UNESCO, Ayasofya'nın yanındaki medreseyi onayladı
Ayasofya’nın avlusunda yapımına devam eden medrese projesinin inşaatı ICOMOS’un tüm itirazlarına rağmen devam ederken, UNESCO itirazlara cevap bile vermedi
İstanbul’da çökme riski olduğu gerekçesiyle 1939’da yıkılarak üzeri toprakla örtülen Ayasofya Medresesi’nin tarihi temelleri 2008’de yapılan kazılar sırasında ortaya çıktı. Ardından yeniden yapılması gündeme gelen medrese projesi, Koruma Kurulu tarafından onaylandıktan sonra ihale edildi.
Ancak projeye “Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi Türkiye Milli Komitesi” (ICOMOS) tarafından karşı çıkılınca inşaat aşamasında gecikme yaşandı. Kültürel Miras Etki Değerlendirme Raporu’nun (KMED) çıkartılmasından sonra inşaat çalışmalarının başladığı projenin durdurulması için ICOMOS Türkiye yönetimi tarafından UNESCO’ya mektup yazılarak projenin derhal durdurulması talep edildi.
ICOMOS'un cami olacak endişesi!
ICOMOS Türkiye Komitesi, tarafından daha önce yapılan açıklamada söz konusu medrese projesine, karşı çıkılma nedenleri şöyle sıralanmıştı:
“Ayasofya’nın mimarlık tarihinin belki en önemli birkaç yapısından biri olduğu düşünülecek olursa, onun hemen yanı başına, bitişiğine yeni bir sahte eski eser inşa etmenin vahameti anlaşılacaktır. ‘Üstün Evrensel Değeri’ olumsuz etkileyeceğine inandığımız yeniden yapım projesinin uygulanmasında ısrar edilmesinin, İstanbul’un Dünya Miras Alanları için ciddi bir risk yaratacağı kanısında olduğumuzu bildiririz.
Ayasofya Müzesi, 1985’te İstanbul’un tarihi alanları kapsamında Dünya Mirası Listesi’ne girmiş, bu vesileyle Türkiye Cumhuriyeti tarafından Dünya Miras Sözleşmesi ve ilgili uluslararası belge ve kurallara uygun şekilde korunması ve değerlendirilmesi taahhüt edilmiştir.”
Olumlu karar verildi
Restorasyon uzmanı ve mimarlık tarihçisi Prof. Dr. Zeynep Ahunbay da, "ICOMOS yöneticileri, UNESCO Dünya Doğal ve Kültürel Miras Merkezi’ne medrese projesinin yanlışlığını anlatan ve yardım isteyen bir mektup yazmıştı. Ancak beklenmedik bir kararla proje için olumsuz görüş çıkmadı. Yani olumlu karar verilmiş oldu.”
İdari birim olarak kullanılacak
Ayasofya’da yaptığımız son incelemede projenin kaba inşaatının neredeyse tamamlanmak üzere olduğunu, çalışmaların geçen yıla oranla daha hızlı ilerlediğine şahit olduk. Yetkililer ise medrese projesinin tamamlandığında idari birimler olarak kullanılacağı, muvakkithane (güneş saatleri) bu alanda sergileneceği ve depolarda zarar gören birçok obje ve eşyanın yine medrese bünyesine kaldırılacağını ifade ettiler.
Milliyet
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.