Türkiye sınırın ardına da yardım eli uzattı
Suriye rejiminden kaçan mültecilere kucak açan Türkiye, şimdi de sınırın Suriye tarafındakiler için harekete geçti.
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD), Suriye’den gelenlerin acil ihtiyaçlarını karşılamak üzere Hatay Valiliği emrine toplam 3 milyon 750 bin lira acil yardım ödeneği gönderdiği bildirildi. Başbakanlık Basın Merkezi’nin internet sitesinde yer alan bilgi notuna göre, AFAD tarafından Suriye vatandaşlarına yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında, acil ihtiyaçların karşılanması için Hatay Valiliği emrine toplam 3 milyon 750 bin TL acil yardım ödeneği gönderildi.
Ayrıca sınırın Suriye tarafında bekleyen Suriye vatandaşlarının acil gıda ihtiyaçlarının karşılanması için insani yardım amaçlı malzeme dağıtımına da başlandığı belirtilen notta, Suriye’den Türkiye’ye yönelik nüfus hareketlerine ilişkin olarak AFAD’ın koordinasyonunda, Genelkurmay Başkanlığı, İçişleri, Dışişleri, Sağlık, Milli Eğitim, Tarım ve Köyişleri, Ulaştırma ve Maliye bakanlıkları, Hatay Valiliği, Diyanet İşleri Başkanlığı, Gümrük Müsteşarlığı ve Kızılay ile yürütülen çalışmaların da devam ettiği bildirildi.
AFAD tarafından Hatay Valiliği’ne gönderilen 3 bin 750 TL’lik nakdi yardımın yanı sıra 2 bin 569 çadır gönderildiği, bunların bin 903’ünün kurulduğu, ayrıca gönderilen 19 bin 974 çadırdan 12 bin 189 adedinin dağıtıldığı belirtildi. 4 adet seyyar mutfak kurulduğu, 10 bin 594 yatak gönderildiği, bunların da 6 bin 366 adedinin dağıtıldığı, 22 seyyar banyo, 21 tuvalet kurulduğu, Sağlık Bakanlığı’nın kurduğu 2 sahra hastanesinin de hizmet verdiği kaydedildi.
Kampta barınan Suriyelilerin iletişimini sağlamak amacıyla da Türk Telekom’un 4 ankesörlü telefon kulübesi kurduğu ifade edilirken, 3 öğün sıcak yemek verildiği, hijyenik malzeme ve diğer ihtiyaçların da karşılandığı kaydedildi.
GEÇİCİ TANITIM KARNELERİ
Türkiye’ye giriş yapan Suriye vatandaşları için Yayladağı, Altınözü ve Reyhanlı ilçeleri ile Boynuyoğun köyü mera alanında geçici barınma amacıyla çadır, seyyar mutfak, banyo gibi ünitelerin kurulduğu, kimlik tespit çalışmaları yapılarak, geçici tanıtma karneleri düzenlendiği ifade edilen bilgi notunda, şu bilgilere yer verildi:
“İlgili kurum ve kuruluşlarımızca çadırkentlerde barınma, yiyecek, sağlık, güvenlik, sosyal aktivite, eğitim, ibadet, tercümanlık ve diğer hizmetlerin verilmesine devam edilmektedir. Ülkemize girişlerine izin verilenler ve kendi istekleri ile ülkelerine dönenlerin kayıtları, Hatay Valiliği’nce yapılmaktadır. Halen barınma merkezinde 10 bin 553 Suriye vatandaşı bulunmaktadır. Bin 903 çadırdan 665’i Yayladağı, 263’ü Altınözü, 207’si Reyhanlı ilçelerinde, 675’i Boynuyoğun köyü mera alanında kurulmuştur. Çadırlardan 93 adedi ise hizmet amaçlı olarak kullanılmaktadır. 19 Haziran 2011 tarihi gece boyunca, ülkemize giriş yapanlardan 146’sı kendi istekleri ile ülkelerine dönmüş olup, ilave olarak 585 Suriye vatandaşı ülkemize kabul edilmiştir.”
Mültecilere kötü muamele yok
Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Suriye’de meydana gelen olaylar üzerine Türkiye’de insani gerekçelerle geçici olarak misafir edilen Suriye vatandaşları için hiçbir ayrım gözetilmeksizin devletin bütün imkanlarının seferber edildiğini belirtti. Lekesiz, yaptığı yazılı açıklamada, bazı basın yayın organlarında, misafir edilen Suriyeli yaralılara farklı kültür ve inançlardan oldukları için hastanelerde kötü muamelede bulunulduğu iddiasıyla ilgili yer alan haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi. Hastanelerde tedavisi süren hastalara en üst seviyede sağlık hizmeti sunulduğunu, ilaç ve diğer bütün ihtiyaçlarının karşılandığını kaydeden Lekesiz, açıklamasında, şu ifadelere yer verdi: “Suriye vatandaşları için hiçbir ayrım gözetilmeksizin devletimizin bütün imkanları seferber edilmekte. Mesai kavramı gözetmeksizin 24 saat fedakarca çalışan sağlık personelimiz tıbbi etik kurallar çerçevesinde sundukları sağlık hizmetinin yanında insani yardım faaliyetlerine de önemli katkı sağlamaktadır. Birlik ve beraberliğe en çok ihtiyacımız olduğu bugünlerde hiç şüphesiz sağduyulu davranılması, güçlü bir dayanışma sergilenmesi büyük önem arz etmektedir.” Lekesiz, medyanın ve vatandaşların, birlik ve beraberliği, huzuru bozabilecek ifadelerden ve söylemlerden kaçınmalarını, eksik ve yanlış bilgilere itibar etmemelerini istedi.
Çadırkentlere yerleştirilenlerin sayısı 10 bin 553’e ulaştı
Ülkelerindeki olaylardan kaçarak Türkiye’ye sığınan ve Kızılay tarafından Hatay’ın Altınözü ve Yayladağı ilçelerinde kurulan dört geçici çadırkente yerleştirilen Suriyelilerin sayısının 10 bin 553’e ulaştığı bildirildi. Alınan bilgiye göre, Yayladağı ilçesinde kurulan iki çadırkentte 5 bin 381, Altınözü ilçesi ile buraya bağlı Boynuyoğun köyündeki geçici çadırkentlerde de 5 bin 120 Suriyelinin kaldığı belirtildi. Suriye’deki olaylardan kaçarak Türkiye’ye sığınanların 38’inin yaralı olduğu ve bunların Hatay’daki çeşitli hastanelerde tedavilerinin sürdüğü, 14 Suriyelinin de refakatçi olarak hastanelerde kaldığı kaydedildi.
Akit