Üniversite tercihlerinde yapay zeka bölümlerine hücum: Tek bir boş kontenjan kalmadı
YKS yerleştirme sonuçlarına göre toplam 1 milyon 21 bin 986 kontenjanın 987 bin 388’i doldu. Gençler ‘yapay zekâ’ya akın etti. Bu yıl yeni açılan dijitalleşme, yapay zekâ ve büyük veri gibi alanlarda tek bir boş kontenjan kalmadı
Devlet üniversitelerinde açık öğretim programları hariç örgün yükseköğretim programlarına ayrılan 598 bin 709 genel kontenjanın 591 bin 257’si doldu.
YÖK’ten yapılan açıklamaya göre devlet üniversitelerindeki örgün yükseköğretim programlarında doluluk oranı yüzde 98.8’i buldu. Vakıf yükseköğretim kurumlarındaki genel kontenjanların doluluk oranı ise 91.14 oldu.
DÖRT ADAYDAN BİRİ İLK TERCİHİNDE
- YKS sonuçlarına göre yerleştirme puanı hesaplanan 2 milyon 755 bin 301 adaydan 1 milyon 670 bin 205’i tercihte bulundu ve toplam 987 bin 388 aday yerleştirildi. Tercih yapan her dört adaydan biri ilk tercihine, yüzde 49.35’i de ilk üç tercihinden birine yerleşti.
- Bu yıl ilk kez öğrenci alacak olan bilişim sistemleri teknolojileri, bilgi güvenliği teknolojisi, yapay zekâ ve makine öğrenmesi, yazılım geliştirme gibi yapay zekâ ile ilişkili 73 yeni lisans ve ön lisans programı ‘full çekti’. Devlet üniversitelerinde yeni açılan bu programlardaki toplam 2 bin 225 kontenjanın tamamı doldu. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Adaylar, yeni açtığımız ‘Yapay Zekâ’ ve ‘Bilişim’ programlarının kontenjanlarının tamamına yerleşti, tek bir boş yer kalmadı” dedi.
- YKS yerleştirme verilerine göre kadınlar erkek adaylara oranla daha yüksek bir temsil oranı gösterdi. 542 bin 589 kadın aday bir programa yerleşirken, erkek adaylarda bu sayı 444 bin 799.
ÜNİVERSİTELERDE AÇILAN YAPAY ZEKÂ BÖLÜMLERİ
LİSANS PROGRAMLARI
1) Bilişim Sistemleri Teknolojileri 2) Bilgi Güvenliği Teknolojisi 3) Veri Bilimi ve Analitiği 4) Yapay Zekâ ve Makine Öğrenmesi 5) Yazılım Geliştirme
ÖN LİSANS PROGRAMLARI
1) Yapay Zekâ Operatörlüğü 2) Büyük Veri Analistliği 3) Otonom Sistemler Teknikerliği 4) Dijital Dönüşüm Elektroniği 5) Robotik ve Yapay Zekâ 6) Oyun Geliştirme ve Programlama 7) Bulut Bilişim Operatörlüğü 8) İmalat Yürütme Sistemleri Operatörlüğü 9) Kurumsal Bilişim Uzmanlığı 10) İnsansız Araç Teknikerliği 11) Ön-yüz yazılım Geliştirme 12) Arka-yüz yazılım Geliştirme
Hürriyet
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.