Türkiye'nin Avrupa Birliği'nde fiyakası arttı

Türkiye'nin Avrupa Birliği'nde fiyakası arttı

Batılılara göre, Asya ile Avrupa’da istikrar ve barış için Türkiye önemli.

Elif Tunca'nın haberi

ABD VE AVRUPA TOPLUMUNUN TÜRKİYE ALGISI DEĞİŞTİ
ABD ve 13 AB ülkesinde yapılan ‘eğilimler’ araştırmasında, Türkiye’nin AB üyeliğine olumlu bakış yüzde 48’i geçti. Bu oran Fransa’da yüzde 53, Hollanda’da ise yüzde 60’a kadar çıktı. Batılılara göre, Asya ile Avrupa’da istikrar ve barış için Türkiye önemli.

Amerika ve Avrupa’da toplam 13 ülkede gerçekleştirilen ‘Transatlantik Eğilimler’ araştırmasının sonuçlarına göre Batı’nın Türkiye algısı, son bir yılda olumlu yönde değişti. Türkiye hakkındaki olumlu görüşlerin en çok arttığı ülke ise 12 puanlık artışla Fransa olurken, Türkiye’nin AB’ye üyeliğini olası bulanların oranının yüzde 53 olması dikkat çekti. AB’deki olumlu değişimde ekonomi ve siyasetin yanı sıra kültürel faliyetlerin de etkisi dikkat çekerken, Türkiye’nin AB üyeliğinin Ortadoğu’daki barış sürecine  olumlu etki yaratacığını düşünenlerin oranı AB’de yüzde 48 olduğu görüldü. Ortadoğu sorununun çözümü için Amerikalıların yüzde 53’ü Filistinlilere, Türklerin ise yüzde 55’inin İsraile baskı yapılması gerektiğini düşünüyor. Ortadoğu ve Kuzey Afrika’ya demokrasi götürülmesi için gerekirse askeri güç yollanmasını isteyenlerin oranı AB’de yüzde 38, ABD’de yüzde 39’ken, bu oran Türkiye’de yüzde 48 oldu.

Avrupalılar’da genel eğilim bu yıl farklı

Fransız kamuoyunun yüzde 53’ü Türkiye hakkında olumlu düşünüyor. Türkiye hakkında olumlu düşünenlerin oranı Hollanda’da 10 puanlık artışla yüzde 60, Portekiz’de 11 puan artışla yüzde 52, Polonya’da 10 puanlık artışla yüzde 49, Almanya ve İtalya’da da 8’er puan artışla yüzde 42 ve yüzde 33 oldu. Marshall Fonu Ankara Ofisi Direktörü Özgür Ünlühisarcıklı, bu artışları öncelikle ‘kültürel ilişkiler’e bağlıyor: “Fransa’da Türk Mevsimi her şeye rağmen başarılı. Her şeye rağmen diyorum, Sarkozy başa gelmeden önce Türk Yılı olarak planlanmıştı, oysa 3 aylık bir Türk Mevsimi’ne dönüştürdü. Hollanda’da bu yıl Hollanda- Osmanlı diplomatik ilişkilerinin 300. yılı ve yine İstanbul’un 2010 Avrupa Kültür Başkenti oluşu. Ki AB Bakanlığı da faaliyetlerine bu yönde ağırlık veriyor. Kültürel ilişkililer, olumlu algının artmasında önemli.” Ünlühısarcıklı, genel olarak Türkiye kamuoyunun da önceki yıllara nazaran dünyayla daha barışık olduğuna dikkat çekti. Araştırmada “Türkiye en yakın kiminle işbirliği yapmalı?” sorusuna 2009’da yüzde 43’lük bir kesim “Yalnız hareket etmeli” derken bu oran, geçen sene yüzde 34’e, bu seneyse yüzde 27’ye düştü. Ünlühisarcıklıoğlu bunu “İzolasyonist eğilimde ciddi bir düşüş var” diye yorumladı. Araştırma, Ortadoğu ve Asya’nın sadece sorunlarla tanınmayıp ekonomik ve siyasî bir fırsat olarak görülmeye başladığını da ortaya koydu.

Türkiye’nin üyeliği barışa katkı sağlar

Avrupa Birliği- Türkiye ilişkilerinde de karşılıklı iyi niyet hakim. Bu sene Türkiye’nin AB üyeliğinin iyi olacağına inanan Türkler’in oranı, 10 puanlık artışla yüzde 48 olarak hesaplandı. AB ülkelerinde de yüzde 53 oranında “Türkiye’nin AB üyeliğinin olası” olduğu görüşü var. Türkiye kamuoyunun yüzde 51’i, AB kamuoyunun da yüzde 48’i, “Türkiye’nin üyeliği, Ortadoğu’da barış ve istikrara yardımcı olacaktır” görüşünde. AB kamuoyunun yüzde 39’u ise Türkiye’nin üyeliğinin ekonomik açıdan iyi” olacağını düşünüyor. Küresel krizden etkilendiğini söyleyenlerin oranında en büyük düşüş de Türkiye’de görülüyor.

ABD İsrali’in, Türkiye Filistin’in yanında

Rapora göre Arap- İsrail sorununda Amerikalılar’ın çoğu (yüzde 53) Filistin üzerinde baskı yapılmasını istiyor. Avrupa Birliği’nde ise yüzde 38 İsrail’e baskı yapılması gerektiğini savunuyor. Türkiye’de bu oran; yüzde 55.  Özellikle Ortadoğu’ya demokrasi götürmek ve savaşmak konusundaysa ABD ve AB halen heveskâr. AB’de “Başka ülkelerde demokrasinin kurulmasında ABD/AB rol almalı” diyenlerin oranı, geçen seneye göre 1 puan düşse de yüzde 69. ABD’nin yüzde 75’i ise, geçen seneye göre iki puan düşüşle, “Kimi zaman adalet için savaş gereklidir” diyor. Bu oran Türkiye’de yüzde 33. 

Star