Yaz aylarında göz sağlığında nelere dikkat edilmeli

Yaz aylarında göz sağlığında nelere dikkat edilmeli

Yaz aylarında en çok görülen göz hastalıkları ve nedenleri nelerdir, bu hastalıklardan korunmak için neler yapılmalı? İşte cevabı...

Bastıran sıcaklarla birlikte sağlık konusunda da dikkat edilmesi gereken pek çok husustan biri de elbette göz sağlığı. Peki, yaz aylarında göz sağlığıyla ilgili nelere dikkat etmek gerekiyor? Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ahmet Gökdere konuyla ilgili bilgilendirdi.

Yazın en çok görülen göz hastalıkları
Yazın özellikle alerjik göz hastalıklarında bir artış görülür. Ayrıca konjunktivit, göz nezlesi bu aylarda daha sık görülür. Bunun yanında katarakt gelişimi ve sarı nokta hastalığının oluşumunda da güneş ışığı etkilidir. Halk arasında gözde büyüyen et oluşumu olarak bilinen pterygium hastalığının oluşumu da güneş ışığı tarafından tetiklenir. Yazın görülen göz enfeksiyonları için genelde bu mevsimde görülen kuru sıcak, tozlu havalar enfeksiyona meyil oluştururken yeterince hijyen sağlanmayan havuzlar da enfeksiyon kaynağıdır. Gözlerde kızarıklık, çapaklanma ve kaşıntı ile kendini gösterir.
Bu hastalıklardan korunmak için; serinlemek için girilen havuzlarda hijyene dikkat etmek, kaliteli bir havuz gözlüğü kullanmak ve kuru, tozlu ortamlardan uzak durmak gerekir.

Alerjik konjuntivitin bu aylarda artmasının sebebi, güneş ve tozlu, polenli ortamların buna müsait bir zemin oluşturmasıdır. Bu nedenle alerjik kişilerin bu tür ortamlardan uzak durmaları gerekir.

Güneş gözlüğü seçimi önemli
Yaz aylarında önemli olan diğer bir faktör güneşin zararlı ultraviyole ışınlarının daha yoğun olarak dünyaya ulaşmasıdır. Ultraviyolenin zararlı etkilerinden korunmak için öncelikle güneş ışınlarının en dik geldiği zamanlarda dışarı çıkmamak gerekir. Ayrıca ultraviyole filtreli güneş gözlükleri de bu korunma için çok önemlidir. Normalde karanlık ortamlarda göz bebeklerimiz büyür ve böylece daha çok ışık göz bebeklerimizden içeri girer. Eğer % 100 ultraviyole koruyuculuğu olmayan kalitesiz gözlükler kullanılırsa oluşan karanlık ortamda büyümüş olan göz bebeklerimizden daha fazla zararlı güneş ışını gözümüze ulaşacak ve bu durum ileriki yıllarda daha çabuk katarakt gelişimi, sarı nokta hastalığının artışı şeklinde kendini gösterecektir. Bu nedenle alacağınız gözlükler kesinlikle %100 UV koruma sertifikalı olmalı ve kaliteli cam taşımalıdır.4
Çocuklar yetişkinlere göre güneşin zararlı ışınlarına karşı daha hassastır, bu nedenle yaz aylarında çocuklarımızı güneşin zararlı etkilerinden korunmak için %100 UV filtreli katiteli, güneş gözlüğü takmalı, ayrıca mümkün olduğunca çocuklar güneş ışığının dik geldiği saatlerde dışarı çıkarılmamalıdır.

kadınvekadın

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.