Türkiye’nin sorunu terörizm ve işsizlik
BBC tarafından 26 ülkede yapılan bir araştırmaya göre, dünyada en çok konuşulan konu ‘yolsuzluk’. Türkiye’de ise en çok konuşulan sorun, ‘terörizm’
BBC’nin BM’nin Dünya Yolsuzlukla Mücadele günü dolayısıyla, GlobaScan adlı araştırma kuruluşuna yaptırdığı araştırma sonucunda, en çok konuşulan konunun dünyada yolsuzluk, Türkiye’de ise terörizm olduğu görüldü. Araştırma, 26 ülkede 13 bin kişiyle gerçekleştirildi.
Türkiye’de ise işler biraz daha farklı. Türk halkının yüzde 54’ü gündelik hayatında en çok terörizmden bahsediyor. Türkiye’de en çok konuşulan ikinci konu ise yüzde 33’lük bir oranla işsizlik. İşsizliği sırasıyla, yolsuzluk, eğitim ve suç ile şiddet hakkındayapılan konuşmalar takip ediyor. Türk halkının ankette baz alınan sorunlar içerisinde en az global ekonomi ve çevre sorunları hakkında konuştuğu görüldü.Yolsuzluktan sonra dünyanın yüzde 20’sinin iklim değişikliğini tartıştığı ortaya çıktı.
Açlık ve fakirlik
İklim değişikliğini sırasıyla, yüzde 18 ile aşırı fakirlik ve açlık, yüzde 16’yla da işsizlik izledi.Dünyanın yüzde 69’u ise en ciddi sorunun aşırı fakirlik olduğu görüşünde birleşiyor.
Araştırmada, deneklerden küresel sorunların ciddiyet derecesini de sıralamaları istendi. Denekler 14 küresel sorun içinde yüzde 68’lik bir kesim yolsuzlukları “en ciddi ikinci sorun olarak”’ tanımladı. Yüzde 69’luk bir kesim de aşırı yoksulluğu “en ciddi ilk sorun” olarak sıralamaya yerleştirdi. Küresel düzeyde en ciddi sorunlar arasında yer alan sorunlar da çevre kirliliği (yüzde 64), terörizm (yüzde 61), insan hakları ihlalleri (yüzde 61), gıda ve enerji fiyatlarındaki artışlar (yüzde 59) sıralandı.
‘Ana problem yolsuzluk’
Araştırmayı gerçekleştiren GlobeScan adlı araştırma kurumunun direktörü Sam Mountford da yaptığı açıklamada, “Araştırma bütün dünyada insanların büyük bölümünün yolsuzlukları yaşamlarındaki ana problemlerden biri olarak gördüğünü ortaya koyuyor. Yolsuzluk en çok konuşulan bir numaralı sorun ve en ciddi sorun alanında da 2. sırada geliyor” dedi.
Milliyet