Ustalar bilgi ve becerilerini gelecek nesillere aktarıyor

Ustalar bilgi ve becerilerini gelecek nesillere aktarıyor

Diyarbakır'da düzenlenen eğitim çalışmasıyla ustalar, bilgi ve becerilerini gelecek nesillere aktarıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünce hayata geçirilen, "Ustalar Kursiyerlerle Buluşuyor Projesi" kapsamında, Diyarbakır'da her ay düzenlenen eğitim çalışmasıyla çeşitli mesleklerden ustalar, tecrübelerini gençlere aktarıyor.

Proje doğrultusunda Yenişehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü koordinatörlüğünde, Yenişehir Halk Eğitim Merkezi ile Diyarbakır Olgunlaşma Enstitüsü kursiyerlerine yönelik farkındalık oluşturulması, bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi için ustalar tarafından hasır işleme, dokuma ve yün keçe dokuma eğitimleri verildi.

Önümüzdeki aylarda da aşçılık, bakır ve seramik konusunda ustalar, kursiyerlerle buluşacak.

"Kursiyerler görerek, yaşayarak daha güzel öğreniyor"

İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Şirin Eronat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünce hayata geçirilen proje kapsamında her ay çeşitli meslek dallarından ustaları, kursiyerlerle bir araya getirdiklerini söyledi.

Daha önce hasır işleme ve dokuma alanında ustaların bilgilerini aktardığını, bu ay da yün keçe dokuma konusunda kursiyerlere eğitim verildiğini ifade eden eden Eronat, "Kursiyerler görerek, yaşayarak daha güzel öğreniyor. Yıl boyunca etkinliğimiz devam edecek. Unutulmaya yüz tutmuş sanatların gelecek nesillere aktarılması, öğretilmesi ve yaşatılması amaçlanıyor." dedi.

Eronat, bu çalışmalar sayesinde kursiyerlerin meslek edinmesinin sağlandığını dile getirerek, kursiyerlerin ilgisi ve yetenekleri doğrultusunda yeni istihdam alanlarının oluşturulduğunu aktardı.

"Unutulmaya yüz tutan meslekleri gündeme getirmek istiyoruz"

Yün keçe dokuma ustası Mine Çelikkol, Olgunlaşma Enstitüsünde, el sanatları bölümünde usta öğretici olarak çalıştığını, kursiyerlere yün keçe çalışmasıyla ilgili bilgi aktardığını söyledi.

Bu çalışmada koyun ve deve tüyünden elde edilen yünleri farklı tekniklerle kumaş haline getirdiklerini ifade eden Çelikkol, "Kumaşları; süsleme, aksesuar, çanta ve seccadelerde kullanıyoruz. Günümüzde çok yaygın değil. Amacımız eskiyi yaşatmak ve bunu gelecek nesillere aktarmak. Unutulmaya yüz tutan meslekleri gündeme getirmek istiyoruz. Bu meslekleri kursiyerlere tanıtıyoruz." diye konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.