Yurt dışındaki seçmen nasıl oy kullanacak? İşte detaylar

Yurt dışındaki seçmen nasıl oy kullanacak? İşte detaylar

Anayasa değişikliğine ilişkin halkoylamasında, yurt dışında yaşayan vatandaşlar farklı bir konsoloslukta kayıtlı olsalar da istedikleri temsilcilikte oy kullanabilecek.

Anayasa değişikliğine ilişkin halkoylaması için sandık başına giden yurt dışı seçmenler, istedikleri temsilcilikte oy kullanabilecek.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'ndan (YTB) yapılan açıklamaya göre, yurt dışında yaşayan vatandaşlar, yurt dışında 9 Nisan'a, gümrük kapılarında ise 16 Nisan'a kadar sürecek oy verme sürecinde 57 ülkedeki 120 temsilcilikten istediklerinde sandık başına gidebilecek.

Yurt dışındaki seçmenlerin daha önce sadece bağlı oldukları temsilciliklerde oy verebildiklerine dikkati çeken açıklamada, "Yapılan yeni düzenlemeyle artık yurt dışındaki vatandaşlar, farklı bir konsoloslukta kayıtlı olmalarına rağmen oy verme gününde kendilerine en yakın buldukları veya istedikleri temsilcilikte oy kullanabilecek. Örneğin, seçmen kaydı Fransa'da bulunan bir vatandaşımız, Almanya'daki herhangi bir temsilcilikte belirlenen tarihler arasında oyunu kullanabilecek." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, vatandaşların rahat bir şekilde kullanması için seçim tarihlerinin ve temsilciliklerin tek internet adresinde toplandığı da belirtildi. Yurt dışında yaşayan vatandaşlar, oy kullanmak istedikleri temsilciliklere ve seçim tarihlerine "secim.ytb.gov.tr" adresinden ulaşabilecek.

Oy kullanmaya başlayan ülkeler;

Almanya

Avrupa'da yaşayan Türk seçmenler, Türkiye'de 16 Nisan'da yapılacak cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi halkoylaması için sandık başına gitti.

Sabah erken saatlerde Berlin, Köln, Münih, Hannover, Hamburg, Nürnberg, Karlsruhe, Frankfurt, Essen, Münster, Düsseldorf, Stuttgart ve Mainz Başkonsolosluk bölgelerindeki seçim merkezlerine gelen vatandaşlar oylarını kullanmaya başladı.

Almanya'daki vatandaşlar oylarını, sandıkların kurulduğu bu 13 bölgede, 9 Nisan'a kadar, 09.00 -21.00 saatlerinde verebilecek.

Berlin Başkonsolosluğunda eşi Berna Aydın ile oyunu kullanan Büyükelçi Ali Kemal Aydın, burada yaptığı açıklamada, kendisinin de ilk defa yurt dışında sandık başına gittiğini söyledi.

Aydın, yurt dışındaki seçmenlerin 9 Nisan'a kadar oylarını verebileceklerini hatırlattı.

Almanya'da bir milyon 400 binden fazla kayıtlı seçmenin olduğunu vurgulayan Aydın, seçim merkezlerinde hafta sonu yoğunluk yaşanabileceğine işaret ederek, seçmenleri hafta içi de oy kullanmaya davet etti.

Randevu sisteminin ve konsolosluk görev bölgesi ayırımının kaldırıldığını anımsatan Aydın, vatandaşların kendilerine en yakın konsolosluk bölgesindeki sandıklara gidebileceğini ifade etti.

Güvenlikten geçerek sandık başına giden seçmenler kimlik kontrolünün ardından oylarını kullanabiliyor. Seçmenlerin, oy kullanırken, üzerinde TC kimlik numarası bulunan nüfus cüzdanı veya pasaportlarını yanlarında bulundurması gerekiyor.

Fransa

Fransa'da yaşayan Türk seçmenler, Türkiye'de 16 Nisan'da yapılacak anayasa değişikliğine ilişkin halkoylaması için bugün sandık başına gitmeye başladı.

Ülkedeki 6 başkonsolosluk bölgesi olan Paris, Strazburg, Lyon, Marsilya, Bordeaux ve Nantes kentlerinde yoğun güvenlik önlemleri alındı, vatandaşlar erken saatlerden itibaren oy kullanmaya gitti.

Oyunu Paris Başkonsolosluğu bahçesinde kurulan oy kullanma merkezinde veren Türkiye'nin Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yurtdışında seçim düzenlemenin kendine özgü zorlukları olduğunu söyledi. Musa, "Alınması gereken tedbirler var. Bir tür seferberlik hem büyükelçilik için ama daha da önemlisi sahadaki başkonsolosluk. Fransa’da 6 başkonsoloslukta oy kullanıyor vatandaşlarımız. Yoğun bir ilgi olduğunu biliyoruz. Bir de güvenlik boyutu var. Fransız makamlarıyla çok yakın çalıştık, bundan sonra da öyle olacak." dedi.

