Yazısız resimli kitaplar dil gelişiminde daha etkili

Yazısız resimli kitaplar dil gelişiminde daha etkili

18-25 aylık çocuklarda dil gelişimi konusunda önemli bir araştırma yapıldı.

Waterloo Üniversitesi'nden bilim adamlarının yaptığı araştırma, bu tür kitaplar sayesinde 18-25 aylık çocukların daha karmaşık cümle yapılarını duyduğunu gösterdi.

Araştırmaya imza atanlardan Daniela O'Neill, ebeveynlerin genellikle yazı içermeyen resimli kitapların "gerçek okuma" sayılmadığını ya da sadece eğlence niteliği taşıdığını düşündüğünü belirtti.

Ancak O'Neill, bu tür kitapların çocuklar için özellikle okula başlama döneminde çok önemli olabileceğine, karmaşık yapıları duyan çocukların "hayatını kolaylaştırabileceğine" dikkati çekti.

Araştırmacılar, 25 annenin sesini, yazılı ve yazısız resimli kitapları okurken kaydetti.

Annelerin, sadece resim içeren kitapları "okurken" yazılı resimli kitaplardakinden daha karmaşık cümle yapılarını, farklı zaman çekimlerini ve ruhsal durumlara ilişkin kelimeleri kullandığı görüldü.

"First Language" dergisinde yayımlanan araştırma sonuçlarının, ebeveynler ve eğitimciler için önem taşıdığı çünkü genellikle satışa sunulan yazılı kitapların daha eğitici olduğunun düşünüldüğü vurgulandı.

O'Neill, her tür kitabın, çocukların dil becerisine katkıda bulunduğunu ancak bunu farklı yollarla yaptığını da belirtti.

TRT Haber