Yerli otomobil teknoloji harikası olacak
“Savunma sanayindeki çok önemli bir yazılımı otomobile aktarıyoruz. Gerçekten çok güçlü bir otomobil olacak. Yürüyen bilgisayar haline geliyor”
Türkiye’nin ilk yerli otomobilinin yapılmasına yönelik takvim netleşiyor. Birkaç ay içerisinde yerli otomobili üretecek babayiğitin belli olması beklenirken, görüşme trafiği hız kazandı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık “Yerli babayiğit konusunda çok acele etmiyoruz. Orada bazı güzel gelişmeler var. Yerli otomobil olayı üzerinde en çok yoğun çalıştığım konu. Ama daha önce millet birkaç defa hayal kırıklığı yaşadığı için orada çok dikkatli gidiyoruz. Devrim otomobili, Anadol serüveninin sonu olmadı. Daha önceki denemeler var. Burada dikkatli gidiyoruz. Şu anda çalışma aşamasındayız. Netleşmeden bir şey söylemek olumsuz bir durumda hayal kırıklığı olur bize. 2020’den önce yollarda hedefimiz geçerli. Bizim hedefimiz üretimi özel sektörün yapması. Bununla ilgili görüşmelerimiz var” dedi.
ÇOK GÜÇLÜ OLACAK
Türkiye’nin sahip olduğu yeni teknolojiler ve yazılımların yerli otomobile uygulanacağını ifade eden Bakan Işık “Mesela bizim savunma sanayindeki Tam Eş Zamanlı İşletim Sistemi dediğimiz çok önemli bir yazılımı otomobile aktarıyoruz. Bizim otomobilimiz gerçekten çok güçlü bir otomobil haline gelecek. Yürüyen bilgisayar haline geliyor. Bizim savunma sanayindeki birikimimizi içine aktarıyoruz” diye konuştu. Bakan Işık, yerli otomobilde pek çok teknolojinin geliştirileceğini belirterek şunları söyledi: “5-6 Mayıs’ta TÜBİTAK’ta Ar-Ge Pazarı var. Orada ben Türkiye’de otomobile teknoloji ve üretim olarak katkı sağlamak isteyen herkesi açık davet yapacağız. ‘Bunu görüşelim’ diyeceğiz. TÜBİTAK’ta arkadaşlarımız şimdi bir ekip oluşturuyorlar, tüm teklifleri, değerlendirmeleri alacaklar.”
30-40 ARAÇLIK YERLİ FİLO
2016 yerli otomobil açısından büyük önem taşıyor. Yerli otomobili üretecek babayiğitin belli olmasının ardından hedef 2020 yılından önce aracın seri üretimini başlatabilmek. Ocak 2016’da toplam 4 segmentte 16 aracın test filosunda olması planlanıyor. 2016 sonuna kadar ise 30-40 araçlık filonun hazırlanması öngörülüyor. Yakıt olarak yüzde 100 elektrikli olan modelin yanı sıra benzin-dizel yakıt seçeneği de bulunacak.
100 KM’DE 2 LİTRE BENZİN
Yerli otomobilde benzinli olan jeneratörle elektrik üretilecek. Menzili artırılmış elektrikli otomobilde benzin yakılıp elektrik üretileceği için tüketim ekonomik olacak. 100 kilometrede 2 litre benzin tüketimi öngörülüyor. Yerli otomobilde 2019’un sonuna kadar ise seri üretimden aracın çıkarılması planlanıyor. Aracın piyasaya çıkacak son dizaynı Mayıs 2018’de kamuoyuna tanıtılacak. Yerli otomobilde B, C ve D segmenti olacak. Makam aracı olarak da kullanılabilecek.
Star
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.