Üniversitelerde 'Genç Ofisler' kurulacak
Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile YÖK arasında yapılan iş birliği protokolü çerçevesinde üniversite kampüslerinde Genç Ofisler kurulacağını belirtti.
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Gençlik ve Spor Bakanlığı (GSB) ile Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) arasında yapılan iş birliği protokol törenine katıldı.
Bilkent'teki Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı'ndaki imza töreninde konuşan Bakan Kasapoğlu, protokol çerçevesinde üniversite kampüslerinde Genç Ofisler kurulacağını ifade etti.
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, protokol töreninde yaptığı açıklamada, Gençlik Merkezleri’nin sayı ve kapasitelerinin artırılmasına yönelik önemli bir adım atmış olduklarını belirterek, "Genç Ofisler, Gençlik Merkezleri'nin iz düşümleri olacak." dedi.
"Gönüllülük bizim kültürümüz özünü oluşturmaktadır"
Türkiye genelinde 300’ü aşkın Gençlik Merkezi olduğunu ifade eden Kasapoğlu, "Bu protokolle gençlerimiz gönüllülük faaliyetlerine daha çok katılabilecek ve destekleyebilecekler" diye konuştu.
Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak 2019 yılını "Gönüllülük Yılı" ilan ettiklerini hatırlatan Bakan Kasapoğlu, "Hoşgörü, yardımseverlik ve kadirşinaslık, Anadolu toprağının mayası haline gelmiş ve bu yönüyle de tarihin her döneminde insanlığın ışığı olmuştur. Gönüllülük, bizim kültürümüzün, irfanımızın ve hayat felsefemizin özünü oluşturmaktadır." şeklinde görüşlerini paylaştı.
Bakanlık olarak gönüllülük faaliyetleri ve projelerine büyük önem verdiklerini kaydeden Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
"Gençlerimizin geliştirdiği gönüllülük projelerini onlarla beraber gerçekleştirmek için gayret sarf etmeyi asli bir görevimiz olarak görüyoruz. Protokolle, gençlerimize faydalı olacak uygulamalar geliştirerek onların gönüllülük bilincini artırıcı ve özendirici faaliyetlerini hayata geçireceğiz."
YÖK Başkanı Saraç: Genç Ofisler, Bakanlığın irtibat noktaları olacak
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç ise törende yaptığı konuşmada, 18-22 yaş grubunu oluşturan nüfusun yüzde 40'ının yükseköğretimde bulunduğuna dikkati çekerek sahip olunan bu potansiyelin değere dönüştürülmesi için herkese görevler düştüğünü vurguladı. Saraç, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile imzaladıkları protokol kapsamında kültürel faaliyetlerden sonra Gençlik ve Spor Bakanlığı ile imzaladıkları protokol ile sportif faaliyetlerin de kampüslerde yer almasının sağlanacağını aktardı.
Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Gençlik Merkezleri ve Genç Ofisler kurulduğunu hatırlatan Saraç, "Bu ofislerde yürütülen ve yürütülecek çalışmaların ülkemizde gönüllülük faaliyetlerinin yaygınlaşmasına ve toplumsallaşmasına katkı sunması bakımından çok önemli. Üniversitelerin talepleri alınarak Bakanlığın uygun bulduğu kampüslerde, Bakanlık tarafından Genç Ofisler kurulacak. Pilot uygulamaları başlayan bu ofisler, Bakanlığın faaliyetleri için irtibat noktaları olacak." dedi.
YÖK Başkanı Saraç, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile yaptıkları protokol kapsamında hayata geçirilecek diğer yeniliklerle ilgili şu bilgileri verdi:
"Gönüllülüğün yaygınlaşmasını sağlamak üzere taraflarca yürütülecek proje ve faaliyetlerin gerçekleştirilmesine Bakanlık tarafından destek verilerek gönüllülük faaliyetlerine ilişkin genç ofisleri, gençlik merkezleri, gençlik kampları, öğrenci yurtları, kamp eğitim merkezleri ve spor tesislerinin imkanlar ölçüsünde kullanımının ve federasyonlar tarafından malzeme, tesis, araç-gereç ve personel desteğinin verilmesi gündeme alınacak. İyi uygulamalarının yaygınlaştırılacağı bu protokol ile engelli öğrencilerimizin de desteklenmesi ayrı bir boyuta taşınacak. Bu öğrencilerimize yönelik faaliyetler ve projeler de ayrıca desteklenecek. Ayrıca, gençlik ve spor faaliyetlerinde nitelikli insan kaynağını artırmak amacıyla spor bilimleri alanında öğrenim gören öğrencilerimize Bakanlığın taşra teşkilatındaki ilgili birimlerinde staj yapma imkanı verilecek."
