Windows XP ölmemekte kararlı

Windows XP ölmemekte kararlı

15 yıl önce ortaya çıkan, 2 yıl önce resmi desteği kesilen Windows XP, ölmemekte kararlı.

Microsoft'un Windows XP'ye sunduğu desteğin tamamlanmasının üzerinden tam iki yıl geçmesine rağmen birçok kullanıcı, işletim sisteminden ayrılabilmiş değil.

Netmarketshare'in Mart 2016 verilerine göre Windows XP, masaüstü işletim sistemi piyasasının yüzde 10,9'unu elinde bulundurmaya devam ediyor. Bu oran, Windows XP'yi kullananların sayısının Apple'ın masaüstü işletim sistemi OS X 10.11 El Capitan'ı (yüzde 4,05) veya Windows 8.1'i (yüzde 9,56) kullananlardan çok olduğu anlamına geliyor. Bununla birlikte Windows 10, Şubat ayında büyük bir sıçramayla yüzde 14,15'e yükseldiğinden Windows XP'den daha çok kullanıcısı bulunuyor. Ancak bu verilere internete bağlı olmayan Windows XP bilgisayarlarının dahil olmadığını söyleyelim.

2001'de yayınlanan işletim sisteminin bugün halen bu kadar yüksek bir kullanım oranıyla karşımıza çıkması Microsoft'u bile şaşırtıyor olsa gerek. Firma, zamanında Windows XP'yi tanıtmak için 1 milyar dolardan fazla para harcamış olsa da, bu kadarını muhtemelen kendisi de beklemiyordu.

WINDOWS XP NEDEN BU KADAR POPÜLER OLDU?

Beraberinde getirdiği birçok yeni işlev ve Microsoft'un zamanlaması, Windows XP'nin başarısında önemli rol oynadı. Başarısız kabul edilen Windows ME'nin ardından önemli geliştirmelerle gelen Windows XP, Windows NT çekirdeğini kullanarak işletim sistemini beklenen kararlılık ve güvenilirlik seviyesine ulaştırmıştı.

Halen Windows XP kullanıyorsanız ve bilgisayarınız daha yeni işletim sistemlerini kaldırabilecek durumdaysa, bizce güvenlik açıklarının sizi etkileyebileceğini hesaba katın ve daha modern bir Windows'a veya Linux'a geçmeyi düşünün.

 

(Chip)

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.