USB hafızalardaki tehlike

USB hafızalardaki tehlike

Günümüzün en popüler depolama cihazlarının başında yer alan USB hafızalar, aslında tam bir virüs yuvası. Gerekli önlemleri almamanız durumunda bilgilerinizin virüslerin eline geçmesi işten bile değil.

Son yıllarda kullanımı bir hayli yaygınlaşan ve hemen her kullanıcının sahip olduğu USB hafızalar, kapasiteleriyle de kullanıcıların ihtiyaçlarını fazlasıyla gideriyor. 2, 4, 8 ve 64 GB gibi farklı modelleriyle kullanıcıların kullanımına sunulan USB hafızalar, tüm bu artılarının yanında aynı zamanda kullanıcılar için büyük bir tehdit.

Virüslerin yaygınlaşmasının bir numaralı faktörlerinden biri olan USB hafızalarda bulunan virüsler, USB hafızaların bilgisayarlara takılmasıyla birlikte devreye giren "otomatik çalıştır"ı kullanarak kendilerini aktive ediyor.

USB hafızanın otomatik olarak çalışmasıyla devreye giren USB hafızalardan yayılan bu virüslerden kurtulmanın yolu ise oldukça basit: O da "Otomatik çalıştır" özelliğini bilgisayarlarda devredışı bırakmak.

Bunun için önce Çalıştır'a girerek gpedit.msc yazın ve ardından açılan pencereden Bilgisayar Konfigürasyonu>Yönetim Şablonları>Windows Bileşenleri'ne gelin ve Otomatik Kullan'a tıklayın. Ardından "Extended" yani "Ayrıntı" sekmesine girerek "Enable - Etkin"i seçin ve son olarak "All Drivers - Tüm Sürücüler"i seçin.

Bu işlemin ardından artık USB hafızanız otomatik olarak çalışmayacak ve virüsü aktive edemeyecek. Bu işlemin size tek olumsuz yansıması ise USB hafızanızı bilgisayarınıza taktıktan sonra artık her seferinde USB hafızanızın olduğu klasörü kendi başınıza açmak zorunda olmanız...

Bunun dışında USB hafızanızda halihazırda bulunan virüsleri temizlemek için ise güçlü bir güvenlik yazılımını bilgisayara kurmak ve sık sık USB hafızaları taramadan geçirmekte fayda var. Bunun dışında USB hafızanıza güvenmediğiniz hiçbir dosyayı almamanız da yerinde bir adım olacaktır. Ayrıca USB hafızanıza format atarak da virüslerden kurtulabilirsiniz.

Ama unutulmamalı ki USB hafızanızı formatlasanız bile, bilgisayarınızda veya USB hafızanızı taktığınız bir başka bilgisayarda virüs varsa, USB hafızanıza tekrar virüsün bulaşması işten bile değil. O nedenle antivirüs yazılımınızla bilgisayarınızı sık sık taramadan geçirmeli ve antivirüs yazılımınızın güncelleştirmelerini sıkı bir şekilde takip etmelisiniz.
Samanyolu Haber