Üniversite Sınavında Elektronik Test

Üniversite Sınavında Elektronik Test

Üniversite adayları randevu alıp yılda birkaç sınava girebilecek. Kâğıtla sınav yerine elektronik sınav sistemi gelecek.

ÖSYM Başkanı Ali Demir, Yenişafak'a gerçekleştirdiği ziyarette 2015 yılında ÖSYM olarak köklü birçok değişikliğe imza atacaklarını belirtti. Demir, öncelikle kağıtla sınav sisteminden vazgeçilerek elektronik sınav sistemine geçileceğini açıkladı. Bu sınavlar için ÖSYM'ye özel sınav binaları kurulabileceğini dile getiren Demir, 'ÖSYM sınav binaları 3 bin kişilik kapasite ile Türkiye genelinde 30-40 tane bulunduğu taktirde 2 ay gibi bir sürede 2 milyon kişiye sınav yapılabilme imkanımız olacak.

 SINAVA BİRKAÇ KEZ GİRİLEBİLECEK
 
ÖSYM Başkanı Ali Demir, aday sayısının çokluğu nedeniyle yılda birkaç kez girilebilme şansı olan çoklu sınav sistemi üzerinde çalıştıklarını belirtti. Çoklu sınav sistemini gerçekleştirmek için 2 yol üzerinde durduklarını belirten Demir, bunları, 'Şubat'ın sonundan Mart'ın başına kadar herkes 3 ya da 4 kez girebilir. Son hafta sadece girmeyenler girer. En yüksek puan dikkate alınır. Veya sürekli olarak, sene boyunca her zaman açık, randevu al gir. Ama değerlendirme senenin bir gününde yapılır' şeklinde açıkladı.
 
SINAV SONUCU İÇİN BEKLEMEK YOK
 
Kağıtta sınav sisteminin de yine aday sayısının çok olması nedeniyle bazı sorunlara neden olduğunu belirten Demir, bu nedenle elektronik sınav sistemine geçmeyi planladıklarını belirtti. E- sınavın birçok avantajının bulunduğunu dile getiren Demir, bu sınavın sesli soru ve cevaba hatta animasyonla deney yapmaya dahi izin verdiğini söyledi. E- sınavın, kağıt üstünde sınavdan üstünlüklerinin çok fazla olduğunu ifade eden Demir, bu sistemle sınavdan çıkar çıkmaz sonucu öğrenebilme imkanı bulunduğunu dolayısıyla günlerce beklemenin de sona ereceğini dile getirdi.
 
Çoklu sınav sistemi için altyapı çalışmalarına da değinen Ali Demir, yeni binalara ihtiyaçları olduğunu dile getirdi. Bu binaların özelleştirilebileceğini de söyleyen ÖSYM Başkanı, sınav binalarının olacağı şehirlere gitmenin, şehirlere ekonomik canlanma da sağlayacağını ifade etti.
 
E-SINAV İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLATILDI
 
E-sınav için çalışmalarını başlattıklarını belirten ÖSYM Başkanı Ali Demir, 'Farklı zamanlarda yapılan sınavların eşdeğer olarak benimsenip kamuoyunda kabul edilmesi gerekiyor' dedi. Dünyada, sınavdan sonra tüm soruların açıklanmadığını, sadece örnek birkaç sorunun yayımlandığını ve soruların daha sonraki yıllarda da kullanılabildiğini dile getirdi. ÖSYM Başkanı, bilgi edinme yasasında bir değişiklik için çalıştıklarını sınavdan sonra da çıkan soruların sadece yüzde 10'unun yayımlanacağını ifade etti.
 
ÖSYM BAŞKANI'NIN KASASINDA NELER VAR?

 
Olası sorunlar ve siber saldırıların önüne geçebilmek için, verilerin internet bağlantısız offline ortamlarda saklandığını belirten ÖSYM Başkanı Demir, olası sorunların önüne geçebilmek için tüm verileri kendisinin sakladığını belirterek, 'Matbaada baskı işlemleri bittikten sonra oluşan verilerin bir kopyasını kişisel olarak kasamda saklıyorum. Yolda veya işlem esnasında bir saldırı olmaması yada olduğunda çözüm olabilmesi için, saklıyorum. Okunan tüm cevap kağıtlarının da aynı şekilde bir kopyasını daha bilgi işleme girmeden ben alıyorum' dedi. ÖSYM Başkanı, şifrelerin kırılabildiğini bu yüzden bu belgeleri sakladığını da sözlerine ekledi.
 
Yenişafak