Üç programa davet

Üç programa davet

Yılmaz Öztuna için Anma Toplantısı, Meryem Aybike Sinan’dan imza ve sohbet günü ve Türklerin İslâmlaşması

Risale Haber-Haber Merkezi:

Yılmaz Öztuna için Anma Toplantısı

Kısa bir süre önce hayata veda eden tarihçi, müzikolog ve Türkiye gazetesi başyazarı Yılmaz Öztuna hakkında bir anma toplantısı düzenleniyor. ESKADER’in düzenlediği toplantıda Yılmaz Öztuna’yı yakından tanıyan tarihçiler, gazeteciler, edebiyatçılar, müzikologlar ve aile dostları konuşacak. Toplantı, 23 Şubat Perşembe günü Timaş Kitapkahve’de saat 18.00’de başlayacak.
Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER)’in her hafta düzenlediği “Bâbıâli Sohbetleri” çerçevesinde gerçekleşecek olan toplantıda Yılmaz Öztuna’nın tarihçiliği, yazarlığı, gazeteciliği ve eserleri üzerinde durulacak. Tarihçiler, gazeteciler, dostları ve okuyucuları Yılmaz Öztuna hakkındaki duygu ve düşüncelerini dile getirecek, tarihçiliğimize getirdiği yeniliklere temas edecekler. Yavuz Bülent Bâkiler, Dursun Gürlek, Nuh Albayrak, İsmail Yağcı, Mustafa Bilim, Süleyman Bağlan, Sefa Koyuncu, Hüseyin Sarıkoç, Murat Başaran, Hüdavendigâr Onur, Mehmet Fatih Can, Ünal Bolat, Erol Mermer, Kemal Çiftçi, Mustafa Nadir Önay ve Muammer Erkul, Yılmaz Öztuna hakkındaki duygu ve düşüncelerini dile getirecekler. Mehmet Nuri Yardım’ın yöneteceği toplantıya katılacak olan dinleyiciler de Yılmaz Öztuna hakkındaki görüşlerini ifade edecekler.

TARİH YAZAN ADAM
İstanbul’da 20 Eylül 1930 tarihinde dünyaya gelen Öztuna, Türk tarihçiliğine ilim adamı, düşünür, edip ve lider olarak mührünü bastı. Paris Üniversitesi Siyasî İlimler Enstitüsü’nde (Sciences Politiques), Sorbonne’da Fransız Medeniyeti (Civilisation Française) kısmında, Alliance Française'nin yüksek kısmında okuyan Öztuna, ilk makalesini on üç yaşında kaleme aldı, ilk kitabı ise on beş yaşında yayınlandı. 1969’da Adalet Partisi’nden Konya Milletvekili seçilen Öztuna, TRT Denetleme, Repertuar ve Eğitim kurulu üyeliği, Kültür Bakanlığı Bakan Başmüşavirliği, Millî Eğitim ve Kültür Bakanlıklarında çeşitli kurullarda başkan ve üyelik yaptı. 1974 - 80 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti resmi ansiklopedisi olarak çıkarılan Türk Ansiklopedisi'nin genel yayın müdürü olarak görev yaptı.1983'de MDP'nin kurucuları arasında yer alan Öztuna, tarihçiliği kadar müzikolog kişiliği ile de tanındı. İTÜ bünyesinde Türk Mûsikisi Konservatuarı’nın kurulmasını sağladı. Öztuna’nın televizyon programları ve yazıları ABD, Fransa ve Avusturya gibi ülkelerde yayınlandı. Kültür Bakanlığı’nın kurucuları arasında yer alan Öztuna, kamuoyuna “Büyük Türkiye”, “Osmanlı Cihan Devleti”, “Büyük Türk Hakanlığı” gibi tabirler kazandırdı. Türkiye'de Osmanlı tarihinin iade-i itibarında etkisi büyük olan Öztuna, Ayasofya Hünkâr Mahfili’nin ibadete açılması, Topkapı Sarayı’nın Hırkâ-i Saâdet Dairesi’nde Kur'ân okunması, 1000 Temel Eser, Ankara Devlet Konser Salonunun ve İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nin Türk Mûsikîsi’ne açılması gibi zaman içerisinde gerçekleşen bir çok projeye ön ayak olmuştur. Türk Kara Kuvvetleri’nin ve Deniz Kuvvetleri’nin evvelce yanlış olarak kutlanan yıldönümlerini bugünkü doğru başlangıç tarihleri ile kutlanmasını sağlayan da yine Öztuna oldu. Evli ve iki çocuk babası olan Dr. Öztuna, 20 yılı aşkın bir zamandır Türkiye gazetesinde “Durum” başlığı ile yazılar kaleme aldı. Ayrıca haftalık olarak tarih sohbetleri gerçekleştirdi. Yılmaz Öztuna, geçirdiği rahatlığın ardından 9 Şubat 2012 tarihinde Ankara’da vefat etti. Cenazesi İstanbul’a getirilen Öztuna, Fatih Camii’nde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı cenaze namazının ardından Zincirlikuyu’daki aile mezarlığına defnedildi.
Yılmaz Öztuna’nın yayımlanmış çok sayıda eserinden bazıları şöyle: Türk Tarihi, Bir Darbenin Anatomisi, Türk Tarihinden Yapraklar, Osmanlı Padişahlarının Hayat Hikâyeleri, Türk Tarihinden Portreler, Tarih Sohbetleri1-2-3, Osmanlı Devleti Tarihi 1-2, Tarih ve Politika Ansiklopedisi, Tanzimat Paşaları Ali ve Fuad Paşalar, Büyük Osmanlı Tarihi, Osmanlı Hareminde Üç Haseki Sultan.

