Uçan otomobil’ projesi başlatıldı
'Gelişim 1' ismi verilen önümüzdeki aylarda prototipini gösterecekleri elektrikli uçan otomobil projesi ile her geçen gün içinden çıkılmaz hale gelen İstanbul trafiğine kısmen de olsa çözüm getirilmesi hedeflendi.
İstanbul Avcılar'daki Gelişim Üniversitesi’nin hazırladığı TÜBİTAK’ın desteklediği ‘Babayiğit’ adı verilen elektrikli otomobilden sonra Japonya’daki Nagazaki Üniversitesi ile işbirliği yapılarak hazırlanan karadan ve havadan gidebilecek otomobil projesi başlatıldı.
'Gelişim 1' ismi verilen önümüzdeki aylarda prototipini gösterecekleri elektrikli uçan otomobil projesi ile her geçen gün içinden çıkılmaz hale gelen İstanbul trafiğine kısmen de olsa çözüm getirilmesi hedeflendi.
Rektör Prof.Dr. Burhan Aykaç, Mühendislik Fakültesi’nin TÜBİTAK desteği ile hazırladığı elektrikle çalışan otomobil projesinin dünya çapında ilgi gördüğünü söyledi. Rektör Prof.Dr Aykaç, ABD'nin yanı sıra Japonya’daki Nagazaki Üniversitesi’nden gelen uzmanların incelemeleri ardından gelecek için ortak proje teklifinde bulunduklarını, bu yıl elektrikle çalışan otomobilin ikinci versiyonu için TÜBİTAK’a proje sunulduğunu açıkladı. Bu projenin birinci ön incelemeden geçtiğini belirten Rektör Prof.Dr. Aykaç, elektrikli otomobilin ikinci versiyonunun bu yıl TÜBİTAK destekli olarak hayata geçirilmesi için çalışmalara başladıklarını anlattı.
KARADA VE HAVADA GİDEN ELEKTRİKLİ OTOMOBİL PROJESİ
Gelişim Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof.Dr. İlhami Çolak, 'Babayiğit’ adını verdikleri elektrikli bir otomobilin ardından bu aracı uçurmayı hedeflediklerini söyledi. 'Gelişim 1’ adı verilen otomobilin karadan gidebilmesi hem de helikopter tarzı iniş ve kalkış yapabilme becerisiyle tasarlandığını söyledi.
Proje kapsamında Japonya'daki Nagazaki Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Fujio Kurokawa ile işbirliği protokolü imzalanırken, bu ülkedeki elektrikli araçların sürüşleriyle ilgili yüksek bir teknolojinin İstanbul Gelişim Üniversitesi ile birleştirilerek aracın yapısının geliştirilmesi uçan bir araç haline getirilmesi öngörüldü. Prof.Dr. İlhami Çolak, İstanbul trafiğinin her geçen gün daha fazla içinden çıkılmaz hale geldiğini, bu sorununa geliştirdikleri bu proje ile çözüm getirmeyi hedeflediklerini anlattı.
‘BABAYİĞİT’İN ÖZELLİKLERİ
Gelişim Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde geçen yıl geliştirilen elektrikli araç; biri sürücü olmak üzere iki kişilik. ‘Babayiğit’ isimli bu otomobilin şasesi alüminyum, karbon kaporta ile kaplı. Ekranı, iki koltuğu, direksiyon, vites kolu, ince lastikleri bulunan araçta iki bağımsız fren sistemi yer alıyor. Prof.Dr. İlhami Çolak, araç ile ilgili şu bilgileri verdi:
"Bu elektrikli aracımızla iki kez TÜBİTAK yarışmalarına katıldık ve başarı elde ettik. Aracımızın en büyük özelliklerinden biri; dış gövdenin çok hafif bir malzemeden, şasenin alüminyumdan yapılmış olması. Tek bir tekerden elektrikli motor kullandık diğerlerinde motor yoktur. Bu motor yaklaşık 3 kilovat güce sahip. Bu elektrikli aracın ülkemizde yapılan diğer elektrikli araçlardan farklı olması için başlattığımız bir proje var. Bu elektrikli aracımızı karada, hem de havada giden bir hale getirmeyi planladık. Ciddi çalışmamızda ilerleme kaydettik. Japonya ve Kore’deki bilim adamı arkadaşlarımızla beraber bu projemizi biraz daha geliştirerek aracımızı uçan bir araç haline getirmek istiyoruz. Hedefimiz; bu aracın uçurulmasıdır. Bunu yapmak için yine elektrik enerjisi kullanacağız. Fosil yakıtlı petrole dayalı bir motor kullanmayacağız. Elektrik enerjisini depo eden bataryalarla şarj edeceğiz ve bunu kullanacağız. Uçuş menzili ilk etapta kısa olacak ama gelişen teknoloji ile birlikte uçan bu elektrikli aracın menzilinin daha fazla olacağını ümit ediyoruz. İlk çalışmaları prototip halinde yapmaya başladık. İleride bütün düzenlemeler yapıldıktan bunu uçabilen bir elektrikli araç haline dönüştürebileceğiz. Elektronik ve haberleşmenin çok ciddi biçimde geliştiği bir dönemde elimizdeki bilgilerle biz bu aracı uçurabilecek teknolojiye sahip olduğumuzu gördük, Nagazaki Üniversitesi’ndeki arkadaşlarımız ile bunun ilk etütlerini yaptık. 1 yıldır üzerinde çalışıyoruz. Şu anda bunun parçalarının birleştirilmesi aşamasında."
DHA
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.