Ünlüler annelerini anlatıyor

Ünlüler annelerini anlatıyor

Burç FM'de yayınlanan Şefkat Kahramanları programında ünlüler annelerini anlatıyor

Ayhan Hülagü'nün haberi:

26 haftadır yayınlanan programa Ahmet Turan Alkan'dan Mustafa Armağan'a birçok ünlü isim konuk oldu.

Burç FM'de uzun süredir Şefkat Kahramanları adlı bir program yayınlanıyor. Annelerin bir gün değil her gün hatırlanması gerektiğinin altını çizen bir sohbet programı. Çarşamba akşamları radyoya kulak veren dinleyiciler, bu program hakkında az çok bilgiye sahip olmuştur. Bilmeyenler için söyleyelim. Şairler, yazarlar, ilim adamları, ünlüler ve siyasiler annelerini anlatıyor. Kimi gözyaşı dökerek kaybettiği annesini anıyor, kimi tatlı hatıralarını paylaşıyor.

Zeynep Kaya'nın hazırlayıp sunduğu 26 haftadır yayınlanan programa bugüne kadar birçok ünlü konuk oldu. Ahmet Turan Alkan, Senai Demirci, Mustafa Armağan, Bedirhan Gökçe, Sibel Eraslan bunlardan birkaçı. Anne ve baba hakkını hatırlatan program, tanıdık isimlerin bilinmeyen aile ilişkilerine ışık tutuyor.

Ortaokul çağlarında evden ayrılan sunucu Zeynep Kaya, annesine olan hasretini gidermek amacıyla böyle bir program yapmaya karar vermiş. Geçen zaman ve yaptığı sohbetler, annesine olan özlemini kat kat artırmış. Her programdan sonra annesini aramaya başlamış. Kaya, bu programdan sonra hayatında birtakım şeylerin değiştiğini, anne ve evlat olarak çok şey öğrendiğini söylüyor. Ünlü isimlerin anneleriyle olan anılarını anlatmaya başlıyor.

Ahmet Taşgetiren'in annesi 13 yaşında evlenmiş ve 10 evlat dünyaya getirmiş. Taşgetiren, gurbete çıkan ilk evlat olduğu için annesiyle arasında özel bir bağı varmış. 21 yaşında bir kardeşi öldükten sonra annesi yataklara düşmüş, 2002 yılında alzheimer hastalığına yakalanıp vefat etmiş. Taşgetiren, annesizliği büyük bir boşluk olarak nitelendiriyor. "Hiçbir yaş, anne eksikliğini ortadan kaldırmıyor. Hastalık döneminde annemle az ilgilenebildim, bu yüzden de içimde burukluk var. Ablamın yanına gittiğimde içim doluyor, annemi ablamda yeniden cisimleşmiş gibi hissediyorum. Memlekete gittiğimde anne-babamı arıyorum. Hep bir sevgi ve hasret odağı halinde yaşıyorlar." diyor.

Sibel Eraslan, annesinin kendisine resim yapmayı, yazı yazmayı, kitap okumayı öğrettiğini söylüyor. Daha sonra başıboş bıraktığını da sanmayın sakın. Disiplinli bir şekilde takip etmeyi hiçbir zaman ihmal etmemiş. Annesinin hayat tecrübelerinden faydalanmaya çalışmış, yüzmeyi, bisiklete binmeyi dahi annesinden öğrenmiş.

Babasını erken yaşta kaybeden, annesi ve teyzesi tarafından yetiştirilen Ahmet Turan Alkan ise anneliği büyük bir aşk hikâyesi olarak tanımlıyor. Annelik mertebesini evliyalık mertebesi olarak gören Alkan, bulutları izlemeyi, hayaller kurmayı annesinden öğrenmiş. Alkan'ın bugünlere gelirken kimin düşüncelerini referans aldığını merak ettiniz mi hiç? Tabii ki annesinin...

Vehbi Vakkasoğlu'nun annesi 50 yaşında Kur'an-ı Kerim okumaya başlamış ve bir daha elinden düşürmemiş. Şu an 81 yaşında olan annesi, İstanbul'da bir olay olduğu zaman hemen telefona sarılıyormuş. "Aman oğlum orası çok kalabalık, sakın kaldırımdan inme." tarzında uyarılarda bulunuyormuş. Vakkasoğlu, annesini derin imana sahip olan bir Anadolu kadını olarak nitelendiriyor. Beyin kanaması geçiren annesiyle yaşadığı bir anıyı şu şekilde anlatıyor: "Annem yoğun bakımdaydı. Vedalaşırken bir şeyler söylemeye çalışıyordu. Sadece ablam anladı. Tercüme etti. Annem diyormuş ki: 'Oğlanı aç göndermeyin!' Hasta yatağında bile bizi düşünüyordu."

Mustafa Armağan'ın ortaokulda 7 zayıfla sınıfta kaldığını biliyor muydunuz? Karnesini, ezilip büzülerek Anadolu insanının çilekeş çizgilerini yüzünde barındıran annesine götürdüğünü. Annesi oğlunu ele vermemiş, karneyi alıp kimsenin göremeyeceği bir yere saklamış. Armağan, "O dönemde annem üzerime gelseydi, her şey çok farklı olurdu." diyor. Annesinin tek isteği, oğlunun bir gün üniversitede asistan olmasıymış. Bunun için ertesi yıl okula başladığında annesinin bu tavrını idrak ederek, derslerinde başarıyı yakalamış.

Nurullah Genç'in annesinin de en büyük dileği, oğlunun diploma sahibi olmasıymış. Bulundukları köyde okul olmadığı için ayrılıkları küçük yaşta başlamış. Genç, 2006 yılında babasını kaybettikten sonra oturup annesi için Ay Anam şiirini yazmış. Kovanlarından çıkan balın yüzde seksenini komşulara dağıtan annesi için Genç, "Yardım etmeyi kendine ilke edinmiş bir kadındı." diyor. Her çarşamba Burç FM'de yayınlanan program 16.05'te başlıyor. Ses kayıtlarına ise www.burcfm.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

Zaman