Yeni yargı reformu kaçınılmaz

Yeni yargı reformu kaçınılmaz

Ispartalı avukatlar HSYK'yı protesto etti: hakimler ve savcılar tarafsız ve bağımsız görev yapmalı

Mesut Mercan'ın haberi

Isparta Güven Hukuk Derneği(GHD)'ne üye avukatlar, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu(HSYK)'nun hakimler ve savcılar üzerinde baskı ve tehdit aracı haline dönüştüğünü belirten bir açıklama yaptı. Isparta Adliyesi önünde yapılan açıklamada avukatlar, HSYK'nın hakimler ve savcıların tarafsız ve bağımsız bir şekilde görev yapmasını sağlaması gerektiğini hatırlattı. Avukatlar, gerekli yargı reformunun bir an önce gerçekleştirilmemesi halinde bu krizlerin devam edeceği mesajı verildi.

Güven Hukuk Dernek Başkan Yardımcısı Av. Levent Erbaş, avukatlar adında yaptığı açıklamada, HSYK tarafından Erzurum özel yetkili savcıların yetkilerinin alınmasının yeni bir Şemdinli ve Savcı Ferhat Sarıkaya vakası ile karşı karşıya kalındığının göstergesi olduğunu söyledi. Kamuoyunun HSYK tarafından alınan kararlarla Erzurum özel yetkili savcılığı tarafından yürütülen soruşturmanın engellenmek istediği gibi bir anlayışa kapıldığını ifade eden Erbaş, "HSYK tarafından soruşturma için görevlendirilecek yeni savcılar da dosya kapsamına göre yapılması gereken işlemleri cesaretle yapamayacaktır. Ayrıca İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının kendisine gelen dosyayı yetkisizlikten Erzurum'a göndermesi İstanbul' da ki savcıların da aynı akıbete uğraması endişesini doğuruyor." dedi.

Yürütülen soruşturmanın devam ederken HSYK'nın içeriğini bilmediği, gerekli ve ayrıntılı araştırmayı yapmadığı, bilgi ve belgelere vakıf olmadığı bir yargı faaliyeti hakkında birkaç saat içinde savcının yetkilerini kaldırması kararının izahının mümkün olmadığını belirten Erbaş, "Erzincan Başsavcısının kişisel suçlar kapsamındaki soruşturmaya konu fiilleri elbette soruşturulacaktır. Ülkemizde general, başsavcı dahil olmak üzere görevi ne olursa olsun her vatandaşın suç işleme potansiyeli bulunmaktadır. Kimsenin ayrıcalığı yoktur." diye konuştu.

Levent Erbaş, yaptığı açıklamada toplumun ihtiyaçları gözetilerek sivil ve yeni bir anayasa yapılmasının zaruri olduğunu ortada olduğunu kaydederek şunları söyledi: "Ayrıca tüm bu yaşananlar göstermektedir ki 1982 anayasası ile düzenlenen hukuki ve idari makamların işleyişi iyice hantallaşmıştır ve ülke artık bunu kaldıramamaktadır. Gerekli yargı reformunun bir an önce gerçekleştirilmemesi halinde bu krizler devam edecektir."