YÖK gidiyor,TYK geliyor
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) silbaştan değişiyor. YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, yeni Yükseköğretim Yasa Taslağı’nın ayrıntılarını açıkladı. Buna göre YÖK internet sitesinden kamuoyuna açıklanan taslak üzerinden toplumun tüm kesimleri yeni YÖK’ün
Yeni taslak ile YÖK’ün adı Türkiye Yükseköğretim Kurulu (TYK) olacak. TYK, planlama, koordinasyon ve denetlemeden sorumlu bir kurum haline gelecek. Rektörleri cumhurbaşkanı değil üniversite konseyi seçecek. İki defa atanamayacak olan rektörlerin görev süresi 5 yıl ile sınırlandırılacak.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 30. yılında silbaştan değişiyor. YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya’nın dün açıkladığı yasa tasarısına göre üniversiteler tek tip olmaktan çıkarılarak çeşitlendirilecek.Kurumsallaşmış, büyük üniversiteler kendi kendilerini yönetecek, kurumsallaşmakta olanlar desteklenecek. Üniversitelere idari ve bilimsel özerklik gelecek. YÖK’ün onayıyla gerçekleşen birçok kararı, üniversite konseyleri kendi alacak. Öğretim üyeleri performans puanlarıyla farklılaşacak. Bunun kriterlerini, YÖK yerine kurulacak Türkiye Yükseköğretim Kurulu (TYK) belirleyecek. Akademik gelişime bilimsel çalışmaların dışındaki unsurlar etki etmeyecek. Üniversitelere mali esneklik gelecek. Alternatif hakları devreye sokarak kendi fonlarını oluşturabilecekler.
Rektörler, ikili bir sistemle seçilebilecek. Konseyi bulunmayan üniversitelerde rektör adaylarının seçiminde iki alternatif üzerinde duruluyor. Birinci alternatife göre adayları tespit etme komisyonu üç aday belirleyecek. Bunlardan biri YÖK ve cumhurbaşkanı tarafından atanacak. İkinci alternatife göre de adayı öğretim üyelerinin oyları belirleyecek. En çok oy alan aday, YÖK ve cumhurbaşkanı tarafından atanacak. Konseyi bulunan üniversitelerde ise adayları belirleme komisyonu üç aday belirleyecek. Adaylardan biri konsey tarafından seçilecek. Üniversite konsey başkanı bu ismi rektör olarak atayacak. Kuruluşundan 15 yıl geçmemiş üniversitelerde de rektörü YÖK ile cumhurbaşkanı belirleyecek. Vakıf ve özel okullarda da rektör, üniversite mütevelli heyeti tarafından yapılan teklifle YÖK tarafından atanacak. 4 yıl olan rektörlük süresi 5 yıla çıkarılacak. Ancak 2 olan atama sayısı 1’le sınırlanacak. 8 yıl olan görev süresi 5’e inecek.
Yabancı üniversiteler, Bakanlar Kurulu izni ile yüksekokul ve fakülte açabilecek. Kontenjanlarını YÖK belirleyecek. Özel sektör de üniversiteye sahip olabilecek. Vakıf aracılığı gerekmeyecek. Türkiye Öğrenci Konseyi, kurumsal ve yasal zemine kavuşacak. Buna göre her üniversitede bir öğrenci konseyi oluşturulacak. Seçimle gelecek konseyin bütçesi ve personeli de olacak. Üniversiteler konseye bütçe takviyesi yapacak.
ZAMAN