Türkiye'nin asıl sorunu "bilgisayar yazarlığı"
TBD Yönetim Kurulu Başkanı Tabak "Türkiye, 'bilgisayar okuryazarlığı' konusunda 'okur' kısmını geçti, asıl sorun 'yazar' olmak" dedi.
Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Yönetim Kurulu Başkanı İlker Tabak, "bilgisayar okuru" olan Türkiye'nin ilerleyebilmesi için "yazarlık" konusunda biraz daha çaba göstermesi gerektiğini belirtti.
Tabak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, günümüzde bilişim teknolojilerinin öneminin arttığını ifade etti. Tabak şöyle konuştu:
"Türkiye, 'bilgisayar okuryazarlığı' konusunda 'okur' kısmını geçti, asıl sorun 'yazar' olmak. Eline akıllı telefon alan herkes bir şekilde bu okuma işini çözüyor. İnternetin yaygınlaşması ile bu oran giderek artacaktır. Asıl sorun 'bilgisayar yazarı' olmak.
Tüketen değil, üreten bir yapıya yaygın olarak geçmek gerekir. Bu amaçla 'Programlama Çocuk Oyuncağı' projesini başlattık. Üniversitelerimizin çoğunda bilgisayar ve yazılım ile çeşitli disiplinlerde eğitimler veriliyor, binlerce uzman, mühendis her yıl mezun oluyor. Ancak bu eğitimlerin niteliği ve piyasa gereksinimlerini karşılayıp karşılamadığı hep tartışma konusu olmuştur. Bununla beraber nitelikli uzmanlarımız da bulunmaktadır. Dünyaya satabileceğimiz çözümleri üretecek, küresel anlamda kendini kabul ettirmiş uzmanlara her zaman gereksinim duyulmaktadır."
Bilgi işlem merkezlerinin önemi
Bilgi işlem merkezleri ve orada çalışan elemanların kalitesinin çok önemli olduğunu dile getiren Tabak, bununla birlikte yasal bazı düzenlemelerin yapılması gerektiğini de kaydetti. Bilgi işlem merkezlerinin her geçen gün daha da önem kazanacağını vurgulayan Tabak, şunları dedi:
"Karar destek sistemleri, kağıtsız ortam çözümleri, mobil uygulamaların yaygınlaşması, bilişim güvenliğinin güvenliğin temeline yerleşmesi, verilerin ve yazılım çözümlerinin bulut sistemlerde yaygınlaşmaya başlaması ve sosyal medyanın yeni bir hizmet çığırını açması ile birlikte bilgi işlem merkezleri bugün bulunduğundan daha önemli konuma gelecektir.
Ülkemizde kamudaki bilgi işlem merkezleri üstlendikleri projelerin boyutlarına göre organizasyonda konumlanmakta. Büyük boyutlu projelerin gerçekleştiği kurumlarda bilgi işlem merkezleri de hakettikleri yerde, üst yönetime en yakın konumda yer almakta. Proje boyutu küçülürse bilgi işlem merkezi de yönetimden uzakta konumlanmakta."
TBD olarak, uzun süredir bilgi işlem merkezlerinin en üst yönetime bağlı olarak konumlanmasını dile getirdiklerini bildiren Tabak, Türkiye'nin kalkınmasında bilişimin rolüne dikkati çekti.
Tabak, "Bu anlamda yapılacak bilgi işlem çalışmalarının ve birimlerin, dolayısıyla bilgi işlem çalışanlarının önemi de kendiliğinden ortaya çıkıyor. Yeterli uzmanı olmayan bilgi işlem birimleri çareyi dış kaynakta buluyor. Bunu da yine kamu kurumlarından sağlamak çeşitli gerekçelerle kolaylarına geliyor. Çözüm, devletin en üst yapısında gerçekleştirilecek bir kurumsal yapıda yatıyor" görüşünü dile getirdi.
İhale sorunları
TBD Başkanı İlker Tabak, projelerin gerçekleşmesi için yapacakları alımlarda yaşanan sorunların, kendilerine sıkça ulaştığın altını çizerek, bunlardan bazılarını alım için gereken ihale mevzuatının bilgi işlem çalışmalarına uygun olmaması, çeşitli kısıtlamaların devreye girmesi olarak sıraladı.
Tabak, "Kamu İhale Kanunu’nda düzenleme yapılması gerekiyor. Çalışanların özlük haklarının ve eşit işe eşit ücret yaklaşımının sağlanması önemli. Bunun için TBD olarak yapmış olduğumuz hazırlıklar var. Yenilerini de yapmaktayız" dedi.
4G internet
Bilişim toplumuna dönüşümde 4G'nin önemine işaret eden Tabak, şu değerlendirmede bulundu:
"İnternetin hava gibi, su gibi, ekmek gibi yaşamın ayrılmaz bir parçası olmaya başladığı günümüzde 4G ile gelecek hız ve yaygınlaşma bilişim toplumuna dönüşüm sürecini hızlandıracaktır.
Bilgi ve veri şekil değiştirmektedir. Görüntü ve ses öne çıkmaktadır. Bu anlamda 4G ile iş yapış biçimi değişime uğrayacak ve klasik yapısından giderek uzaklaşacaktır. Bu konudaki arayış durmayacak ve yeni nesil teknolojiler her zaman kendilerine yapılan yatırımlardan fazlasını kazandırmaya devam edecektir."
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.