Serdar ABDULKADİR

Serdar ABDULKADİR

Türkiye'de kuraklık, Orta Doğu'da yeni çatışmalar için tetikleyici olacak

Türkiye'nin en büyük şehirlerinin belediye başkanları, barajlarda çok düşük su seviyelerinin içme suyu sıkıntısı ve tarım üzerindeki olumsuz etkileri konusunda endişe duyuyor. 

TÜİK verilerine göre Türkiye’de tatlı su tüketiminin yüzde 71,3’ü tarım sektöründe, yüzde 18.4’ü sanayide, yüzde 10.3’ü ise konutlarda kullanılıyor.

İklim değişikliği en çok Akdeniz Havzası’nı etkiliyor.

Avrupa ve Akdeniz Havzası’ndan 43 ülkenin yer aldığı Hükümetler Arası Akdeniz İçin Birlik Kuruluşunun hazırlamış olduğu rapora göre, bölgede sıcaklık artışı dünyanın diğer bölgelerine oranla daha yüksek.

600 bilim insanının çalışmalarının aktarıldığı rapora göre, Akdeniz Havzası’ndaki ortalama sıcaklıklar endüstri devrimi öncesindeki döneme kıyasla 1,5 derece arttı. Aynı dönemde dünyanın diğer bölgelerindeki sıcaklık artışı ise ortalama 1,1 derece olarak kaydedildi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir'deki barajlarda düşen su seviyesinin İzmir'i kuraklığa doğru götürdüğünü söyleyerek, “Uykularım kaçıyor diyebileceğim kadar karanlık bir tablo var” demişti.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş halkı suyu israf etmemesi konusunda uyardı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün raporlarına göre, Kasım ayı yağışlarının her yıl yaklaşık yüzde 50 oranında düştüğü Türkiye'nin batı ve orta kesimlerinde kuraklık gözlemleniyor.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 2020'nin son beş yılın en kurak yılı olduğunu doğruladı ancak şehirlerin önümüzdeki yaza kadar ayakta kalabilmek için yeterli kaynağa sahip olduğundan emin olduğunu söyledi.

İstanbul'daki barajların yalnızca yüzde 24'ü dolu ve yaklaşık iki ay boyunca 16 milyonluk bir şehre su pompalamaya yetecek kadar.

Beş milyonluk daha küçük bir nüfusu ve dört buçuk ay boyunca su ile Ankara daha şanslı.

İzmir'de ise barajlar yüzde 37 dolu. Pakdemirli, liman kentine beş aydan fazla yetecek su olacağını söyledi.

Meteoroloji mühendisliği Profesörü Orhan Şen, verdiği bir röportajda, kuraklığın yıl içinde giderek kötüleştiğini ve son üç ayda çok daha kötü hale geldiğini söyledi.

“Koronavirüs salgını, insanlar temizlik için daha fazla su kullandığı için su tüketimini de yaklaşık yüzde 20 artırdı. Bu eğilim devam ederse, gelecek yıl nehir ve göllerdeki su akışında keskin bir düşüş göreceğiz" dedi.

Birkaç rapor, kuraklığın çiftçileri de ciddi şekilde etkileyeceğini gösteriyor.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, bu ayın başlarında kuru toprağın buğday ekimini engellediğini söyledi. Zeytinlerin ağaçlarda öldüğünü de sözlerine ekledi. Yağış eksikliğinin daha düşük verime ve nihayetinde tarımsal kuraklığa yol açabileceğine dikkat çekti.

Ulusal ve uluslararası raporlara göre, Türkiye’de doğal tatlı su bolluğu yok. 

Ülkede şu anda kişi başına yılda 1.550 metreküp su bulunuyor ve bu rakamın, nüfus artışı ve iklim değişikliği nedeniyle 2050 yılında 1.000 metreküpe düşmesi bekleniyor.

Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) başkanı Deniz Ataç, Dünya Gazetesine verdiği son röportajda, hükümetin kuraklığın doğal afet ilan edilmesi gibi bazı somut adımlar atması gerektiğini söyledi.

Ataç devamla, ‘Suyu doğal bir varlık olarak tanımlayan su yasasını onaylama ihtiyacı var. Tarımda su verimliliğinin iyileştirilmesi gerektiğinden, suyun korunması bir politika haline gelmelidir’ dedi.

Türkiye Devlet Meteoroloji Servisi yağışların önümüzdeki aydan itibaren normale dönmesini bekliyor. Ancak birçok iklim bilimci, iklim değişikliğinin dünya çapında rekor düzeyde yüksek sıcaklıklara yol açması nedeniyle bunun sorunu çözmeyeceğine inanıyor.

Son on yılda, hükümet yerel yönetimlerle birlikte daha fazla rezervuar ve nehirleri şehirlere bağlayarak kuraklığı hafifletmeye çalıştı.

"Koronavirüs salgını Türkiye de dahil olmak üzere hiçbir ülkenin uzun vadede tarım ve gıda erişimi konusunda stratejik bir planı olmadığını gözler önüne serdi" diyen Greenpeace, imza kampanyası başlattı.

Greenpeace’in kampanyaya ilişkin çağrısında şu ifadeler yer aldı: “Salgının devam etmesi durumunda aralarında Türkiye’nin komşularının da bulunduğu 34 ülkenin ciddi boyutta gıda krizleri yaşayabileceği öngörülürken Türkiye’de de belli ürünlere erişimde sıkıntılar yaşanması olası.”

Meteoroloji ve afet yönetimi Profesörü Mikdat Kadıoğlu, Ankara'nın kentlerin kuraklığa karşı kendi önlemlerini alması gerektiğini söylüyor.

"Su bitmeden ek adımlar atmamız gerekiyor. Her halükârda, o kaybolduktan sonra yapabileceğin hiçbir şey yok" dedi.

Şiddetli bir kuraklık, Türkiye ekonomisine ve tarıma önemli bir darbe anlamına geliyor.

Orta Doğu'daki birçok uzman için, Suriye'de uzun bir iç savaşla sonuçlanan huzursuzluğun ana nedenlerinden birinin 2006-2007'de kırsal alanlara büyük zarar veren şiddetli kuraklık olduğu ve en büyük çöküşün tam olarak bugün isyanın kaleleri olmaya devam ediyor. 

Bölgenin diğer ülkelerinde, örneğin Irak'ta, kuraklık ve siyasi istikrarsızlık arasında aynı bağlantıyı gözlemliyoruz.

Türkiye'deki kuraklık devam ederse, bu neredeyse kesinlikle Türkiye'nin barajlarından Suriye ve Irak'a daha az su vereceği anlamına geliyor. 

Sonuç olarak, Orta Doğu'da meydana gelecek olan aşırı kuraklık ve susuzluk yeni çatışmalar ile yeni mülteci dalgalarına sebep olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum