Yeni anayasayı proflar değil millet yapacak
Anayasa uzmanı Prof. Hakyemez, “Biz yöntemden bahsedeceğiz, anayasayı Meclis yapacak” dedi
Erdinç Akkoyunlu'nun haberi:
TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in yeni anayasa sürecinde usul konusunu görüşmek için TBMM’ye davet ettiği 24 anayasa profesörü arasında yer alan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez, Star’a konuştu. Prof. Hakyemez, “Biz anayasa hukukçuları yöntemden söz edebiliriz ama anayasayı biz yapmamalıyız. Meclis yapmalı. Anayasa yapmanın en demokratik yolu sadece Meclis’te hazırlanan anayasadır” dedi. Prof. Hakyemez, şunları söyledi:
“Yeni anayasa sürecinde neler yapılabilir, bunu konuşmak için toplanacağız. Bu Meclis, kurucu iktidar sıfatı ile anayasa yapabilir mi, bunu tartışacağız. Bu Meclis, halkın yüzde 95’inin temsilini sağlıyor. Daha önce böylesi olmamıştı.Elbette anayasa yapımına parlamento dışında kalan partiler de iştirak edebilir. Bunun dışında değişik kesimlerin görüşlerinin alınması gerekir. Değişik kurumlar; çeşitli STK’lar, sendikalar anayasa taslakları hazırladılar.Farklı görüşlere sahip akademisyenler toplantıya çağırılmış. Bunu çok olumlu bir başlangıç.
Anayasa süreci bir yılda bitebilir
“Kimisi bu Meclis’in kurucu Meclis sıfatı ile anayasa yapamayacağını da ilan etti. Şunu söylemek lazım; Meclis, anayasa yapım sürecine karar verdikten sonra, kesinlikle bunu sürdürmesi gerekir. Biz anayasa hukukçuları yöntemden söz edebiliriz ama anayasayı biz yapmamalıyız. Meclis yapmalı. Anayasa yapmanın en demokratik yolu sadece Meclis’te anayasa hazırlamaktır. Türkiye yeni anayasanın yapım sürecine gireceği 1, 1-5 yıl içinde bu süreci tamamlar. Elbette bir anayasa metni hazırlanınca, onu kamuoyuna sunacaksınız; halk, kabul edecek. Neye oy verdiğini bilecek. Bugün yapılan da 1961 ve 1982’de yapılan değil. O anayasalar, darbe neticesinde halka zorla kabul ettirilmiştir. Bugün anayasanın, tüm kesimlerce tartışılması lazım. Değişik platformlarda değerlendirilmesi lazım. Seçimden önce, partilerin sözleri var. Bu komisyona üye verilmemesi düşündürücü olacaktır “Biz anayasa hukukçuları yöntemden söz edebiliriz ama anayasayı biz yapmamalıyız. Meclis yapmalı. Anayasa yapmanın en demokratik yolu sadece Meclis’te hazırlanan anayasadır. Darbe sonrasında da Meclis, anayasa profesörlerini çağırdı ama bu kez bizi Meclis’e çağıran demokrasidir.”
Üniversitelerden 24 hukukçu katılacak
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, ‘’Yeni Anayasa’’ için bugün hukukçu akademisyenlerle bir araya gelecek. Çiçek, yeni yasama yılının başlamasıyla birlikte Meclis gündemine gelecek Anayasa çalışmaları öncesinde 24 anayasa profesörünün görüşünü alacak. TBMM Anayasa Komisyonunda gerçekleşecek olan toplantıya, Anayasa hukuku alanında çalışmaları bulunan çeşitli üniversitelerden davet edilen 27 akademisyenden 24’ü katılacak. Davet edilen anayasa hukukçularından üçü toplantıya katılamayacağını bildirdi. Çiçek’in açış konuşmasıyla başlayacak toplantıda, akademisyenler yeni Anayasa konusunda görüşlerini ifade edecek. Bugün saat 10.30’da başlayacak toplantının akşam saatlerine kadar sürmesi planlanıyor.
Meclis’te kabul edilen taslak halk oyuna sunulacak
Yeni anayasa çalışmalarında usulün nasıl olması gerektiğine ilişkin görüşlerini de sıralayan Anayasa uzmanı Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez, görüşlerini şöyle sıraladı:
Yeni anayasanın madde madde nasıl hazırlanacağı konusunda ilk önce Parlamento’da uzlaşma sağlanacak.
Anayasa komisyonu süreci devreye girecek. Bu komisyon sadece partilerin temsilcilerinin olduğu komisyon olacak.
Oluşturulacak alt komisyonda yeni anayasanın teknik boyutu ile ilgili olarak uzman hukukçular da yer alabilir.
Bu komisyon, değişik STK’lar ve sendikalar ile örgütlerin anayasa taslakları ve raporlarından yararlanabilir.
Maddeler komisyonda oylandıktan sonra Genel Kurul’a gider; orada görüşülür. İki kez oylama yapılır. Her madde oylanınca, taslak metin ortaya çıkar.
Sonra halkın tartışma süreci başlar. Burada halk maddelerle ilgili olarak bilgilendirilir. Referandumda da irade ortaya konur. Kabul ya da ret çıkar.
Star