Yükselme sınavı soruları artık açıklanmayacak
ÖSYM, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) görevde yükselme sınavını sorularının sınav sonrası yayımlanmayacağını açıkladı.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM), Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) görevde yükselme sınavını sorularının sınav sonrası yayımlanmayacağını açıkladı. ÖSYM, sınava hazırlanan adayların bilgi edinmeleri ve kendi sınavlarını cevap kağıtları ile birlikte değerlendirebilmeleri için her sınavda olduğu gibi soruların yüzde 10'unu sonuçlar açıklandığında kurum internet sitesinde paylaşacak. Türkiye Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Türk Eğitim Sen) ÖSYM Başkanlığı'na gönderdiği 14 Ocak 2014 tarihli yazısı ile 29 Aralık 2013 tarihinde yapılan 2013 Milli Eğitim Bakanlığı Görevde Yükselme Yazılı Sınavı'nın (2013- MEB GYS) sorularının yayınlanmasını talep etti. ÖSYM Başkanlığı'ndan sendikaya 21 Ocak 2014 tarihli cevabında MEB görevde yükselme yazılı sınavı sorularının artık yayımlanmayacağını dile getirdi.
2 Ağustos 2013 tarih ve 28726 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 6495 Sayılı Kanun'la sınavlarda sorulan soruların aleniyet kazanması ile bilimsel olarak kaliteli soruların bir daha kullanılamıyor olması, elektronik sınav ve randevulu sınav uygulamasına geçilecek olması ile birlikte artım soru sayısı ve gizliliğinin daha çok önem kazandığını belirten ÖSYM yazısında , “Geçmiş yıllardaki soruların adaylarca bilinmesinin bilimsel olarak da soruların ölçme özelliğini ortadan kaldırıyor olması, soru havuzu oluşturulmasının zorunluluk oluşturması ve soruların gizliliğinin temini bakımından diğer tüm uluslararası kuruluşların da yaptığı gibi sorular sınav sonunda açıklanmamak üzere sınavlarımızda sorulan soruların Bilgi Edinme Kanunu kapsamında istisna sayılması hükmü getirilmiştir.” ifadelerine yer verildi. Milli Eğitim Bakanlığı personelinin görevde yükselmesine ilişkin sınavların da bundan böyle ÖSYM tarafından düzenlendiği vurgulanan yazı da, “Bu sınava ait soruların da yayımlanması düşünülmemekte. Kaldı ki, Başkanlığımız, sınava hazırlanan adayların bilgi edinmeleri ve kendi sınavlarını cevap kağıtları ile birlikte fiili olarak değerlendirmeleri için her sınavda olduğu gibi soruların yüzde 10'unu sınav sonuçlarının açıklandığında www.osym.gov.tr adresinden paylaşılmıştır.” denildi.
SORULARIN YAYIMLANMAMASI ADAYLARIN HAK ARAMA ÖZGÜRLÜĞÜNÜN ÖNÜNE GEÇİLMESİDİR
Konu ile ilgili yazılı bir açıklama yapan Türk Eğitim Sen, ÖSYM Başkanlığı'nca verilen olumsuz cevabın, idarenin şeffaflığı ilkesi ile bağdaşmadığını söyledi. Soruların hatalı olup olmadığı, doğru şekilde değerlendirilip değerlendirilmediği gibi hususların ancak ÖSYM tarafından yayımlanması halinde kontrol edilebileceğini hatırlatan Türk Eğitim Sen, “Soruların yayımlanmaması sebebiyle sınava katılan adayların hak arama özgürlüğünün önüne geçilmektedir. Soru havuzu oluşturulması gerekçesiyle, soruların açıklamasından imtina edilmesi kabul edilebilecek bir gerekçe olamaz. Oluşan on binlerce sorunun adaylar tarafından bilinmesi nasıl bir olumsuzluk oluşturacaktır? Bu bir gerekçe olarak kabul edilirse, hangi konulardan soru sorulacağının bilinmesi de bir gerekçe olabilir. Bu durumda adaylara hangi konulardan sorumlu olacakları da duyurulmamalıdır. Kaldı ki konunun uzmanları bakımından farklı sorular oluşturmak zor değildir.Bütün bu sebeplerle ÖSYM'nin gerekçelerine katılmadığımızı, başvurunun reddedilmesinin yargıya taşınacağının bilinmesini istiyoruz.” açıklamasında bulundu.
Cihan
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.