Yaş büyüdükçe vücudumuz küçülüyor

Yaş büyüdükçe vücudumuz küçülüyor

Peki, bu durumun sağlığımıza olumsuz etkisi var mı?

İnsan yaşlandıkça boyu sadece kısalmakla kalmıyor, kalpten beyine kadar tüm organlarında küçülme meydana geliyor

Peki, bu durumun sağlığımıza olumsuz etkisi var mı? Daily Mail'deki habere göre, vücuttaki bu değişimler bazen hastalık habercisi olabiliyor. Zira ABD'de yürütülen bir araştırmayla kısalan boyun kalça kırığına neden olabileceği öne sürülüyor.

40 yaşına geldikten sonra birçok insanın boyu her 10 yılda bir 1 cm kısalıyor. 80 yaşına geldiği zaman erkekler boylarında 5 cm'lik bir azalmayla karşı karşıya kalırken, aynı oran kadınlarda 8 cm oluyor. Erkeklere nazaran kadınların boylarının daha fazla küçülme nedeni östrojen hormonu. Çünkü kadınlar menopoza girdikleri zaman kemik sağlığını koruyan östrojen hormonu seviyesi hızla düşüyor.

Bunun yanı sıra orta yaştan sonra kalp kası her yıl ortalama olarak 0,3 oranında küçülüyor. Tüm kaslar gibi kalp kasının da egzersiz yapıldıkça güçleneceğine ve böylelikle küçülme ihtimalinin daha az olacağına dikkat çeken araştırmacılar, "Haftada birkaç dakika yürüyüş yaparak vücut sağlığınızı koruyabilirsiniz." diyor.

Bir insan doğduğunda beyninin ortalama 400 gram ağırlığında olduğunu kaydeden araştırmacılar, büyüme çağında 1,4 kg civarında bir artış söz konusu olabilirken, 20'li yaşlarda beynin küçülmeye başlayabileceğinin altını çiziyor. Bunun yanı sıra sigara ve alkol kullanımının beynin küçülmesini hızlandırdığına inanılıyor. Diğer yandan bir insan 25 yaşındayken idrar torbası, iki kap sıvıyı depolayabilir. Ancak yaş 65'in üzerine gelince idrar torbasının depolama hacmi yarıya iniyor.

Zaman