Üniversiteliler ayda 447 lira harcıyor
Kampüsün Nabzı araştırması, üniversite öğrencilerinin tercih ve alışkanlıklarına ışık tutuyor. Araştırma sonuçlarına göre gençler en çok internette vakit geçirirken, en çok parayı da teknoloji için harcıyor.
Gençlik pazarlama şirketi iamyouth, her ay bin 400 farklı üniversite öğrencisiyle online olarak yapılan Kampüsün Nabzı araştırmasının, Ekim 2012- Ocak 2013 ayları arasındaki verileri kullanılarak hazırladığı birinci akademik dönem sonuçlarını açıkladı. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Eskişehir'deki 5'i vakıf olmak üzere 16 farklı üniversiteden 5 bin 300 öğrencinin verdiği cevaplardan oluşturulan sonuçlara göre; öğrenciler boş zamanlarını en çok internette değerlendiriyor, en çok para harcadıkları tüketim alanı ise teknoloji.
Boş zamanlarını değerlendirmek için interneti tercih eden üniversitelilerin oranı yüzde 25. Yüzde 18'i boş zamanlarında arkadaşlarıyla bir araya gelmeyi, yüzde 15'i müzik dinlemeyi, yüzde 12'si kitap okumayı, yüzde 11'i sinemaya-tiyatroya gitmeyi, yüzde 9'u TV izlemeyi, yüzde 8'i ise PC/konsol oyunu oynamayı tercih ediyor. İnternette en sık ziyaret ettikleri ilk üç site ise sırasıyla Facebook, Twitter ve Youtube.
AYDA ORTALAMA 830 TL HARCIYORLAR
Boş zamanlarını ağırlıklı olarak teknoloji odaklı değerlendiren üniversite gençliğinin harcama bütçelerinde de en ağırlıklı kalemin yine teknoloji olduğu görülüyor. Kampüsün Nabzı araştırması sonuçlarına göre üniversite öğrencileri bir ayda ortalama 830 TL'lik kişisel harcama yapıyor. Kızlarda 770 TL olan aylık ortama harcama tutarı, erkeklerde 890 TL'ye çıkıyor. Bütçelerinin yarısından fazlası ise teknoloji harcamasına gidiyor. Öğrenciler ortalamada 447 TL teknoloji harcaması yapıyor. Kızlarda teknoloji harcaması 409 TL, erkeklerde ise 479 TL.
Öğrencilerin teknoloji dışındaki harcama başlıklarındaki diğer ortalamalar ise; hazırgiyim 199 TL, tütün ürünleri 163 TL, fast food 58 TL ve GSM 33 TL olarak ortaya çıkıyor.
DİZÜSTÜNDE HP, TABLETTE APPLE
Araştırma üniversitelilerin teknoloji marka tercihlerini de araştırıyor. Cevaplara göre üniversitelilerin söz konusu dönemde en çok tercih ettiği ilk üç dizüstü bilgisayar markası; yüzde 14 ile HP, yüzde 13 ile Toshiba ve yüzde 11 ile Asus.
Gençler arasında tablet bilgisayar kullanımı yüzde 20 civarında. En çok tercih edilen tablet markaları; yüzde 12 ile Apple, yüzde 3 ile Samsung ve yüzde 2 ile Dell olarak sıralanıyor.
Mobil telefon kullanımında da markalar; yüzde 31 ile Nokia yüzde 28 Samsung, yüzde 18 ile Apple.
Kampüsün Nabzı araştırması birinci dönem sonuçlarını değerlendiren iamyouth Kurucu Ortağı ve Genel Koordinatörü Güray Erişkin, "Üniversite gençliği Türkiye'nin bugünü ve yarını için hem varlık olarak hem de nüfus olarak çok büyük ve önemli bir değer. Bu nedenle onları anlamak, tercihlerini ve isteklerini net biçimde bir bütün halinde görmekten geçiyor. Pek çok kişi gençler arasında teknoloji kullanımının yoğun olduğunu bilir örneğin. Ancak bizim araştırmamız, teknolojinin hangi alanlarda ne kadar kullanıldığını, teknoloji için ne kadar harcandığını ve bu harcamaların hangi markalara neden ve nasıl yapıldığını ortaya koyuyor. Net rakamlarla ölçümleme yapıyoruz. Üniversite öğrencilerinin yüzde 48'inin her ay en az bir kez online alışveriş yaptığını söyleyebiliyoruz mesela" dedi.
Sabah