Yeşil Türbe, yıllar sonra ziyarete açıldı
Bursa'nın en önemli simgelerinden Yeşil Türbe, 3 yıldır süren restorasyonun ardından törenle ziyarete açıldı
Çalınan ve kırılan çinileri onarılarak orijinal İznik Çinisi takılan Yeşil Türbe'nin bayramla birlikte ziyaretçi akınına uğraması bekleniyor.
Restorasyonu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) sponsorluğunda yapılan Yeşil Türbe'nin açılışına Bursa Valisi Şahabettin Harput, TOBB Üyesi İlhan Parseker, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, İl Kültür Müdürü Ahmet Gedik ve vatandaşlar katıldı. Türbe, Bursa Müftüsü Mahmut Gündüz'ün dualarıyla açıldı.
Türbenin restorasyon süreci hakkında bilgi veren Bursa Valisi Şahabettin Harput, 2006 yılında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) mali desteğiyle başlatılan restorasyonun yaklaşık 3 yıldır sürdüğünü söyledi. Türbedeki bozulmaların aslına yakın haline getirilmesi için çok ince çalışmalar yapıldığını belirten Vali Harput, şöyle konuştu: "Dökülen çiniler çok önemliydi. Bununla ilgili bütün bina incelendi. Daha önceki yıllardan yapılmış restorasyon hataları giderildi. Deprem nedeniyle yaşadığı statik sorunları aşacağı şekilde depreme karşı daha sağlıklı hale getirmek üzere müdahaleler yapıldı. Binanın tüm yüzeyinde mezar odası hariç her yere dokunuldu. Temel seviyesine kadar da drenaj yapıldı. Bunun 1,5 yılı sadece ince işçilikle geçti."
Önümüzdeki dönemde çevre düzenlemesinin bitmesiyle Odalar Birliği yetkililerin de katılacağı resmi bir açılış yapalacağını belirten Harput, bu dönemde türbenin kapalı kalmaması ve insanların ziyaret edebilmesi için açılış yaptıklarını kaydetti. Çelebi Mehmet'in Osmanlı'nın ikinci kurucusu sayıldığını anımsatan Vali Harput, dağılmakta olan Osmanlı'yı yeniden toparlayan Çelebi Mehmet'in yaptırdığı bu türbenin aslına uygun olarak restore edilmesinin mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi.
TOBB Üyesi İlhan Parseker ise Yeşil Türbe'deki orjinal İznik çinilerinin kalitesinde istenilen özelliklere ulaşılamadığı için restorasyonun uzadığını ifade etti. Orijinal İznik çinisi ile ilgili çeşitli firmalardan numune olarak üretilen çinilerin alındığını hatırlatan Parseker, "Çiniler, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Teknik Üniversitesi'nin laboratuvarlarında kontrol edildi. Kabul gören 2 firmanın ürettiği çiniler, yüklenici firma tarafından alınıp türbenin restorasyonunda kullanıldı. Bu kadar uzun sürmesi, işçilikte büyük özen gösterilmesinden kaynaklandı." dedi. Parseker, bütçenin iki kez revize edildiğini belirterek restorasyonun toplam maliyetinin 2 milyon TL olduğunu belirtti.
"YEŞİL TÜRBE"
Dünya mirası kültürel varlıkları arasında yer alan, bulunduğu semte bile adını vererek kentle özdeşleşen Yeşil Türbe, 1421 yılında Çelebi Sultan Mehmet tarafından yaptırıldı. Mimarı Hacı İvaz Paşa, nakkaşları Ali Bin İlyas Ali, Mehmed El Mecnun ve Ali Bin Hacı Ahmet Tebrizi olan türbenin pencere alınlıklarında yazıtlar bulunuyor.
Sekiz köşeli planı ve alt kattaki mezar odası ile Selçuklu kümbetlerinin devamı görünümündeki türbenin iç kısmı ''Çini cenneti'' olarak nitelendiriliyor. Renkli sır ve mozaik çini tekniklerinin uygulandığı çini süslemeleriyle eşsiz bir yapıya sahip Yeşil Türbe'nin renkli ve geometrik motifli çinilerle bezenmiş olan mihrabı, bir sanat başyapıtı olarak kabul ediliyor. Ceviz ağacından geçme tekniği ile yapılmış, geometrik motiflerle süslü kitabeli kapısı, Osmanlı ahşap işçiliğinin güzel bir örneği olarak gösteriliyor.