Türkiye’nin ilk buluş fuarı
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, özgün ürün ve fikirlerin ortaya çıkmasını desteklemek için Türkiye’nin ilk buluş fuarını düzenledi. Özel jüri, fuar sonunda 324 patentli buluş arasından dereceye girenlere ödül verecek.
İstanbul Kongre Merkezinde bugün başlayan Türkiye’nin ilk buluş fuarına yerli mucitlerin yanı sıra, 24 ülkeden katılımcılar da geldi. Fuar ziyaretçilerini, 03 – 06 Mart 2016 tarihleri arasında, İstanbul Kongre Merkezi’nde bekliyor.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onursal himayelerinde gerçekleşen fuar, Dünyada 100’den fazla ülkenin üyesi olduğu Uluslararası Buluşçular Birliği Federasyonu (IFIA)’nun himayesinde yapılıyor.
Türkiye, Almanya, Bahreyn, Bosna Hersek, Brezilya, Çin Halk Cumhuriyeti, Danimarka, Endonezya, Filistin, Güney Kore, Hırvatistan, Hindistan, Irak, İran, İzlanda, Malezya, Mısır, Nijerya, Polonya, Portekiz, Romanya ve Slovenya’dan gelen mucitlerin buluşları görücüye çıktı.
Türkiye’nin buluş alanında en önemli kuruluşu olan Türk Patent Enstitüsünün ev sahipliğinde gerçekleşen fuarda, patent başvurusu gerçekleştirilmiş 324 buluş sergileniyor. Fuara aralarında, Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) ile LES Türkiye’nin de bulunduğu 4 uluslararası kuruluş da katılıyor.
Askeri teknoloji sivillerin hizmetinde
Fuarda Türk Savunma Sanayi’nin öncü kuruluşlarından Havelsan ve Aselsan da yer aldı. Aselsan Radar Elektronik ve İstihbarat Sistemleri departmanından Alper Seren, askeri amaçlarla geliştirilmiş bazı teknolojileri sivil alanda değerlendirdikleri MR projesini anlatıyor:
“Bildiğimiz MR cihazlarına diş veya kemiklerinde metal parçalar bulunan veya kalp pili gibi yardımcı cihazları kullanan hastalar giremiyordu. Radar sistemlerinde kullandığımız teknolojiyle yaptığımız yeni MR görüntüleme sistemimiz bu sorunu aştı. Aynı anda farklı katmanları görüntüleyebildiğimizden, vücudunda metal tıbbi elemanlar bulunan hastaların bile MR’ını sorunsuz bir şekilde çekebiliyoruz”.
Türk Savunma Sanayii'nin yoğun gereksinim duyduğu yazılım sistem alanlarında faaliyet gösteren HAVELSAN, teknolojik birikimini Türkiye’nin seçim sistemine yönlendirdi.
İnan kardeşlerin kumandalı kaldıracı engelli sürücülere tek başlarına seyahat olanağı tanıyor. [Fotoğraf: Al Jazeera ]
Yüksek Seçim Kurulu için hazırladıkları yazılımlar ile, seçim sonuçlarının her geçen yıl biraz daha hızlı duyurulmasına katkı sunan HAVELSAN mühendisleri, Türkiye’nin elektronik oy sandıklarını buluş fuarında sergiliyor.
E-SANDIK proje yöneticisi İsmail Göktaş, %100 yerli elektronik seçim sandıkları ile seçim sonuçlarının daha da hızlı duyurulacağını söylüyor:
“Bizim tarafımızdan yapılan E-SANDIK’lar devreye girdiğinde, oy kullanma işleminin bitmesiyle birlikte sandık başkanı bir dakika içinde sonuçları alabilecek. Türkiye’nin dört bir yanındaki E-SANDIK’lardan gelecek sonuçların merkezde veri haline gelmesi ise düğmeye dokunma hızında olacak. E-SANDIK’lar kullanıldığında Yüksek Seçim Kurulu, teknik olarak dakikalar içnde ülke geneli sonuçlarını biliyor olacak”.
Ortak dilleri: Buluş
Dünyanın farklı ülkelerinden gelen mucitler fuar sayesinde yatırımcılarla buluşuyor, fikirlerini geliştirme olanağı buluyor. İzmir’den gelen İnan kardeşler, engelli sürücülerin bir yardımcı olmadan, kullandıkları arabadan tekerlekli sandalyeleri ile inmelerine yardımcı olacak kumandalı kaldıraç sistemi üretti. Engelli sürücülerin özgürce hareket etmelerini kolaylaştıracak bu buluşun seri üretime geçmesi için yatırımcıların desteği gerekiyor.
Maden Yüksek Mühendisi M.Sami Korur, vadilerdeki ısı farkından yararlanarak enerji üretecek bir sistem üzerinde çalışıyor. Körfez kökenli bir yatırımcı bulan Korur, çalışmalarına Almanya’da devame edecek. Proje tamamlandığında üç tesisten, bir nükleer santral gücünde temiz enerji elde edilebilecek.
Maden Yüksek Mühendisi M.Sami Korur temiz enerji üretecek bir sistem üzerinde çalışıyor. [Fotoğraf: Al Jazeera]
Elektrik mühendisi Burak Kaynak, kendi geliştirdiği sistemle, GPS yönlendirmeli askeri mühimmata karşı koruma kalkanı geliştiriyor. Kaynak’ın çalışmasının tamamlanması için Türk Hava Kuvvetleri’nin yardımına ihtiyacı var. GPS karıştırıcısının çalışıp çalışmadığını denemk için tatbikat yapılması gerekiyor.
Uludağ üniversitesinden Prof. Dr. Mehmet Karahan ve ekibi, piyasada bulunan balistik koruma sağlayan kompozit malzemelerin iki katı daha fazla koruma sağlayan bir ürün geliştirdi. Karahan ve ekibi bu yeni balistik malzemeyi Türk Savunma Sanayi Müsteşarlığının desteği ile geliştiriyor.
Kaynak: Al Jazeera
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.