Türkiye’den İslam dünyasına vakıf desteği
Mısır, Irak, Tunus, Sudan gibi ülkeler, topraklarında milyonlarca dolarlık vakıf malı bulunduruyor
Aslıhan Aydın'ın haberi:
Ellerinde bulunan milyonlarca dolarlık vakıf malını kullanmayan Ortadoğu ülkelerinin imdadına Vakıflar Genel Müdürlüğü (VGM) yetkilileri yetişti. Mevzuat İngilizce dışında Arapçaya da çevrildi. VGM yöneticileri, her hafta ağırladıkları misafirlerine yap-işlet-devret modelini anlatıyor.
Mısır, Irak, Tunus, Sudan gibi ülkeler, topraklarında milyonlarca dolarlık vakıf malı bulunduruyor. Ancak bu mallardan hiçbir şekilde faydalanamayan ülkeler, çareyi Türkiye’nin vakıflar mevzuatını ve yapılanmasını örnek almakta buldu. Vakıflar Genel Müdürlüğü (VGM) yöneticileri, son iki yıldan bu yana Mısır, Sudan, Tunus, Irak, Cibuti, Tanzanya gibi ülkelerden gelen işbirliği taleplerine yetişmeye çalışıyor. Hemen her hafta bir ülkeden heyet ağırlayan veya davet üzerine bir ülkeye heyet gönderen VGM, bu ülkelerdeki vakıf mevzuatlarının oluşturulmasına, vakıf anlaşmazlıklarının çözümüne katkı sağlıyor. Türk yetkililer ayrıca, gelen talepleri karşılayabilmek için Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait tüm mevzuatı İngilizce dışında Arapçaya çevirdi. Dijital ortama aktarılan 12 milyonun üstünde belgeden oluşan arşive sahip olan genel müdürlük, binlerce vakfiye ve tapu kaydı gibi belgeyi de vakıf anlaşmazlıklarının çözümü için bu ülkelere gönderdi. VGM yetkilileri, Mısırlıların kendilerine ‘Elimizde 1 trilyon dolardan fazla değeri olan mal varlığı var ancak bunun hiçbirine sahip değiliz’ diyerek başvuruda bulunduğunu belirtiyor. Bu talep üzerine Türkiye’deki vakıflardan gelir elde etme ve elde edilen gelirlerin vakıfların amaçları doğrultusunda hayır hizmetlerinde kullanılması için uygulanan modellerin Mısır’a öğretildiğini aktarıyor. Yetkililer, diğer ülkelerin de aynı taleplerle kendilerine başvuruda bulunduklarını dile getiriyor.
Vakıflara ait tüm mevzuatın Arapçaya çevrilmesinin yanı sıra yurtdışından gelen heyetlere eğitimler veriliyor. Geçtiğimiz hafta Iraklı yetkilileri ağırlayan VGM yetkilileri, aynı eğitim ve mevzuat desteğini Irak’a da sundu. VGM, restore et-işlet-devret, yap-işlet-devret, kat karşılığı arsa gibi modellerle şimdiye kadar kullanımda olmayan vakıf arazilerini değerlendiriyor. Eski eser restorasyonu, burs hizmetleri, gıda hizmetleri gibi alanlarda kullanıyor. Ortadoğu ülkeleri de bu uygulamayı örnek alıyor.
Arşivden belge desteği de sağlanıyor
Mevzuat desteği ve eğitimler dışında çoğu Osmanlı’dan kalma olduğu için bu ülkelerdeki vakıflara ait belgeler de VGM’nin arşivinde bulunuyor. 12 milyondan fazla olan arşivin tamamı dijital ortama aktarıldı. Söz konusu ülkeler vakıf kayıtlarının bulunması, vakıflardan elde edilecek gelirlerin vakfın amacı doğrultusunda kullanılabilmesi için VGM’nin dev arşivinden faydalanıyor. Belgeler de yine resmi olarak talep ediliyor. Gelen talep doğrultusunda arşivdeki belgeler ilgili ülke yetkililerine gönderiliyor.
Zaman