Üniversiteden satılık keçi
Çukurova Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği'nde yetiştirilen süt türü Saanen, Alpin ve et türü Boer keçiler üreticilere satılıyor.
Günlük ortalama 3,5 kilogram süt veren, besi gücü ve et kalitesi son derece yüksek olan keçileri alan üreticilere üniversite tarafından danışmanlık hizmeti de veriliyor.
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği'nde yetiştirilen süt türü Saanen ve Alpin ile Türkiye'de ilk kez ÇÜ tarafından geliştirilen et türü Boer keçileri, hayvancılıkla uğraşan üreticilere satılıyor. Araştırma ve Uygulama Çiftliği Keçi ve Koyun İşletmesi sorumlusu ve ÇÜ Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazan Koluman, yaptığı açıklamada, çiftlikte 500 keçi ve 200 koyun bulunduğunu söyledi. Üniversite çiftliğinde geçmiş yıllardan buyana damızlık keçi satışlarının olduğunu ve kısa süre önce sürüyü iyileştirme çalışmalarına başladıklarını anlatan Koluman, çeşitli yöntemler uygulayarak keçilerin verimliliğini artırmayı hedeflediklerini ifade etti. Prof. Dr. Koluman, geçmişte bölgede her ailenin yanında keçisinin bulunduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: "Annenin sütü olmadığı zaman keçiden sağılan süt yeni doğan bebeklere içirilirmiş. Çünkü keçi sütü, içerik bakımından anne sütüne gerçekten çok yakın. Hem kanser hastalarında hem de mide hastalıklarında kullanılmasına uygun içeriği var. Bu da keçi sütünü avantajlı hale getiriyor. Bir de keçi sütünün bazı vitamin ve mineraller bakımından zengin olması dolayısıyla hücre yenileyici özelliği var. Bu nedenle özellikle ABD'de kozmetikte kullanılıyor. Keçi etinde ise yağ oranı çok düşük. Hastaların beslenmesinde ve kilo vermek isteyen kişilerin günlük diyetlerinde kullanılması çok yaygın. Et için satışını yaptığımız ya Boer tipi etçi keçiler ya da erkek ve genç hayvanlardır. Keçinin tavuk etine benzeyen çok sağlıklı ve lezzetli bir eti var. Hayvanlarımız tamamen sağlıklı. Kontrolleri tarafımızdan yapılıyor ve aşı karneleri de var."
ÜRETİCİLERDEN YOĞUN TALEP
Çiftlikte yetiştirilen Saanen, Alpin ve Boer cinsi keçileri satışa sunduklarını aktaran Koluman, keçi satışına üreticilerden yoğun talep aldıklarını kaydetti. Başka bölgelerden getirilen hayvanların Çukurova'nın sıcak iklimine kolay alışamadığına dikkati çeken Koluman, "Çiftliğimizde yetiştirilen hayvanlar yöreye adapte olmuş durumda. O nedenle yöre halkı çok talep ediyor. Satışımız çok azdı ama bu yıl biraz daha fazla satış yapacağız. Satışa başlayalı 1 hafta oldu ve 100 keçi satıldı, 80 tane daha satılacak" dedi. Koluman, çiftlikte yetiştirilen ve satışa sunulan keçilerden günlük 3,5 litre süt alınabileceğine işaret ederek, yetiştiricilere özellikle Alpin cinsi keçiyi önerdiklerini anlattı.
FİYATLAR
ÇÜ Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği'nde yetiştirilen ve satışa sunulan keçilerin fiyatları cinsine göre değişiklik gösteriyor. Çiftlikte Saanen cinsi damızlık keçi bin lira, Alpin cinsi damızlık keçi 900 lira ve Boer cinsi damızlık keçi bin liradan satışa sunuluyor.
AA
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.