YGS'ye Başvururken Alan Bilgisi ve Kodlara Dikkat
Nişantaşı Üniversitesi İcra Kurulu Üyesi Burak Kılanç, 2015 ÖSYS Kılavuzu’ndaki ve sistemdeki değişiklikler hakkında bilgi verdi.
Kılanç, bu sene ilk kez sınav ücretlerinin başvuru sonrasında yatırılacağını, liseden mezun olunan alan bilgisi ile ilgili kodların değiştiğini ve her dönem tercih listelerinin başında yer alan Hukuk fakültelerinin öğrenci aldığı puan türünün TM 2’den TM 3’e geçtiğini söyledi.
Yükseköğretime Geçiş Sınavı başvurularının 5 Ocak’ta başlamasıyla 2015 ÖSYS süreci de start verdi. Bu sene yayınlanan kılavuzda ve sistemde bazı değişiklikler olduğunu belirten Nişantaşı Üniversitesi İcra Kurulu Üyesi Burak Kılanç, yeni sistemle ilgili merak edilen soruları yanıtladı. Bu sene geçmiş dönemlerden farklı olarak sınav ücretinin başvurudan önce değil de sonra ödendiğine dikkat çeken Burak Kılanç, ücretlerin yüzde 25 oranında arttığını da belirtti. ÖSYM’nin bu uygulamayla başvurusu sırasında meydana gelen sıkışıklıkların önüne geçmeyi hedeflediğini belirten Burak Kılanç, “Önceki yıllarda ücretleri başvurudan önce yatırılıyordu ancak bu yıl çok yerinde bir kararla başvuru sonrasına bırakıldı. Aday önce başvurusunu yapacak ardından da başvurusuna karşılık gelen ücreti yatıracak. Böylece sıkışıklığın giderilmesi sağlanmış olacak” diye konuştu.
HUKUK FAKÜLTESİNİN YENİ PUAN TÜRÜ NASIL OLACAK?
Kılavuzda yer alan sistemsel değişiklikler hakkında bilgi veren Burak Kılanç, Hukuk fakültelerinin öğrenci aldığı puan türünün TM 3’ten TM 2’ye geçtiğini söyledi. Hukuk fakültesi tercih edecek öğrencilerin, LYS 1 yerine LYS 3’e daha fazla zaman ayırarak ders planlarını buna göre yapmaları gerektiği tavsiyesinde bulunan Burak Kılanç, “Türkçe ve Matematik puan türlerindeki Geometri testinin ağırlığı azaldı. Bu da sayısal olarak Türkiye’deki standart sapmalar ve ortalamalar dikkate alındığında yaklaşık yüzde 2’ye karşılık geliyor. Hukuk fakültelerinin öğrenci aldığı puan türünün TM 2’den TM 3’e geçmesi de önemli bir değişiklik olarak karşımıza çıkıyor. Bu değişiklik ilk önce çok büyük bir heyecan yarattı. Hukuk fakültelerinin öğrenci aldığı puan türü Türkçe ve Matematik alanından Türkçe ve Sosyal alanına geçtiği zannedildi ancak öyle değil. Hukuk fakültesine girmek isteyen adaylar LYS 1’e girip Matematik ve Geometri testinden bir performans göstermek zorundalar. Sadece TM 3’te Matematik ve Geometri testinin getirisi TM 2’ye kıyasla daha düşüktür. Türkçe ve Edebiyat testinin ağırlığı arttı. Hukuk hedefleyen adaylar, kalan zamanlarında LYS 1 yerine LYS 3’e daha fazla zaman ayırarak ders planlarını yapabilirler. Ancak Matematik ve Geometri yani LYS 1 sıralamada öncelik arz edecek ve adayları ayrıştıracak test olacaktır. Bu nedenle sayısalcıların üzülmemesi, sözele yatkın eşit ağırlıkçıların da sevinmemesi gerekiyor” dedi.
HUKUK PUANLARI DÜŞECEK Mİ?
Hukuk fakültelerinin öğrenci aldığı puan türünün değişmesinin ardından puanların ne yönde olacağına dair kafalardaki soru işaretlerine gideren Burak Kılanç, “Hukuk, TM 2 yerine TM 3 ile öğrenci alsa taban puanların nasıl olacağını görmek için bir araştırma yaptık ve yüksek taban puanlı Hukuk fakültelerinin TM 3’deki puanlarının biraz gerilediğini, düşük taban puanlı fakültelerde ise yükselme olduğunu gördük. Bu değişiklik adayların tercih davranışlarını etkileyeceği için sonucun ne olduğunu önümüzdeki Temmuz ayının sonunda göreceğiz. Büyük bir Hukuk fakültesine yığılma olmazsa, çok fazla puan oynanması da beklenmiyor” ifadelerine yer verdi.
ALAN BİLGİSİ VE İLGİLİ KODLAR DEĞİŞTİ
Kılavuzda dikkat çeken değişikliklerden birinin de liseden mezun olunan alan bilgisi ile ilgili kodların değişmesi olduğunu söyleyen Burak Kılanç, “Uzun yıllardan beri kullanımda olan kodlar değişti. ÖSYM’nin, Milli Eğitim Bakanlığı ile çalışmaları sonucunda, adaylar ÖSYS ekranına girdiklerinde mezun oldukları alanı otomatik olarak görebilirler. Özellikle de 2008 sonrasındaki mezunlarda böyle olması bekleniyor. Ancak 2008 öncesi mezunlarda bilgiler otomatik gelmeyebilir. Bu nedenle kılavuzun 6. sayfasında bir kutu içerisinde yer aldığı üzere adayları uyarmak gerekiyor. ÖSYM’nin web sitesinde de Alan/Dal Dönüşüm Tablosu yayınlandı. Adayların, bu tabloyu dikkate alarak ekranda karşılarına gelen kodu kontrol etmeleri gerekiyor. Bu biraz itina gerektiren bir aşama çünkü adaylar meslek lisesi ya da öğretmen lisesi mezunuysa, buraya girilen alan bilgisi ek puan alabileceği ya da sınavsız geçebileceği bölümleri etkileyecek. Bu nedenle doğru bilgilerin girilmesi önemli. Benim tavsiyem bir rehber öğretmenle beraber başvuru işlemini yaparak işlerini garantiye almaları” dedi.
UTM İŞLERİ KOLAYLAŞTIRIYOR
Bu değişiklik sonrasında oluşabilecek karışıklığı ortadan kaldırabilmek adına Üniversite Tercih Merkezi’nde (UTM) bir çalışma yaptıklarını belirten Burak Kılanç, “ÖSYM’nin veri tabanını inceledik ve bilgisayar programına dönüştürdük. Adaylar, mezun oldukları alanı yazdıklarında dönüşmüş şekilde yeni alan ve dallarını görecekler. Ya da yeni alan ve dallarını girerlerse eski kodlarını görüp bununla ilgili bir sağlama yapabilecekler. Bu amaca hizmet etmek üzere Üniversite Tercih Merkezi’nde alan dönüştürücü diye bir programı yayına aldık” şeklinde konuştu.
Haberler
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.