‘uzaktan kumandalı hamamböceği’

‘uzaktan kumandalı hamamböceği’

ABD'de araştırmalarını sürdüren Türk bilim adamı Alper Bozkurt, geliştirdiği küçük bir aygıt ile yarı-robotik hale getirdiği hamamböceğini uzaktan kumandayla istediği yöne hareket ettirebildi.

Kamera da taşıyabilen 'biyo-robotik' böcek, deprem felaketlerinde enkaz altında kalan insanların kurtarılmasında kullanılabilecek.

Kuzey Carolina Üniversitesi'nin Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Departmanı'nda yardımcı profesör olan Alper Bozkurt, geliştirdiği kablosuz aygıtı taşıyan hamamböceğine, uzaktan gönderdiği sinyaller sayesinde hükmetmeyi başardı.

Küçük bir sırt çantası gibi hamamböceğine yerleştirilen 0.7 gram ağırlığındaki mikroişlemcili aygıt, anten ve algılayıcılar içeriyor. Cihaz, bir mikro kontrol biriminin yer aldığı ince ve sert devre kartı, sinyal alıcısı, uyarı elektrotlarını bağlayan minyatür fişler ve lityum-ion polimer bataryadan oluşuyor. Uzaktan kumanda ile yönlendirilen mikroişlemci sayesinde hamamböceği kavisli bir hat boyunca mükemmel doğrulukta yürütüldü.

Yapılan işlemi "bir at sürmek gibi" diye niteleyen Alper Bozkurt, "Doğal yürüyüşünü yönlendirmek için hamamböceğinin robotik antenine titreşimler göndererek görünmez bariyerler oluşturuyoruz. Böceğin bir tarafından gelen uyarıcı sinyal, onu diğer tarafa gitmeye zorluyor" dedi. Bozkurt, felaket anlarında olduğu gibi yüksek derecede belirsiz ve değişken durumlarda çalışabilecek çok küçük boyutlu robotlar yapmanın zorluklar içerdiğini, robotlar yerine biyo-robotik hayvanlar geliştirmeye yöneldiklerini kaydetti.

Yarı-robot hamam böceği, felaket bölgelerinde bilgi toplama ve arama kurtarma amacıyla kullanılabilecek. Deprem sonrasında bir bina enkazında hayatta kalanlara ulaşabilmek için bu robotlar ideal arama araçları olabilecek.

Timetürk