YGS’de süreyi doğru kullanmanın yolları

YGS’de süreyi doğru kullanmanın yolları

Zorlu bir maratondan geçen aday öğrencilerin, başarılı olabilmek adına sahip olmaları gereken özelliklerden birisi de kendilerine verilen süreyi doğru şekilde kullanabilmeleri.

Yüksek Öğretime Giriş (YGS) sınavına hazırlanan öğrencilerin karşılaştığı en büyük engellerden birisi sınav süresini doğru kullanamamak. Ancak uzmanlara göre bir kaç küçük tavsiye ile bu engelin önüne geçmek mümkün.

Süleyman Şah Üniversitesi (SSU) Kariyer Planlama Merkezi tarafından yapılan açıklamada, üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerin soru çözerken süreyi doğru kullanlanabilmesi adına izlemesi gerekenler hakkında çeşitli bilgiler verildi.

SSU Kariyer Planlama Merkezi yetkilileri, son yıllarda değişen  sınav sisteminin soru çözme yöntemlerinde de birtakım değişikliklere neden olduğunu ifade ettiler. Kariyer Planlama Merkezi yetkililerine göre bu yeni sisteme ayak uydurmanın yolu, bol bol kitap okumaktan geçiyor. Çünkü kitap okumak soru okuma alışkanlığı kazandıracağı gibi, sorunun hızlı okunarak doğru ve daha rahat şekilde anlaşılmasının ilk adımı. Test tekniğine dayalı sınavlarda en büyük engel adayın konu hakkında bilgi sahibi olmamasından değil, daha çok test çözme alışkanlığına sahip olmamasından kaynaklanıyor. Adayın, sınav öncesi bu alışkanlığı kazanmak adına sık sık test çözmesi de kendisine sınav sırasında yardımcı olacak.

Adayın süreyi doğru kullanabilmesi adına sınav esnasında izlemesi gereken bazı yolların olduğunu ifade eden SSU Kariyer Merkezi Yetkilileri, öğrencilere şu tavsiyelerde bulunuyor:

•Sınava en iyi olduğunuzu düşündüğünüz konulardan başlayın. Bu sizin moralinizi ve motivasyonunuzu artıracaktır.

•Cevaplardan önce soruyu okuyun. Bu sizden şıklarda ne istendiğini bilmeniz konusunda fikir sahibi olmanızı sağlayacaktır.

•Soruyu hızlı okuyup bir şıkkı işaretlemek süreyi doğru kullanmak değildir. Soruyu bir kerede en iyi anlayabileceğiniz şekilde okuyup cevaplandırmak süreyi doğru kullanmaktır.

•Hemen hemen bütün adaylar herhangibir şıkkın (mesela E şıkkı gibi) hiç çıkmadığını yapamadığı sorunun cevabının bu olduğunu düşünmektedir. Bu yanlışa kesinlikle düşmeyin.

•İlk verdiğiniz cevapları, yanlış olduğuna kesin kanaat getirmedikten sonra değiştirmeyiniz.

•Sorulara kesinlikle önyargı ile yaklaşmayın. Soruyu ve şıkları okuduktan sonra kararınız değişecektir.

•Sorularda vurgulayıcı noktaların altını çizin. Bu cevapları okurken algıda seçicilik konusunda size yardımcı olacaktır.

Zaman