TUS yerine aşamalı yeterlilik sınavı önerisi
İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Yakıncı, Türkiye'de 1987 yılında uygulamaya konulan Tıpta Uzmanlık Sınavı'nın (TUS) geçerliliğini yitirdiğini savunarak, TUS yerine aşamalı yeterlilik sınavı yapılmasını önerdi.
Yakıncı, tıp fakültesi mezunlarının uzman olması, tıp fakülteleri ya da eğitim hastanelerine yerleşmesi için yapılan TUS'un bir eleme sınavı olduğunu söyledi.
TUS'un ilk uygulandığı dönemlerde objektifliği sağlamak adına getirildiğini ancak tıp fakültesi 5 ve 6. sınıf öğrencilerinin sınava hazırlanmak için yoğun zaman harcadığını ifade eden Yakıncı, öğrencilerin hafta sonlarını TUS'a hazırlık için dershanelerde geçirdiğini belirtti.
Öğrencilerin yoğun bir hafta sonunun ardından hasta takip ederek pratik yapmaya mecalinin kalmadığını dile getiren Yakıncı, "Öğrenciler, TUS'a hazırlandıkları süreçte 'biz sadece ders çalışalım, hasta bakmamıza gerek yok' diyor. İntörnler, hastayla ilgilenmek istemiyor. Sadece bir teknisyen gibi 'kan alalım, sonuçları dosyaya işleyelim ama bize hasta takip ettirmeyin' diyorlar" ifadesini kullandı.
"Sınav değil, meslek öğrenme kaygısı olmalı"
Yakıncı, doktor olabilmede pratiğin önemine işaret ederek, TUS yerine Amerika'daki gibi yeterlilik sınavı uygulanması gerektiğini söyledi.
Doktor adaylarının sınav değil, meslek öğrenme kaygısıyla hizmet vermesinin önemine dikkati çeken Yakıncı, "Birtakım torpillerin önüne geçmek için getirilen TUS, günümüzde geçerliliğini yitirmiştir. Bunun çözüme kavuşması lazım. Uzmanlığa girecek kişinin yeterlilik sınavına tabi tutulması gerekir" dedi.
Yeterlilik sınavının 3 aşamadan oluşabileceğini belirten Yakıncı, şu önerilerde bulundu:
"Tıp fakültesinde ilk 3 senenin ardından ve 5. sınıfın sonunda ayrı ayrı iki yazılı sınav yapılmalı. Daha sonra da doktor adayları pratik sınavına girmeli. Bu aşamaları geçen adaylar, doktorluk yapma yetkisi verildikten sonra mecburi hizmete tabi tutulmalı. Yeterlilik sınavlarında aldığı puanların ortalamasına hizmet süresince çalıştıkları her yıl için belli oranda aldığı puanlar da eklenecek. Böylece doktorlar uzmanlığa girme hakkı kazanabilecek."
Öğrencilerin fakültedeki çeşitli aktiviteleri, TÜBİTAK araştırmaları, projeleri ve faaliyetlerinin de puanlamaya tabi tutularak, daha objektif bir kriterin sağlanabileceğini dile getiren Yakıncı, "Çok sayıda tıp fakültesi açıldı. Öğrencilerin kalifiye bir doktor olabilmeleri için bir değişiklik yapılması şart çünkü hekim, insana hizmet veriyor, önemli bir görevi üstleniyor. Hata yapma lüksü yok" diye konuştu.
AA