arttığı bir demografik tabloya işaret ediyor.

PROF. DR. İSMAİL TUFAN: TÜRKİYE ARTIK GENÇ BİR ÜLKE DEĞİL

Gerontoloji Uzmanı Prof. Dr. İsmail Tufan NTV'den Melike Şahin'e verdiği demeçte, Türkiye’nin dünyanın en hızlı yaşlanan ülkelerinden biri olduğuna vurgu yaparak, "Genç bir ülke gibi davranamayız. Yaşlı politikalarımızın olması gerekiyor. 101 milyonluk bir Türkiye’de 60 yaş üstü 30 milyon vatandaş olacak. Şimdiden hazırlıklarımızı yapmalıyız" dedi.

Ntv

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.