Türkiye ve Suriyeli STK'lar: Irkçılık yapanlar cezasız kaldıkça olayla artıyor

Türkiye ve Suriyeli STK'lar: Irkçılık yapanlar cezasız kaldıkça olayla artıyor

Geçtiğimiz hafta Kayseri'de Suriyelilere yönelik başlayan ve farklı illerde de boy gösteren saldırılarla ilgili Türkiye ve Suriyeli çok sayıda STK, ortak basın toplantısı düzenledi

Birkaç gün önce Kayseri'de taciz iddiasıyla Suriyelilere yönelik başlayan saldırılar sonucunda çok sayıda işyeri ve araç yakma olayları gerçekleşirken ırkçı dalga farklı illere de sıçradı.

Son olarak Antalya'da 3 kişinin henüz çocuk yaşta sayılabilecek bir genci bıçaklayarak katletmesi, kamuoyunda ciddi tepkiyle karşılandı.

Yaşanan saldırıların sona ermesi için bir araya gelen çok sayıda STK temsilcisi, yöneticilerin olaylara karışanlara gerekli cezayı vermesi, toplumsal olayların yaşanmaması adına gerekli önlemlerin alınması talebinde bulundu.

Sağduyu Platformu Türkiye-Suriye STK Birliği adıyla Taksim Camii Kültür ve Sanat Merkezi'nde bir araya gelen STK'lar, yaşanan saldırıların sona ermesi, sebep olan ırkçıların da siyasilerin de cezalandırılmasını talep ettiler.

Suriyeli birçok STK'nın yanı sıra, aralarından MAZLUMDER, Özgür-Der ve Peygamber Sevdalıları gibi kuruluşların temsilcileri de yaşanan ırkçı saldırılara karşı durmak adına salonda hazır bulundu.

"CEZASIZLIK SUÇUNDAN KURTULDUĞUMUZ VAKİT HERKES YAŞAMA HAKKI BULACAKTIR"

Okunan basın bildirisinin ardından konuşan Avukat Gülden Sönmez, "Her insan özgür, onurlu ve hayatını koruyarak yaşamak ister. Unutmayalım ki, ülkemize sığınan başta Suriyeliler olmak üzere, savaştan dolayı mecburiyetten gelip Türkiye sığınmışlardır. Son olarak nelerin yaşandığını hem uluslararası hem de Türkiye kamuoyunun malumudur. Hal böyleyken Türkiye'de ırkçılık suçu git gide yaygınlaşarak yer bulmaya devam ediyor. Bir suç bir toplumda nasıl sosyal medyayı kullanarak yaygınlaşabilir? Bunun tek bir sebebi var o da cezasızlık. O yüzden ben bugünkü basın toplantısında savcılara seslenmek istiyorum. Başta Ümit Özdağ olmak üzere aynı çizgiden ırkçılığı ve nefreti bu ülkede yaymaya çalışarak insanların canlarına ve mallarına mal olan bu suçların yaygınlaşmasını, hatta ulusal medyaları kullanarak yapanlara ancak hukuk dur diyebilir. O yüzden cezasızlık suçundan kurtulduğumuz vakit herkes huzur ve güven içerisinde yaşama hakkı bulacaktır." dedi.

"DÜZENSİZ GÖÇ İLE MÜCADELE ADI ALTINDA YÜRÜTÜLEN OPERASYONLAR SORUNU BÜYÜTÜYOR"

Sönmez, "Bir taraftan cezasızlık ile kendisine imkân, söz hakkı bulan ve menfaat içerikli politikalarını Türkiye'de pratik eden ırkçılar, öte yandan devletin kurumlarının memurlarının göç politikasından beslenerek yer buluyorlar. Şöyle ki, bugün Türkiye'nin birçok şehrinde hassaten bulunduğumuz İstanbul'da birçok yerde polisler yabancıları durdurarak kimlik sorunu operasyonları gerçekleştiriyor. İkameti, çalışma izni ve mahkeme izni olanlar dahi bu polis noktalarından kaçarak geçiyorlar. Neden? Aslında düzensiz göç ile mücadele adı altında yürütülen bu operasyonda polis noktalarında maalesef kimlikleri ve belgeleri olanlar da düzensiz göçe sürüklenerek bu şekilde problem büyütülüyor. Son dönemde şehirlerde gördüğümüz saldırılara karşı hangi milletten veya kimlik ve pasaportuna bakmaksızın polis ve savcılara şikayetini korkmadan söylemesi Türkiye'nin hukuk devleti olduğunu göstergesi olacaktır. Bunun için hem Adalet Bakanlığına hem de İçişleri Bakanlığına uygulama için çağrıda bulunmak istiyorum." diye konuştu.

ilkha

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum