Vatikan'ın, Said Nursi'nin 'Allah tek, Hz. Muhammed son peygamber' mesajına verdiği tepki

Vatikan'ın, Said Nursi'nin 'Allah tek, Hz. Muhammed son peygamber' mesajına verdiği tepki

Bediüzzaman Said Nursi'nin gönderdiği mesaja karşı Vatikan 72 yıl önce bugün resmi bir açıklama ile cevap vermişti

İbrahim Mert-RİSALEHABER

Bediüzzaman Said Nursi'nin Vatikan'a Zülfikar eserini göndermesi zaman zaman gündeme geliyor. Bazıları cehaletinden bazıları ise kasıtlı olarak gönderilen eseri çarpıtır.

Bediüzzaman Hazretleri, tebliğ vazifesini yerine getirmiş, Hıristiyanların "baba, oğul, kutsal ruh" şeklindeki Allah inancının yanlış olduğunu, Allah'ın tekliğini, ortağının olmadığını, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (asm) son peygamber olduğunu ispat eden eserini göndermişti.

Olayı tarihi tevafuk ile bir kez daha hatırlatalım.

PAPA’DAN GELEN CEVAP TARİHİ: 22 ŞUBAT 1951

Bediüzzaman Said Nursi ile birlikte Denizli ve Afyon hapislerinde mevkuf bulunan Selâhaddin Çelebi, babası merhum Nazif Çelebi ile birlikte Nur eserlerini ilk defa teksir makinasıyla 1000'er nüsha neşretmişler ve dünyanın muhtelif merkezlerine göndermişlerdi. Bu merkezlerden çeşitli teşekkür mektupları gelmişti. Bunlar arasında Papalıktan gelen cevap da vardı.

Papa’ya gönderilen Zülfikar kitabıyla ilgili girişim 29 Aralık 1950’de talebesi Selâhaddin Çelebi’nin Bediüzzaman Hazretlerine bir mektubunda şöyle geçmektedir:

"Câmi’ül-Ezher’e ve Pakistan Sefirine, Roma Vatikan Papa’ya birer Zülfikar hediye edilecektir. Almanya’da Müslüman reisi Berlin cami’ imamına bir Zülfikar hediye edilmiştir. Vasıta olan Hacı Bey söyledi: “Berlin gazetelerinde gayet kıymettar olan Bedîüzzaman Hazretlerinin Zülfikar’ını ilan etmişler.” Tayyare Acentası Hacı Bey tarafından Zülfikar hediye edilmiştir...

VATİKAN'IN CEVABINDA MEKTUP DEĞİL KİTAP ADI GEÇİYOR

Bunlar içinde Papa’dan bundan tam 69 yıl önce 22 Şubat 1951'de cevap gelir. Cevapta bazı art niyetlilerin söylediği gibi mektup değil "Zülfikar eseri"nin gönderildiği belirtiliyor.

Papalık Makam-ı Âlisi Kalem-i Mahsusu Başkitabet Dairesi, Vatikan
22 Şubat 1951
Numara: 23 22 47

Efendim!
Zülfikar nam el yazısı güzel eseriniz İstanbul’da Papalık makam-ı vekâleti vasıtasiyle Papa Hazretlerine takdim edilmiştir. Bu nazik saygınızdan dolayı gayet mütehassis olduklarını bildirirken, üzerinize Cenab-ı Hakkın lûtuflarını, dileklerini tebliğe beni memur ettiklerini arza müsaraat eylerim. Bu vesile ile saygılarımı sunarım.

İmza: Vatikan Kâtibi.

ZÜLFİKAR'DA NE VAR?

Risâle-i Nur’un çeşitli yerlerinde Zülfikâr-ı Mucizât, Zülfikar Mecmuası, Zülfikar-ı Mucizât-ı Kur’âniye Mecmuası gibi isimlerle anılır. Pek çok yerde ise Asâ-yı Mûsâ isimli risâleyle zikredilir ve her iki Risâlenin iman hakikatlerini ispat konusundaki önemi hatırlatılır.

Başta Kur’an-ı Kerim’in pek çok açıdan mu’cize oluşunun ele alındığı 25. Söz ve Hz. Peygamber’in (a.s.m.) peygamberliğini ispat eden 19. Mektup Risâleleri olmak üzere, aynı çerçevede Risâle-i Nur’un çeşitli yerlerinde yer alan bölümlerin bir araya getirilmesiyle ortaya çıkmıştır. Üstad Bedîüzzaman bu eserinin başında, özellikle hâfızlar ve hocaların Zülfikar’a şiddetle muhtaç olduğunu ifade eder.

Bu eserin Hıristiyan Âleminin bir nevi dini ve ruhani reisi olan Papaya gönderilmesiyle, vahdaniyet-i ilâhiyye, Risâlet-ı Muhammediye Aleyhisselâtü Vesselâm ve Kur’ân’ın kelamullah olduğunu ispat eden bu eser, Peygamber Efendimizin (asm) sünneti olan tebliği de yapmış oluyordu.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.