Üniversitede başörtüsüne keyfi yasak

Üniversitede başörtüsüne keyfi yasak

Marmara Üniversitesi misafirhanesinde rezervasyon yaptıran Çınar ailesi, kalmak için gittiklerinde başörtüsü taktıkları gerekçesiyle misafirhaneye alınmadı

Kışın ortasında sokakta kalan Çınar ailesi, üniversite hakkında dava açmaya hazırlanıyor. Resepsiyon görevlisi ise uygulama konusunda Marmara Üniversitesi Rektörü'nün sözlü talimatı bulunduğunu söyledi.

Ankara'da ikamet eden Cemil Çınar, ailesiyle geçen hafta yeğeninin düğünü için İstanbul'a gitti. Çınar'ın oğlu, ailesi için mezun olduğu Marmara Üniversitesi'nin Göztepe Kampüsü'ndeki misafirhaneden rezervasyon yaptırıp parasını ödedi. Çınar ailesi misafirhaneye geldiklerinde ummadıkları bir uygulama ile karşılaştı. Cemil Çınar'a, yer ayrıltığı; ancak eşinin ve kızının başörtülü olmasından dolayı burada kalamayacakları söylendi. Resepsiyon görevlisi, misafirhaneye alması halinde işinden olacağını ifade etti. Bu duruma itiraz eden Çınar, misafirhanede sigara yasağına ilişkin yazılı tabelalar bulunduğunu hatırlatarak konuya ilişkin bir yazılı beyanın olup olmadığını sordu. Ancak resepsiyon görevlisi, yazılı bir kuralın olmadığını, yasağın Marmara Üniversitesi Rektörü'nün sözlü talimatı olduğunu belirtti.

Bu yasağı koyanların kaçak güreş yaptığını dile getiren Cemil Çınar, misafirhanede kalmayacağını kaydetti. Paranın iadesi için bir tutanak tutuldu. Tutanağa, "Eşimin ve kızımın başörtüsünün açtırılması nedeni ile rezervasyonumun iptali ve ücretinin iadesini rica ederim." ifadeleri yazıldı. Daha sonra Çınar ailesi için misafirhanede elbiselerini değiştirmeleri amacıyla bir yer gösterilip 15 dakika müsaade verildi.

Yeğeninin düğünü için gittikleri İstanbul'da bir gece kalmayı planlayan Çınar ailesi, kış gecesi tekrar Ankara'ya dönmek zorunda kaldı.

Niyetlerinin İstanbul'da düğünden sonra bir gece kalmak olduğunu dile getiren Cemil Çınar, geldikleri gün gece yarısı dönmek zorunda kaldıklarını vurguladı. "Çok gücendim, şok oldum." diyen Çınar, planlarının alt üst olduğunu söyledi. Kendi vergileriyle maaş alan insanların böyle davranmasına bir anlam veremediğini ifade eden Çınar, 5 yaşındaki torunlarının yanında mahcup olduklarını kaydetti.

Olayı siyasi bir tavır olarak değerlendiren Çınar, torununun "Dede neden bizi almıyorlar?" sorusuna cevap veremediğini ifade etti. Cemil Çınar, olayı yargıya taşıyacağını vurguladı. 50 senedir başörtüsü taktığını dile getiren Cemil Çınar'ın eşi Semihat Çınar, rencide olduğunu ve çok üzüldüğünü dile getirdi. Bayılacak gibi olduğunu anlatan eş Çınar, üniversite öğrencisi olmadığına dikkat çekerek uygulamaya bir anlam veremediğinin altını çizdi.

KIZLARI BAŞÖRTÜSÜNDEN DOLAYI 10 YILDIR DİPLOMA ALAMIYOR

Marmara Üniversitesi'nin başörtüsü uygulamasından zarar görenlerden biri de ailenin kızı Tülay Çınar Aktaş. 2000 yılında üniversitenin Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu'ndan mezun olan Aktaş, başörtüsü olduğu gerekçesiyle tam 10 yıldır diplomasını alamıyor.

Mezun olduğunda kendisine çıkış verilen Aktaş, kalmak için gittikleri üniversitenin misafirhanesinde yaşananlardan dolayı çocuklarının yanında rencide olduğunu ifade etti. Uygulamayı kınadığını vurgulayan Aktaş, artık Türkiye'nin bu ilkel ve çağdışı uygulamadan kurtulması gerektiğini vurguladı.

Yanındaki çocuklarına durumu izah edemediğini anlatan Tülay Aktaş, çocuklarının "Anne başörtünüzü açın, kalalım." dediğini aktardı.
Cihan