Uzay çöplüğü yüzünden yıldızları göremeyeceğiz
Uzmanlar, bu 10 yılın sonuna kadar gece gökyüzünün uydularla "dolup taşarak" yıldızların görünmesini engellemesi sonucu gökbilimcilerin gözlem yapamayacağı uyarısında bulundu
2019'dan beri sayıları 4 kat artan ve önemli ölçüde artması beklenen 8 binden fazla uydu, Dünya'nın yörüngesinde dönüyor.
Küresel çapta yaklaşık 400 bin uydunun Alçak Dünya Yörüngesi'ne gönderilmesi onaylanırken, yalnızca SpaceX, Starlink internet takımyıldızı için 44 bin uydu daha fırlatmaya hazırlanıyor.
Gökbilimciler, teleskopların optik alanının önünde sürüklenen uyduların oluşturduğu parlak ışık şeritleriyle başa çıkmaya çalışıyor. İnternet uyduları hassas radyo teleskoplarını da engelleyebilir.
California Üniversitesi'nde fizik ve astronomi profesörü olan Tony Tyson şöyle diyor:
"2030'da karanlık bir yere gidip gökyüzüne baktığınızda fazlasıyla dehşet verici bir sahne göreceksiniz. Gökyüzü hareket eden uydularla dolup taşacak ve çok karanlık bir gökyüzünde bile göreceğiniz yıldızların sayısı minimum düzeyde olacak. Bu büyük bir sorun."
Büyük endişe duyan Kraliyet Astronomi Topluluğu (RAS), Birleşik Krallık Uzay Ajansı ve İşletme Departmanı regülasyon çağrısı yapmak için geçen hafta bir Dark and Quiet Skies (Karanlık ve Sessiz Gökler) konferansı düzenledi.
"YÖRÜNGEDE YÜZ BİNLERCE UYDU GÖRMEMİZ İHTİMAL DAHİLİNDE"
RAS Genel Müdür Yardımcısı Robert Massey, uzayın kullanımında dünyanın "bir paradigma kayması" yaşadığını söyledi.
Massey, "Bu 10 yılın sonunda yörüngede yüz binlerce uydu görmemiz gerçekten ihtimal dahilinde" dedi.
Independent Türkçe
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.