 Ahmet Öztürk (Sanatalemi.net) 

***
Meryem Aybike Sinan’dan imza ve sohbet günü

Yazarımız Meryem Aybike Sinan, Kubbealtı Kitabevi’nde okuyucularıyla sohbet edip kitaplarını imzalayacak. İmza ve sohbet günü Kubbealtı Beyazıt Kitabevi’nde 24 Şubat Cuma günü saat 16.00’da başlayacak. Meryem Aybike Sinan, başta Fetih 1453 olmak üzere yayımlanmış kitaplarını da imzalayacak.

Meryem Aybike Sinan, Malatya’da doğdu. İlk hikâyesi ortaokul yıllarında yayımlandı. Ondokuz Mayıs üniversitesi, Türkoloji Bölümü’nden, Türkolog unvanıyla mezun oldu. Sanatalemi.net, moralhaber.net ve haber7.com sitelerinde yazıyor. Ayrıca Kubbealtı Akademi Mecmuası, Somuncu Baba, Yeni Dünya, Kümbet, Tercüman, Türkiye gibi gazete ve dergilerde makaleleri yayımlandı. Kocaeli’de edebiyat öğretmenliği yapmaktadır. Bengisu ve Kağan’ın anneleridir. Yayımlanmış eserleri: Hayat Ger Çeğe Yürür, Hüzün Şebneme Benzer, 1453: 3 Nisan’dan 29 Mayıs’a Fetih Günlüğü, Aşk-ı Revan, Kasabanın Misafiri.
***
Türklerin İslâmlaşması

Dr. Fatih Şeker, Kubbealtı’nda “Türklerin İslâmlaşması” başlıklı bir konuşma yapacak. Sohbet toplantısı, Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı’nın Çemberlitaş’taki merkezinde, Köprülü Mehmet Paşa Medresesi’nde 25 Şubat Cumartesi günü saat 16.00’da başlayacak. Dr. Şeker, Türklerin İslâm’ı seçişleri ve Müslüman oluşlarıyla ilgili tarihî bilgileri dinleyicilerle paylaşacak ve konuyla ilgili sorulacak sorulara cevap verecek.
Programla ilgili olarak ayrıntılı bilgi almak isteyenlerin, 0 212 5162356-5189209 numaralı telefonları aramaları veya www.kubbealti.org.tr sitesini ziyaret etmeleri gerekiyor.