Halkoylamasının huzur içinde geçmesi gerektiğini vurgulayan Musa, "Önemli olan seçim atmosferinin bazı olumsuz ve zararlı unsurlarla etki altına alınmaması. Bunun yurtdışında daha kolay olduğunu da biliyoruz. Birtakım mihrakların kışkırtıcı faaliyetlerini daha önce gördük. Maksadımız bu seçimde taşkınlıklarını olmaması. Vatandaşlardan müsterih olsunlar. Her konsoloslukta en seri şekilde oy kullanabilmeleri için gerekli tedbirleri almış durumdayız." diye konuştu.

Seçmenlerden 56 yaşındaki Bayram Çakmak, "Oylama güzel bir ortamda gerçekleşiyor. Erken saatte gelip oy kullandım. Ailem de Türkiye'de kullanıyor. Oy kullanmak için Fransa'dan oraya gidiyorlar. Çünkü Türkiye için çalışıyoruz biz." ifadelerini kullandı.

48 yaşındaki Süleyman Türemen de "Oy kullandığım için çok mutluyum. Burada oy kullanabilmemiz için güvenlik önlemleri yeterli. İlk gün geldim oy kullanmak için hem de başka işlemlerimi gerçekleştirdim. Vatana, millete hayırlı olsun."

Yurtdışındaki Türk vatandaşı olan seçmenlerin yüzde 10’undan biraz fazlası ise Fransa’da yaşıyor. Yaklaşık 326 bin seçmenin bulunduğu Fransa’da 128 bin seçmen Paris Başkonsolosluğunun görev bölgesinde yaşıyor. Oy verme işlemi 9 Nisan Pazar gününe kadar devam edecek. Her gün sabah saat 09.00'da başlayacak oy işlemleri akşam saat 21.00'de sona erecek.

Strazburg'da hafta sonu sandık sayısı artırıldı

Strazburg Başkonsolosu Özgür Çınar ise “Bu sabah 09.00 itibarıyla oy verme işlemleri başladı Strazburg Başkonsolosluğunda. Bu işlemler sabah 09.00’dan akşam 21.00’e kadar 12 saat boyunca devam edecek. İki hafta biliyorsunuz; 27 Mart- Nisan arası oy verilebilecek.” ifadelerini kullandı.

Bu seçimlerde, Strazburg’daki sandık sayısının arttığına dikkati çeken Çınar, “Hafta içi 5, hafta sonu 7 sandıkta oy kullanılabilecek. Dolayısıyla vatandaşlarımıza daha hızlı ve daha az bekleyerek tabii ki oy verme imkanı sağladığımızı düşünüyoruz. Sandık görevlileri bu sabah itibarıyla görevlerine başladılar, gerekli hazırlıklar tamamlandı.” dedi.

Çınar, oy verme işleminin gerçekleşmesi ve oyların saklanması için her türlü güvenlik önleminin alındığını belirterek, “Biliyorsunuz kullanılan oylar burada sayılmıyor, Türkiye’de sayılacak. Türkiye’de sayılacağı güne kadar başkonsolosluk binamızda, güvenlikli bir alanda muhafaza edilecek. Daha sonra Lyon Havalimanı’ndan diğer temsilciliklerimizle birleştirilerek Türkiye’ye iletilecek. Bu bina bizim açımızdan, güvenlik şartları, vatandaşlarımızın ulaşımı, otopark imkanı açısından oldukça uygun imkanlar sağlıyor. O nedenle de burayı tercih ettik.” diye konuştu.

Strazburg Başkonsolosluğu bölgesinde yaklaşık 150 bin Türk vatandaşı yaşıyor. Bu bölgede kayıtlı seçmen sayısının, 77 bin civarında olduğu kaydedildi.

Daha önceki üç seçimde yaşadıkları ülkelerde oy kullanan Türk vatandaşları, bu seçimde yeni düzenlemeyle "kayıtlı olduğu seçim bölgesine bakılmaksızın" herhangi bir yurtdışı seçim sandığında oy kullanabilecek. Bu yenilikle Strazburg'a yakın Alman kentlerinde yaşayan Türk vatandaşlarının da Strazburg'da oy kullanması bekleniyor.

Avusturya

Avusturya'da yaşayan Türk seçmenler, Türkiye'de 16 Nisan'da yapılacak cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi halkoylaması için sandık başına gitti.

Viyana, Salzburg ve Bregez başkonsolosluk bölgelerindeki seçim merkezlerine, sabah erken saatlerde gelen vatandaşlar, oylarını kullandı.

Avusturya'da yaşayan yaklaşık 110 bin Türk seçmen, 9 Nisan Pazar gününe kadar, 09.00-21.00 saatlerinde, hafta içi ve hafta sonu oy verebilecek.

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı Türk seçmenler, sınırlara kurulan sandıklar dahil bu 3 bölgeden istedikleri yerde oy kullanabilecek.

