Ülkelerin okuma başarısı açıklandı, işte Türkiye'nin sıralaması

Ülkelerin okuma başarısı açıklandı, işte Türkiye'nin sıralaması

Uluslararası Okuma Becerilerinde Gelişim Araştırması'nın (PIRLS) 2021 yılı sonuçları yayınlandı. Buna göre Covid-19 salgınına rağmen Avrupa ülkelerinin okuma testlerinde başarı düzeyini arttırdığı görüldü. Türkiye ise...

PIRLS 2021 araştırma raporuna göre İngiltere, Finlandiya ve Polonya, 9-10 yaş grubu okuma testlerinde özellikle yüksek puanlar elde etti.

Her beş yılda bir yapılan PIRLS testlerinde en başarılı olan ülke 587 puanla Singapur oldu. Hong Kong 573 puanla ikinci, Rusya ise 567 puanla üçüncü sırada yer aldı.

İngiltere, PIRLS araştırmasına katılan toplam 57 ülke arasında yapılan değerlendirmede dördüncü sıraya girerek ilk 10'a yükselmeyi başardı. Bu ülke 2016'daki araştırmada sekizinci sırada yer almıştı.

AVRUPA ÜLKELERİ ORTALAMADA BAŞARILI

İlkokul 4'üncü sınıf öğrencilerini içeren araştırmada İngiltere'yi Finlandiya, Polonya ve Tayvan takip etti. Avrupa Birliği ülkeleri genelinde İsveç, Bulgaristan ve Çek Cumhuriyeti de yüksek puan aldı.

Almanya, İspanya, Portekiz, Fransa, Slovenya, Malta, Kıbrıs ve Belçika'nın Flamanca konuşan kesimi Avrupa ortalamasının altında kalmasına rağmen 500 puanın üzerinde puan elde etti.

Avrupa ülkelerinden yalnızca Belçika'nın Fransızca konuşan Valon kesimi 500 puanın altında kaldı.

TÜRKİYE PUANINI EN ÇOK ARTTIRAN İKİNCİ ÜLKE OLDU

PIRLS araştırmasına ilk döngü olan 2001 yılında katılan Türkiye, 20 yıl aradan sonra yeniden katıldı.

Türkiye'nin PIRLS'te 2001 yılında 449 olan ortalama puanı, 2021 yılında 47 puanlık artışla 496'ya yükseldi. Bu sonuca göre Türkiye puanını en çok artıran ikinci ülke oldu.

PIRLS 2001 uygulamasında 35 ülke arasında 28'nci sırada olan Türkiye, PIRLS 2021 uygulamasında 57 ülke arasında 39'uncu sırada yer aldı.

Sonucu değerlendiren Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer kız öğrencilerin başarısına işaret etti. Özer "PIRLS 2021 uygulamasında kız öğrencilerin ortalama puanı 505, erkek öğrencilerin ortalama puanı ise 488 olarak hesaplandı. Buna göre kız öğrenciler 500 ortalama puanın üstünde bir performans sergiledi." dedi.

Özer, ileri ve yeterlilik düzeyine ulaşan öğrenci sayısı artarken, alt yeterlik düzeyindeki öğrenci oranını gerilediğini belirtti ve bu sonuçların "Türkiye'de eğitimde fırsat eşitliğinin arttığı ve daha fazla sayıda öğrencinin nitelikli eğitimden faydalandığı şeklinde değerlendirildiğini" ifade etti.

euronews

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum