X-ray cihazlarında yerli dönem başlıyor

X-ray cihazlarında yerli dönem başlıyor

Topluma açık yerlerde güvenliği sağlamak için kullanılan ''X'' ışınlı paket tarayıcılar, yerli mühendislik ve tasarımla üretilecek...

Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nde (GYTE), Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü Sanayi Tezleri Programı (SAN-TEZ) kapsamında, topluma açık yerlerde güvenliği sağlamak için kullanılan ''X-ray'' cihazları, yerli mühendislik ve tasarımla üretilecek.

GYTE Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Sinan Akgül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, havaalanları ve alışveriş merkezlerinde sıklıkla kullanılan X-ray tarayıcıların, şu an Türkiye'de üretilemediği için yurt dışından temin edildiğini bildirdi.

Güvenliğin, toplumun büyük bir problemi olduğunu anlatan Akgül, alışveriş merkezlerinin sayısının artışıyla vatandaşların güvenlik ihtiyaçlarının da arttığı belirtti.

Akgül, ''X-ray'' tarayıcıları üzerine yapılan çok sayıda Ar-Ge çalışması olduğunu vurgulayarak, Türkiye'de bu çalışmaların yeterli olmadığını kaydetti.

Projenin amacının, havaalanları ve alışveriş merkezleri girişlerinde kullanılan cihazların tamamen yerli mühendislik ve tasarımla üretime geçilmesi için bir prototip geliştirilmesi olduğunu anlatan Akgül, ''Projemizin sonuna yaklaştık. Prototip cihazımız çıktı. Büyük oranda çalışıyor. Projemiz bu ay tamamlanarak son raporlar yazılacak. Şu anda taramalarımız güzel gidiyor'' diye konuştu.

''Paketlerin 3 boyutlu içeriği görülebilecek''

Akgül, bir sanayi kuruluşunun ihtiyacı üzerine projeye başladıklarını belirterek, kuruluşun ''X'' ışını üretimi hakkında bilgi birikimi olduğunu fakat üretilen ışının yakalanması, gelen bilginin analiz edilmesi konularının akademinin tarafına düştüğünü söyledi.

Akademik taraf olarak da sadece ürün üretmekle meşgul olmadıklarını, bu konularda akademik çalışmaları da yapmaları gerektiğini anlatan Akgül, projeyle bilim dünyasına katkıda bulunabildiklerini ifade etti.

''Yeni kullandığımız teknikle, birden fazla açıdan elde ettiğimiz ''X' ışınları sayesinde, paketlerin 3 boyutlu içeriği hakkında bir şeyler söyleyebilecek duruma geldik'' diyen Akgül, projenin tamamlanmasıyla paketlerin içerisinde belirli bir sınırda 3 boyutlu içerik ve bu içeriğin tehlike sınırı olup olmadığı konusunda bilgi verebileceklerini söyledi.

''Piyasadaki cihazlardan yüzde 60 daha ucuza satılacak''

Akgül, bu teknolojinin uygulanacağı başka alanların da bulunduğuna dikkati çekerek, tarım ürünlerinin ''X'' ışınlarında denetlenmesi ve posta kargolarının X-ray ile taranmasını bunlara örnek gösterebileceklerini anlatı.

Projenin bu boyutuyla kendisini tarım ülkesi olarak tanımlayan bir ülke için oldukça önemli bir getirisi olacağını dile getiren Akgül, şöyle konuştu:

''Yiyeceklerin, gönderilen postaların X-ray ile taranması ve bunların ağırlıklarının ölçülmesi, büyük bir avantaj. Çünkü gönderilen postanın ağırlığını ölçmek için paketi belli bir düzeneğe koymanız gerekiyor ve statik durumda ölçebiliyorsunuz. X-ray cihazıyla paket büyük bir hızla banttan akarken ağırlığını rahat bir şekilde ölçebiliyoruz. İçerisinde ne olduğuna bakabiliyoruz. Bunlar dünyada olan uygulamalar ama SANTEZ projesi sayesinde artık Türkiye'de yerli mühendislik ve tasarımla yapılabilecek''

Akgül, ürünün, satılan cihazların fiyatının yüzde 60'ına yakın bir üretim maliyetiyle piyasaya sunulmasını beklediklerini kaydederek, tasarım ve üretimin yerlileşmesiyle cihazların fiyatının düşeceğini ve yurt dışına satış ihtimalinin yükselebileceğini sözlerine ekledi.

Bugün