Güvenlikten geçerek sandık başına giden seçmenler, kimlik kontrolünün ardından oylarını kullanabiliyor. Oy kullanacak vatandaşların, yanlarında T.C. kimlik numarası bulunan nüfus cüzdanı veya pasaport getirmesi gerekiyor.

Belçika

Belçika'da yaşayan Türk seçmenler, Türkiye'deki anayasa değişikliği halkoylaması için sandığa gitmeye başladı.

Belçika'da oy verme işlemi için hazırlıklar günler öncesinde tamamlandı ve başkent Brüksel'deki başkonsolosluk binasında, Anvers'te ise bir konferans merkezinde sandıklar kuruldu. Vatandaşlar, sabah 09.00'da oylarını kullanmaya başladı.

Türkiye'nin Brüksel Büyükelçisi Mehmet Hakan Olcay ile Anvers Başkonsolosu Metin Ergin de oylarını Anvers'te kullandı.

Büyükelçi Olcay, yaptığı açıklamada, Türkiye demokrasisi için yeni bir seçim dönemine girildiğini belirterek, 6 Nisan'a kadar oy verme işleminin devam edeceğini söyledi.

Vatandaşlardan oylarını kullanmak için son güne kadar beklememelerini isteyen Olcay, "Salonlar büyük olmakla birlikte son güne kalınması durumunda fazla kuyrukta beklemek mevzubahis olabilecek. Vatandaşlardan ricam, ilk günlerde gelip oylarını kullanmaları ve demokratik tercihlerini belli etmeleri." diye konuştu.

Oyunu kullanan vatandaşlardan Ahmet Söğüt, referandumun "Türkiye için hayırlı olmasını" temenni ederken, Mehmet Özen ise "Memleketimiz için üzerimize düşen görev için geldik, oyumuzu kullandık. İnşallah memleketimize hayırlı olur. Başka bir devletimiz, yurt edineceğimiz başka bir ülkemiz yok, gidecek başka bir yerimiz yok. Her şey devletimiz için." diye konuştu.

Yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşlar, 09.00-21.00 saatleri arasında hafta sonları dahil 6 Nisan'a kadar oylarını kullanabilecek.

Belçika'da yaklaşık 130 bin seçmen bulunuyor.

Danimarka

Danimarka'da yaşayan Türk seçmenler, Türkiye'de 16 Nisan'da yapılacak anayasa değişikliğine ilişkin halkoylaması için Kopenhag Büyükelçiliğine kurulan üç sandıkta oy vermeye başladı.

Türkiye'nin Kopenhag Büyükelçiliği binasında sabah 09.00’da başlaması gereken oy verme işlemi, teknik bir arızadan dolayı yaklaşık yarım saat geç başladı.

Yaş haddinden dolayı bu ay emekli olan Büyükelçi Mehmet Dönmez’in yerine vekaleten bakan Maslahatgüzar Melih Bora Kerimoğlu, oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, "Umarım iyi bir seçim dönemi olacak, 14 gün boyunca arkadaşlarımız yine yoğun ve özverili bir çalışma yapacak. Umarım vatandaşlarımızdan iyi ve yüksek bir katılım olur, olaysız sakin iyi bir seçim dönemi olmasını diyorum." dedi.

Danimarka’daki yaklaşık 33 bin Türk seçmenin genelde yüzde 30’unun seçimlere ilgi gösterdiğini belirten Kerimoğlu, "Genelde 12 bin civarında vatandaşımız oy kullanıyor, bu seçimde bu sayının daha yükseğe ulaşacağını umuyoruz. Daha önceki seçimlerde olduğu gibi iki sandık değil, üç sandığımız var. Bu seçimde işlemlerin daha hızlı ilerlemesi için, aslında yer olsa dört sandık da isterdik ama yer müsait değil." diye konuştu.

İlk oyu kullanan Harun Levent Ökten, "Tabii ki ilk oyu kullanmaktan mutluyum ve gururluyum, Türk Federasyon Başkan Yardımcısı olarak dileğim, inşallah bu referandum güzel bir ortamda geçer, ümidimiz temennimiz o. Vatana millete hayırlı olmasını diliyorum. Hayır derken o anlamda değil, ‘evet’in bu memlekete güzellikler kazandıracağını tahmin ediyorum." diye konuştu.
Kopenhag büyükelçiliğinde 09.00 - 21.00 saatlerinde gerçekleşecek oy verme işlemi, 9 Nisan’da yerel saatle 21.00’de son bulacak.

Malmö’de yaşayan seçmen Kopenhag’da oy kullanabilecek

Öte yandan yurt dışındaki seçmenlere istediği yerde oy kullanma hakkının verilmesiyle, Kopenhag’a Öresund Köprüsüyle bağlı olan İsveç’in Malmö kentinde yaşayan Türk vatandaşları, kendilerine 600 kilometre mesafede bulunan İsveç’in başkenti Stockholm’e gitmek yerine, yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki Kopenhag'da oy kullanabilecek. 

 

TRT Haber

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.