Ortak kullanım alanları oluşturulacak
Saraç, protokol ile ayrıca Gençlik ve Spor Bakanlığının kurumsal kapasitesini ve insan kaynağını arttırmak ve geliştirmek üzere YÖK koordinasyonunda belirlenen üniversitelerde araştırmaların, programların ve projelerin gerçekleştirilmesinin destekleneceğini, ortak kullanım alanları konusunda da gerekli iş birliğinin sağlanacağını söyledi.
Gençleri doğrudan etkileyen politikaların üretilmesinde üniversitelerin ayrı ayrı rolü ve sorumlulukları olduğunu hatırlatan Saraç, "Bu protokol ile bağımlılıkla mücadelede etkin bir iş birliği sürecini de başlatmış bulunuyoruz." diye konuştu.
Yükseköğretim kurumlarında sportif faaliyetlerin artırılmasının gençleri zararlı alışkanlıklardan ve bağımlılıktan uzak tutacağına dikkati çeken Saraç, bu faaliyetlerin özgüveni ve sorumluluk duygusu yüksek, daha olumlu, umutlu ve mutlu bireyler yetişmesine katkı sunacağı vurguladı.
Üniversitelerde sporla ilgili lisans ve lisans üstü programlar hakkında bilgiler veren Saraç, gelecek hafta Yükseköğretim Kurulunda "Geleceğin Meslekleri" başlıklı bir kongre düzenleneceğini ve sporla ilgili eğitim konularının bu kongrede ele alınacağını bildirdi.
Saraç, üniversitelerde spor bilimleriyle ilgili yeni programlar açtıklarını işaret ederek "Bu programların ilki sahadaki ihtiyacı, ara eleman ihtiyacını karşılamak üzere açılacak spor fizyoterapisi ön lisans programı olacak." bilgisini de paylaştı.
YÖK Başkanı Yekta Saraç, Yükseköğretim Kurulu olarak yükseköğretim kurumlarının, üniversite öğrenci kulüplerinin ve öğrenci topluluklarının bu platformda daha aktif yer almalarını teşvik etmek, bu platformun yükseköğretim sisteminde daha işlevsel hale getirilmesinin en önemli vazifelerinden biri olduğunu sözlerine ekledi.
YÖK'te düzenlenen imza törenine, YÖK üyeleri, Ankara'daki üniversitelerin rektörleri ile spor bilimleri fakültesi, beden eğitimi ve spor yüksekokulu ve spor ile ilgili uygulama ve araştırma merkezi bulunan Ankara'daki üniversitelerin ilgili dekan ve müdürleri de katıldı.
Gönüllülük seçmeli derse olacak
İmzalanan protokolle gönüllülük seçmeli ders olurken, Türkiye’de bir bakanlık üniversite kampüslerinde kendine ilk kez bir yer açmış ve kurduğu ofisler sayesinde gençlere birebir ulaşmış olacak.
Genç Ofisler, üniversite gençlerinin, gönüllülük faaliyetlerini hayata geçirmelerinin yanı sıra onlara kariyer planlamaları noktasında da fırsatlar sunacak.
Toplumda sosyal barışın sağlanmasına yönelik projelerin üretileceği Genç Ofisler, üniversite gençlerinin kişisel gelişimine de katkı sağlayacak. Üniversitelerde gönüllülük çalışmaları ve sosyal sorumluluk seçmeli ders olarak yaygınlaşacak.
YÖK ise imzalanan protokol gereğince tüm imkanlarını Genç Ofisler'in kullanımına sunacak.
Protokolle gençler bu ofisleri kullanarak kişisel, sosyal, sanatsal, sportif ve kültürel hizmetleri yerinde ve etkin kullanabilecek. Ayrıca gençler, Türk kültürünün önemli bir parçası olan gönüllülük ve yardımseverlik çalışmalarına da katılabilecek.
Söz konusu ofislerde gençler, faaliyet ve projeler yürüterek hem gönüllülüğü öğrenecek, hem de iş hayatına hazırlanacak. Protokolle birlikte Türkiye genelinde bulunan Gençlik Merkezi sayısının 310’dan, 600’e çıkması hedefleniyor.
İmza törenine, Bakan Kasapoğlu'nun yanı sıra Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç ve çeşitli üniversitelerin yetkilileri katıldı.
AA
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.