Türkiye’nin en özel akademisi

Türkiye’nin en özel akademisi

Down Sendromlu gençlerin hayatın içinde bağımsız olmalarını ve çalışarak kendi paralarını kazanmalarını sağlamak amacıyla hayata geçirilen Bimeks Down Türkiye Kariyer ve Bağımsız Yaşam Akademisi projesi ilk mezunlarını verdi.

Down sendromlu gençlerin gündelik hayatta bağımsız olmalarını ve çalışarak kendi paralarını kazanmalarına olanak sağlamak amacıyla hayata geçirilen Bimeks Down Türkiye Kariyer ve Bağımsız Yaşam Akademisi ilk mezunlarını verdi. Bimeks ve Türkiye Down Sendromu Derneği ortaklığında hayata geçirilen proje ile down sendromlu gençler bağımsız bireyler olma yolunda eğitimler alarak günlük yaşamlarına daha özgüvenli bir şekilde devam ediyor. Bimeks Genel Merkez binasında yapılan törende akademiden mezun olan 9 öğrenciye mezuniyet belgeleri verilirken duygusal anlar yaşandı. Törene down sendromlu gençlerin ailelerinin yanı sıra Down Sendromu Derneği Başkanı Gün Bilgin, Başkan Yardımcısı Fulya Ekmen, Bimeks Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akgiray, İcra Kurulu Başkan Yardımcıları Dr. Ahmed Akgiray ve Arif Bayraktar, İcra Kurulu Üyesi Mustafa Selçuk, Finans Direktörü Ahmet Karslıoğlu, İK Direktörü Nisa Dizdar ve Bimeks Down Türkiye Kariyer ve Bağımsız Yaşam Akademisi eğitmenleri de katıldı.

‘İYİ BİR ŞEY’İN HİKAYESİ 

4 sene önce Bimeks mağazasında bir down sendromlu genç çalıştırma fikriyle yola çıktıklarını söyleyen Bimeks Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akgiray, bu çalışmanın oldukça başarılı olduğunu söyledi. İlk çalışanlarının Ömer isimli bir genç olduğunu belirten Akgiray, ‘’Ömer bizimle çalıştığı için çok mutlu oldu, bütün mağazayı da mutlu etti. Mağazanın düzenine katkı sağlayan bir personel oldu. Bunun ardından Türkiye Down Sendromu Derneği ile irtibata geçtik. Diğer mağazalarımızda down sendromlu gençlerimize iş imkanı sağlayarak hem onları mutlu etmek hem de "iyi bir iş" yapmak istedik. Bizimle çalışmasa bile bu gençlerimizi yetiştirecek bir proje geliştirdik. Bu, gençlerimizin kendi ayakları üzerinde durmayı, tek başına işe gidip gelmeyi, ihtiyaçlarını karşılayabilmeyi öğrendiği bir proje oldu’’ diye konuştu. 

AKADEMİNİN DANIŞMANLIĞI İTALYA’DAN 

Akademinin danışmanlığını ve eğitimini İtalya’dan aldıklarını söyleyen Türkiye Down Sendromu Derneği Başkan Yardımcısı Fulya Ekmen, Bimeks ile iş koçluğu programı kapsamında bir araya geldiklerini dile getirdi. Birçok gencin Bimeks mağazalarında işe başladığını belirten Ekmen, bu programın sonunda down sendromlu gençlere daha fazla katkı sağlayabilecek akademi fikrini firma ile paylaştıklarını ifade etti. 
Bir senedir faaliyette olan akademinin ilk mezunlarını verdiklerini söyleyen Ekmen, mezun olan gençlerin işe yerleştirileceklerini vurguladı. 

EĞİTİMLER ÜCRETSİZ VERİLİYOR 

Verdikleri eğitimlerin tamamen ücretsiz olduğuna dikkat çeken Ekmen, ‘’Bu eğitimlerde toplu taşıma araçlarını kullanmayı, para kullanmayı, tek başına alışveriş, organizasyon yapmayı, CV oluşturmayı, bir iş görüşmesinde neler yapmaları, nasıl giyinmeleri gerektiğini, iş yerinde uygun davranışlar nelerdir, kendi arkadaşlarıyla uygun davranışlar nelerdir bunları öğretiyoruz’’ dedi. 

’HEDEFİMİZ BİR MODEL OLUŞTURMAK’

Bu sene 9 genci mezun ettiklerini söyleyen Fulya Ekmen, seneye bu sayının 12 olacağını ifade etti. Sayının değil bir model olabilmenin önemine dikkat çeken Ekmen, ‘’Bu sene ve önümüzdeki sene bizim için bir pilot çalışma oldu. Oluşturduğumuz modeli her yere yaydığımız zaman amacımıza ulaşmış olacağız. Çünkü o zaman yüzlerce gencimize ulaşıp daha sonra onları işlere yerleştireceğiz’’ diyerek sözlerini sürdürdü. 

EN ÖNEMLİ KAZANIM ÖZGÜVEN ARTIŞI

Akademiden mezun olan gençlerdeki değişimlerden söz eden Ekmen en önemli kazanımın özgüven artışı olduğunu belirtti. Özgüveni artan kişilerin bağımsız olma yolunda önemli bir adım attığını vurgulayan Ekmen, ‘’Çünkü başarılı olabileceklerine inanıyorlar, yapabileceklerine inandıkları için de motive oluyorlar. Bu durumda aileler de onlara daha fazla hareket alanı açıyor. Çünkü en büyük problem down sendromlu veya zihinsel engelli çocukları olan ailelerin çocuklarına aşırı korumacı yaklaşmaları. Aşırı koruma iç güdüsü olduğu için çocuklarını istemeden kısıtlı alanlara mahkum ediyorlar. Ancak çocuklarının başarılı olduğunu gören aileler onlardaki potansiyeli yeniden fark ediyorlar ve daha özgür hareket etmelerine izin veriyorlar’’ ifadelerinde bulundu. Kendisini en fazla heyecanlandıran sonucun bu olduğunu söyleyen Ekmen, ‘’Çünkü akademik, bilişsel, motor beceriler üzerinde çok çalışılarak kazandırılabiliyor. Ancak insanın kendine güvenmesi ve kendini kabul etmesi ile yapabileceklerini görmesi ona tüm kapıları daha hızlı açıyor’’ dedi.

İHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.